Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια διοργάνωση που εξελίσσεται και σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, βλέπουμε καινοτομίες, όπως ήταν η προσθήκη φέτος του skateboarding ή του σέρφινγκ το 2021. Πλειάδα αθλημάτων θα συναντήσει κανείς στους Ολυμπιακούς, αλλά και γενικά στον στίβο, αλλά είναι ένα συγκεκριμένο άθλημα που πραγματικά δεν κατανοώ το πώς γεννήθηκε και, περισσότερο, γιατί έχει επιβιώσει.
Δεν θα κάτσω να μιλήσω για προσωπικά γούστα κτλ. Με βάση αυτά, θα έπρεπε να έχει καταργηθεί παγκοσμίως η ιππασία ως άθλημα, διότι είναι άθλημα που προάγει την κακοποίηση ζώων και τη χρήση τους για διασκέδαση.
Θα μιλήσω με, θεωρητικά, πιο αντικειμενικά επιχειρήματα. Ο λόγος για το τριπλούν. Και δεν είναι μόνο οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αλλά γενικά για ποιον λόγο υπάρχει ως άθλημα οπουδήποτε.
Το μακρύ άλμα το βλέπουμε ως ικανότητα στο απλούν. Το τριπλούν μοιάζει με μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή με έναν μικρό αδερφό που αντιγράφει τον μεγάλο στην εμφάνιση, αλλά βάζει μια λεπτομέρεια διαφορετική για να λέει πως δεν είναι ίδιος.
Το απλούν (λέγε με Τεντόγλου) είναι ένα άθλημα που παίρνεις φόρα, πατάς τη βαλβίδα και πηδάς, για να προσγειωθείς και να μετρήσουν το μέγεθος του άλματος. Από 7 μέτρα μέχρι τα σχεδόν 9 μέτρα πηδάνε οι άντρες, χαμηλότερα είναι τα ρεκόρ στις γυναίκες.
Το τριπλούν είναι το απλούν, απλά κάποιοι πρόσθεσαν και δυο βήματα για να λένε πως δεν είναι ίδιο. Και αυτά τα δύο βήματα είναι μικρά άλματα που γίνονται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και πάτημα. Και στο τέλος, βλέπεις άλμα 18 μέτρα, αλλά μόνο τα 8 είναι όντως άλμα, τα υπόλοιπα δέκα είναι από τα δύο άλματα που προηγούνται. Δεν έχει καμία λογική ως άθλημα. Λέμε για άλμα 18 μέτρων και λέμε ψέματα.
Ολυμπιακοί Αγώνες όπως στρατός
Κάπου διάβασα πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην αρχαιότητα το σύστησαν και με κάποιον τρόπο επιβίωσε μέχρι σήμερα, όπως επιβιώνουν όλα τα ανεξήγητα στον στρατό. Απλά κάποιος είπε μια μπαρούφα σε κάποιον, αυτός το θεώρησε χρέος, το μεταλαμπάδευσε και για δεκαετίες φυλάνε σκοπιά κάποιοι δίπλα σε ένα παγκάκι.
Κανείς δεν έχει αναρωτηθεί το γιατί υπάρχει το τριπλούν. Δεν χρειάζεται καν διαφορετική προπόνηση στο 95%, παρά μόνο στο πάτημα της βαλβίδας και στη στήριξη στο ένα πόδι όταν γίνονται τα δύο πρώτα άλματα πριν την πτώση στο σκάμμα.
Με την ίδια λογική, θα μπορούσε κάποιος να πει να κάνουμε άθλημα και το σπριντ στα 100 μέτρα, όπου, υποχρεωτικά, στα 50 μέτρα πρέπει να χτυπήσεις τους αστραγάλους σου ξέρω γω.
Σε λιγότερο βαθμό το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τη σφυροβολία, αλλά ας μην πάω σε χωράφια που δεν τα ξέρω.
Αφού υπάρχει απλούν, γιατί να υπάρχει και τριπλούν; Δεν έχει καν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, ίσα ίσα που μπορεί να είναι και ελαφρώς πιο εύκολο. Ας μην το έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, δεν θα χάσει και η Βενετιά βελόνι!