Ποτέ καμία ομάδα δεν προκρίθηκε ή δεν αποκλείστηκε από την κλήρωση. Είναι κάτι τo αυτονόητο, αλλά καλό είναι να το υπενθυμίζουμε ειδικά στην Ελλάδα, όπου έχουμε μια τάση να τα βλέπουμε όλα στα άκρα, είτε θετικά είτε αρνητικά. Προς το παρόν, ο Ολυμπιακός απέκτησε μια πρώτη κύρια ιδέα για το τι τον περιμένει ως αρχή της φετινής του ευρωπαϊκής περιπέτειας.

Όχι όμως και κάποια βεβαιότητα. Είναι στο διαζευκτικό «ή» η φάση. Είτε η ελβετική Σερβέτ είτε η βελγική Γκενκ. Όποιος χάσει απ’ αυτό το ζευγάρι. Αυτός θα βρεθεί στο δρόμο των Πειραιωτών του Ντιέγκο Μαρτίνεθ, που αποτελεί επίσημα πλέον τον 7ο Ισπανό κόουτς στην ιστορία του συλλόγου.

Οι Πειραιώτες θα αγωνιστούν πρώτα την Πέμπτη 10 Αυγούστου, με το δεύτερο παιχνίδι να διεξάγεται την Πέμπτη 17 Αυγούστου.

Αν πάρουν την πρόκριση, οι ερυθρόλευκοι θα αγωνιστούν στα πλέι οφ του Europa League την Πέμπτη 24 Αυγούστου και θα διεκδικήσουν θέση στους ομίλους του θεσμού την Πέμπτη 31 Αυγούστου

Η κλήρωση της φάσης των ομίλων θα διεξαχθεί την 1η Σεπτεμβρίου και οι αγώνες αρχίζουν την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου.

Ολυμπιακός: Το προφίλ των δύο πιθανών αντιπάλων του

Η Σερβέτ είναι ένας κοιμώμενος γίγαντας του ελβετικού ποδοσφαίρου. Με 17 πρωταθλήματα, αλλά τελευταίο το 1999. Ο κόουτς Αλέν Γκάιγκερ ήταν που την έφερε ξανά σε ρόλο πρωταγωνιστή, μέσα σε μια 5ετία που η ομάδα έκανε συνεχώς βήματα προς τα μπροστά, φτάνοντας πέρυσι στη 2η θέση. Πάντως η ομάδα έχει νέο προπονητή πια, τον Ρενέ Βάιλερ, έναν κόουτς που φημίζεται για τις σφιχτές ομάδες που χτίζει και έχει ως μότο το «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

H ελβετική ομάδα έχει αντιμετωπίσει 2 φορές στο παρελθόν ελληνική. Τη σεζόν 1984-85 αντιμετώπισε τη Λάρισα. Οι «βυσσινί» με 2 νίκες (2-1, 1-0) πήραν την πρόκριση για τα προημιτελικά του τότε Κυπέλλου Κυπελλούχων. Ευτυχή κατάληξη για τη χώρα μας είχε και το 2ο χρονικά και πρακτικά αντάμωμα με το κλαμπ της Γενεύης σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Έγινε την αγωνιστική περίοδο 1999-2000, με τον Άρη να περνάει στην επόμενη φάση του Κυπέλλου UEFA (1-1, 2-1).

Όσον αφορά την Γκενκ, είναι μία από τις πλέον ποιοτικές ομάδες στο Βέλγιο. Για λίγα λεπτά δεν πήρε φέτος το πρωτάθλημα, το έχασε εξαιτίας του buzzer beater του Άλντερβαϊρελντ, που έχρισε πρωταθλήτρια την Αντβέρπ σε ένα από τα πιο χιτσκοκικά φινάλε σεζόν που είχαμε δει ποτέ (στην κούρσα για τον τίτλο ήταν και η Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ, ως το… 90’ των αγώνων αυτή ήταν η πρωταθλήτρια, αλλά τελικά ηττήθηκε από την Κλαμπ Μπριζ και έμεινε 3η).

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα εκκολαπτήρια ταλέντων στην Ευρώπη, από τα σπλάχνα της έχουν βγει παιχταράδες όπως οι Ντε Μπρόινε, Κουρτουά, Καράσκο, Οριγκί και Τροσάρ. Με κόουτς τον Βάουτερ Βράνκεν, παίζει επιθετικά, με φαντασία και τόλμη. Βρίσκει γκολ με πολλούς τρόπους, είναι πολύ καλά δεμένη και με ξεκάθαρες ιδέες.

H Γκενκ έχει βρεθεί στο παρελθόν μόνο μια φορά στο δρόμο ελληνικής. Τη σεζόν 2002-03 αγωνίστηκε ως ρούκι στους ομίλους του Champions League και αντιμετώπισε την ΑΕΚ. 0-0 στο Βέλγιο και 1-1 στη Νέα Φιλαδέλφεια τα δύο παιχνίδια.