Άνευ προηγουμένου είναι όλα όσα συμβαίνουν με τον Novak Djokovic, στην Αυστραλία, τις τελευταίες ημέρες. Αύριο αναμένεται να μπει ένα τέλος, αφού το ομοσπονδιακό δικαστήριο θα ανακοινώσει είτε την απέλασή του είτε τη συμμετοχή του στο αυστραλιανό Open.

Σημειώνεται πως η υπουργός Εσωτερικών της Αυστραλίας, Karen Andrews, ζήτησε να γίνει η ακρόαση την Τετάρτη για περισσότερο χρόνο ώστε να ετοιμαστεί η υπόθεσή του Σέβρου τενίστα, ωστόσο ο δικαστής αρνήθηκε. Το τοπίο, λοιπόν, θα ξεκαθαρίσει αύριο, ωστόσο το σίγουρο είναι πως σε ενδεχόμενο απέλασης, θα υπάρξουν αντιδράσεις.

Ήδη τα τελευταία δύο 24ωρα Σερβία και Μαυροβούνιο έχουν γίνει πεδίο διαδηλώσεων σε αρκετές πόλεις, με πολύ κόσμο να ανάβει ως και φωτιά, ενώ είναι χαρακτηριστική η παντελής έλλειψη της αστυνομίας. Νίκσιτς, Μπεράνι, Μπούντβα είναι τρεις πόλεις του Μαυροβουνίου όπου ο κόσμος βγήκε με πανό και πλακάτ υπέρ του Novak Djokovic. Από το 2003 μέχρι το 2006 το Μαυροβούνιο ήταν τμήμα της Σερβίας και γι΄αυτό διεθνώς η χώρα αναφερόταν ως Σερβία/Μαυροβούνιο.

Πίεση και στέρηση ύπνου καταγγέλουν οι δικηγόροι του Novak Djokovic

Ο Novak Djokovic παραμένει σε ξενοδοχείο μεταναστάτων της Μελβούρνης, ωστόσο εκτός από την απόφαση που περιμένει υπομονετικά, υπάρχει και κάτι ακόμα που χρήζει συζήτησης, η αντιμετώπιση δηλαδή που είχε από τις Αρχές της Αυστραλίας. Οι δικηγόροι του υποστηρίζουν πως δέχτηκε απαράδεκτη συμπεριφορά, σε σημείο… βασανιστηρίων.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Skynews, στα χαρτιά που έχουν καταθέσει στο δικαστήριο, οι νομικοί εκπρόσωποι του τενίστα κάνουν λόγο για άθλια αντιμετώπιση. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν πως με το που ο εκπρόσωπός τους έφτασε στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης, έπειτα από πτήση 25 ωρών, ανακρίθηκε για έξι ώρες, πριν του δοθεί άδεια για να κοιμηθεί. Μάλιστα, μετά από μισή ώρα, φέρεται να τον ξύπνησαν ξανά και να τον πίεσαν, προκειμένου να αποφασίσει για την ακύρωση της βίζας του.

Από τη μεριά του, ο Djokovic φέρεται να είπε πως εισήλθε νόμιμα στην χώρα, αφού υπήρχε έγγραφο της Tennis Australia, που του έδινε το σχετικό δικαίωμα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πως ήταν αρκετό για να μην συνεχιστεί η ανάκριση.

Σύμφωνα με τα όσα γράφει το ρεπορτάζ, ο Σέρβος ζήτησε να επικοινωνήσει με τον ατζέντη του και τους δικηγόρους του, ωστόσο πιέστηκε να συνεχιστεί η ανάκριση μέχρι τελικά να συμφωνήσει να ακυρωθεί η βίζα του.

«Casus Belli» για τους συμπατριώτες του τα όσα γίνονται με τον Djokovic

Οι αντιδράσεις είναι έντονες από τους συμπατριώτες του, οι οποίοι λένε μεταξύ άλλων πως «αφού δεν μπορείτε να νικήσετε τον Djokovic, τον θέσατε υπό κράτηση».

Μάλιστα, για το θέμα έχει κινητοποιηθεί και η σερβική κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί με κάθε διαθέσιμο μέσο να τον βοηθήσει, με την πρωθυπουργό να δηλώνει αισιόδοξη για την έκβαση της υπόθεσης.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας ανέφερε ότι, κατόπιν παρεμβάσεων από το Βελιγράδι, παραδόθηκαν στον Djokovic τρόφιμα χωρίς γλουτένη, ένας φορητός υπολογιστής και κάρτες δεδομένων για να μπορεί να επικοινωνεί με την οικογένεια του. Δήλωσε, επίσης, ότι το αίτημα για διαμονή του συμπατριώτη της τενίστα σε ιδιωτική κατοικία δεν έγινε αποδεκτό και έτσι αυτός θα παραμείνει στο ξενοδοχείο όπου φιλοξενούνται μετανάστες μέχρι αύριο, όταν και θα εκδικαστεί η έφεσή του.

Σάλος με τις φωτογραφίες του Djokovic ενώ είχε βγει θετικός στον κορωνοϊό

Κι ενώ ήδη ο Djokovic βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας, ως ένας σύγχρονος «μάρτυρας» για τους Σέρβους, ξεκινώντας τη δική του «σταυροφορία», που σταυρώνεται για να σωθεί ο κόσμος, νέα στοιχεία βρίσκουν το φως της δημοσιότητας για το πως ο Σέρβος αντιμετωπίζει την πανδημία.

Συγκεκριμένα, χθες, αποκαλύφθηκε ότι ο λόγος που πήρε την ιατρική εξαίρεση από την Ομοσπονδία Τένις της Αυστραλίας ήταν ότι πέρασε κορωνοϊό τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι δικηγόροι του είπαν πως διεγνώσθη θετικός στις 16 Δεκεμβρίου.

Μετά την αποκάλυψη, μια σειρά φωτογραφιών κυκλοφόρησαν, βάζοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά. Η Daily Mail παρουσίασε φωτογραφίες με τον Djokovic γύρω από την επίμαχη ημερομηνία, όπου είχε διαγνωσθεί θετικός, οι οποίες τον δείχνουν σε κανονική δραστηριότητα σε κοινωνικές του συναναστροφές στη Σερβία, χωρίς να φορά μάσκα.

Η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι εικόνες είναι από τη συμμετοχή του Djokovic σε πάνελ συζήτησης για το φιλανθρωπικό του ίδρυμα, με ίδιο να παραβρίσκεται σε εκδήλωση για γραμματόσημο που φτιάχτηκε προς τιμήν του. Οι φωτογραφίες αυτές για το γραμματόσημο ανέβηκαν από τον τενίστα, την επομένη της ημερομηνίας που φέρεται να διεγνώσθη θετικός στον Covid. Το France 24 αναφέρει ότι η εκδήλωση έγινε στις 16 Δεκεμβρίου.

Εικόνες από την εκδήλωση στο ίδρυμα του Djokovic είχε αναρτήσει το ίδιο το ίδρυμα στα social media, στις 17 Δεκεμβρίου, με την επισήμανση ότι η εκδήλωση είχε γίνει την προηγουμένη ημέρα. Σε κάποιες άλλες φωτογραφίες, που τραβήχτηκαν στις 17 Δεκεμβρίου, απεικονίζεται να συμμετέχει σε ανοιχτή εκδήλωση, μια τελετή απονομής βραβείων της Ένωσης Αντισφαίρισης του Βελιγραδίου, κατά την οποία μάλιστα αγκαλιάζει παιδιά.

Από την άλλη, δεν είναι και σαφές το κατά πόσο ο Djokovic γνώριζε το θετικό τεστ, όταν τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες, καθώς δεν έχει γίνει γνωστό πότε το έλαβε εκείνος.

Δεν γίνεται, βέβαια, να μην αναφερθεί το περιστατικό που εύκολα ήρθε ξανά στο φως, από τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν μετά τον αγώνα του Ερυθρού Αστέρα και της Μπαρτσελόνα, στο Βελιγράδι, στις 14 Δεκεμβρίου, όπου είχε παρευρεθεί ο Djokovic.

Μάλιστα, το CNBC sports σημειώνει ότι ο Σέρβος τενίστας είχε φωτογραφηθεί σε αυτόν τον αγώνα να αγκαλιάζει παίκτες και των δύο ομάδων, συμπεριλαμβανομένων κάποιων που μετά από μερικές ημέρες διαγνώσθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.