«Undisputed». Μην μένεις μόνο στην ακριβή μετάφραση της λέξης από τα αγγλικά. Το «αδιαφιλονίκητος» μπορεί μόνο να σου προκαλέσει υποψίες, όχι να αποδώσει ακριβώς πόσο σημαντική, πόσο υπέρτατη είναι αυτή η λέξη στο παγκόσμιο μποξ. Και ειδικά στην κατηγορία βαρέων βαρών (heavyweight), την πιο απαιτητική κατηγορία απ’ όλες, εκεί που ο νικητής θεωρείται ο ανώτερος όλων, στη θεωρία και την πράξη.
Αυτό κατέκτησε το βράδυ της Κυριακής 19 Μαϊου ο Ολεκσάντρ Ούσικ. Ο 37χρονος Ουκρανός μποξέρ έγραψε ιστορία με τη νίκη του στα σημεία επί του Βρετανού Τάισον Φιούρι, στον πολυαναμενόμενο μεταξύ τους αγώνα που έγινε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Όταν ο τρίτος κριτής κατακύρωσε τη νίκη του Ούσικ με το οριακότατο αποτέλεσμα 114-113 στα σημεία, ήξερε ότι είχε μπροστά του τον μοναδικό άνθρωπο στον κόσμο που έχει καταφέρει κάτι που μοιάζει να κινείται στη σφαίρα του αδιανόητου: Να έχει στην κατοχή του και τους τέσσερις παγκόσμιους τίτλους που υπάρχουν στο μποξ ανά τον κόσμο. Άρα, δεν υπάρχει κανείς να τον αμφισβητήσει.
Ο βασιλιάς του μποξ στη Four Belt Era
Το 2024 συμπληρώνονται 20 χρόνια από την λεγόμενη «Four Belt Era», την εποχή των τεσσάρων ζωνών. Το 2004 οι τέσσερις σημαντικότερες ομοσπονδίες και οργανισμοί που προωθούν την παγκόσμια επαγγελματική πυγμαχία, η International Boxing Federation (IBF), η World Boxing Association (WBA), η World Boxing Council (WBC) και η the World Boxing Organization (WBO) αποφάσισαν να αναγνωρίσουν η μία την άλλη και να «τρέχουν» σε κοινό πλαίσιο τις διοργανώσεις τους.
Σ’ όλο αυτό το διάστημα μόνο δέκα πυγμάχοι κατάφεραν, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, να έχουν στην κατοχή τους και τις τέσσερις ζώνες πρωταθλητή. Οι περισσότεροι, όμως, ήταν στα ελαφρά και τα μεσαία βάρη, όπου ο συναγωνισμός είναι σαφώς μικρότερος. Στα βαρέα βάρη, εκεί που πέφτουν τα περισσότερα φώτα της δημοσιότητας και ρίχνονται τα πιο πολλά λεφτά, ο Ούσικ έγινε ο πρώτος που το καταφέρνει.
Αν χρειάζεται, βέβαια, να αποτυπώσουμε περισσότερο στο μεγαλείο του Ουκρανού στο μποξ με αριθμούς και επιτεύγματα, θα πρέπει να αναφερθούμε σε κάτι άλλο, το οποίο το’ χουν καταφέρει μόνο δύο άνθρωποι σ’ ολόκληρη την ιστορία του σπορ: Να γίνουν «αδιαφιλονίκητοι» πρωταθλητές σε δύο διαφορετικές κατηγορίες βαρών! Ο Ούσικ το ‘χε καταφέρει στην κατηγορία τζούνιορ βαρέων βαρών cruiserweight (-86,2 κιλών) το 2018 και το κατάφερε τώρα στην κατηγορία βαρέων βαρών heavyweight (+91 κιλά). Μπορεί η διαφορά των κιλών να φαίνεται μικρή, ωστόσο το επίτευγμα είναι τόσο δύσκολο, όσο π.χ. να γίνει κάποιος παγκόσμιος πρωταθλητής με διαφορετικούς τύπους σκαφών στην ιστιοπλοϊα.
Ο αγώνας της 19ης Μαϊου στο Ριάντ ήταν τόσο οριακός, που χρειάστηκε η απόφαση του τελευταίου κριτή για να αναδειχτεί ο νικητής. Ο πρώτος κριτής έδωσε 115-112 σημεία υπέρ του Ούσικ, ο δεύτερος 114-113 υπέρ του Φιούρι και ο τρίτος το καθοριστικό 114-113 υπέρ του Ούσικ. Η μεταξύ τους μάχη επρόκειτο να δοθεί τον Φεβρουάριο, αλλά υπήρχαν συνεχείς αναβολές και διαπραγματεύσεις. Ο Φιούρι είχε αγωνιστεί τον περασμένο Οκτώβριο με τον Καμερουνέζο πρωταθλητή Φράνσις Ενγκάνου (τον οποίο νίκησε), αλλά ο αγώνας ήταν τόσο σκληρός που χρειάστηκε πολλούς μήνες για να αναρρώσει.
Παρά τις αναμφισβήτητες επιτυχίες του, ο Ούσικ φαινόταν να είναι το αουτσάιντερ στην αναμέτρηση διεκδίκησης του WBC. Η σωματική διάπλαση του Φιούρι (2μ.06 και μήκος χεριού 85 εκ. έναντι του 1μ.91 του Ούσικ και 78 εκ. μήκος χεριού) του έδινε το θεωρητικό πλεονέκτημα να χτυπάει από πιο μακριά. Τίποτα, όμως, δεν πτόησε τον Ουκρανό να πετύχει την 22η νίκη του σε ισάριθμους αγώνες στο επαγγελματικό μποξ από τότε που μπήκε στα ρινγκ για να βγάλει λεφτά.
Πριν το γυρίσει στο επαγγελματικό μποξ, ο Ούσικ είχε κάνει το καθήκον του και για τη χώρα του την Ουκρανία. Συμμετείχε δύο φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες και αναδείχτηκε χρυσός Ολυμπιονίκης το 2012. Στη συγκομιδή του έχει προσθέσει και μία πανευρωπαϊκή νίκη (2008) και μία παγκόσμια νίκη (2011). Όταν αποσύρθηκε από το ερασιτεχνικό μποξ ο Ούσικ είχε ένα εντυπωσιακό ρεκόρ 335-15. Για την επαγγελματική του καριέρα τα γράψαμε πιο πάνω: Ακόμα αναζητείται ο πυγμάχος που θα τον νικήσει.
Η καταγωγή του Ούσικ είναι από την Κριμαία. Κάτι που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα όσον αφορά τη σχέση του με τη Ρωσία. Μετά την κατάκτηση της Κριμαίας από τον ρωσικό στρατό και την προσάρτησή της στη Ρωσία το 2014, ο Ούσικ προσπάθησε να κρατήσει μια ουδέτερη στάση. Πολλές φορές είπε ότι «η Κριμαία δεν ανήκει ούτε στους Ρώσους, ούτε στους Ουκρανούς, αλλά στο Θεό» και ότι «δεν διαχωρίζω Ρώσους και Ουκρανούς, είμαστε και οι δύο σλαβικοί λαοί».
Όλη αυτή η στάση, που την υιοθέτησε γνωρίζοντας ότι έχει εκατομμύρια φανατικούς θαυμαστές στη Ρωσία, άλλαξε άρδην μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022. Τότε ο σύγχρονος βασιλιάς του μποξ μίλησε ανοιχτά υπέρ της Ουκρανίας, αρχικά ζητώντας με επίσημη δήλωση από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να σταματήσει την εισβολή, μόλις δύο ημέρες μετά την έναρξή της. Το Νοέμβριο του 2022 έγραψε στο λογαριασμό του στο Instagram: «Ντόνετσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια, Κριμαία, Χερσώνα, όλα είναι Ουκρανία. Ζήτω η Ουκρανία».
Με αυτή τη δήλωση ξεκαθάρισε απολύτως σε ποιο στρατόπεδο βρίσκεται. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ούτε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, ούτε κάποιο άλλο μέλος της κυβέρνησης τον έχει «χρησιμοποιήσει» σαν προπαγανδιστικό όπλο, κάτι που έχει γίνει με πολλούς άλλους καλλιτέχνες και αθλητές στην Ουκρανία.
* Κεντρική φωτογραφία: Richard Pelham/Getty Images/Ideal Images