Η οικογένεια του Pele προετοιμαζόταν για το αναπόφευκτο τις τελευταίες ημέρες, και μαζί ολόκληρη η Βραζιλία. Μετά από 2 χρόνια μάχης με τον καρκίνο και με αρκετές εβδομάδες παραμονής στο νοσοκομείο, ο θρύλος του ποδοσφαίρου πέρασε και τυπικά στο πάνθεον των σπουδαιότερων προσωπικοτήτων του παγκόσμιου αθλητισμού. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας κήρυξε τριήμερο πένθος.

Από χθες, ο κόσμος του ποδοσφαίρου θρηνεί την απώλεια του σπουδαίου Βραζιλιάνου, που έφυγε σε ηλικία 82 ετών. «Έμπνευση και αγάπη σημάδεψαν το ταξίδι του Βασιλιά Pele, που πέθανε γαλήνια σήμερα. Στο ταξίδι του, ο Edson προσέφερε χαρά στον κόσμο με την ευφυΐα του στον αθλητισμό, σταμάτησε έναν πόλεμο, προσέφερε κοινωνικά σε όλο τον πλανήτη και μοίρασε αυτό που πίστευε πως ήταν η γιατρειά για κάθε πρόβλημα: αγάπη. Το μήνυμα του σήμερα γίνεται η κληρονομιά του για τις επόμενες γενιές: Αγάπη, αγάπη και αγάπη για πάντα», έγραφε η ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του στο Instagram.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Pelé (@pele)

Στη Σάντος η σορός του Pele

Η οικογένεια του Pele ζήτησε από τη διοίκηση της Σάντος να μεταφερθεί η σορός του στο «Vila Belmiro», την έδρα της βραζιλιάνικης ομάδας όπου μεγαλούργησε και έγραψε ιστορία ως ποδοσφαιριστής ο θρυλικός άσος. Δεν την εγκατέλειψε ποτέ και ποτέ δεν έπαιξε στην Ευρώπη για χάρη της. Μαζί της έφτασε και στα 1000 γκολ στην τεράστια καριέρα του.

Στο Twitter η Σάντος έγραψε μόνο τη λέξη «αιώνιος», συνοδεύοντας το με ένα στέμμα.

Έπειτα προχώρησε σε ενημέρωση για το λαϊκό προσκύνημα στον Βραζιλιάνιο, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα, στο γήπεδό της «Vila Belmiro». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το φέρετρο του Pele θα τοποθετηθεί στο κέντρο του γηπέδου και ο χώρος θα ανοίξει για το κοινό στις 10 το πρωί της Δευτέρας. Το λαϊκό προσκύνημα θα διαρκέσει μέχρι τις 10 το βράδυ της Τρίτης. Μετά την τελετή, θα πραγματοποιηθεί παρέλαση στους δρόμους του Σάντος, που θα περάσει απ’ το κανάλι 6, όπου μένει η Ντόνα Σελέστε, η μητέρα του Pele.

Η σορός του μεγαλύτερου ποδοσφαιριστή που ανέδειξε το ποδόσφαιρο της Βραζιλίας, θα ταφεί στο «Μνημείο της Οικουμενικής Νεκρόπολης», δίπλα στην ακτή του Σάο Πάολο, σε εκδήλωση στην οποία θα δώσουν το «παρών» μόνο τα μέλη της οικογένειας του Pele.

Το όνομα του Pele υπήρξε επί δεκαετίες σημείο αναφοράς ως το ανώτατο επίπεδο. Κέρδισε τρία Παγκόσμια Κύπελλα, το 1958, το 1962 και το 1970. Με το παρατσούκλι «το μαύρο μαργαριτάρι» και «ο βασιλιάς» ο Pele ήταν ένας από τους τρεις παίκτες που σκόραραν σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα. Σε 1.363 αγώνες, σκόραρε 1.281 γκολ, έχοντας μπει μάλιστα και στο ρεκόρ γκίνες. Ήταν ο θρίαμβος του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1970, με το World Soccer να περιγράφει τότε για τους Βραζιλιάνους νικητές πως ήταν κάτι παραπάνω από ομάδα, λέγοντας για τον Pele πως ήταν η έμπνευσή τους.

Οι ηγέτες αποχαιρετούν τον Pele

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας, Lula da Silva, με ανάρτηση του στα social media αποχαιρέτησε τον Pele, γράφοντας πως είχε το προνόμιο που δεν έχουν οι νεότεροι Βραζιλιάνοι: «Είδα τον Pele να παίζει ζωντανά στο Pacaembu και στο Morumbi. Να μην παίζει. Είδα τον Pele να δίνει παράσταση. Γιατί όταν έπαιρνε την μπάλα έκανε πάντα κάτι ξεχωριστό, το οποίο συχνά κατέληγε στο γκολ».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ανάρτησε στο Twitter μια φωτογραφία του στην οποία συνομιλεί με τον «Βασιλιά» του ποδοσφαίρου κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ του 2010, στη Νότια Αφρική, και σημειώνει:

«Για ένα άθλημα που φέρνει τον κόσμο τόσο κοντά όσο κανένα άλλο, η άνοδος του Pele από το ταπεινό του ξεκίνημα σε θρύλο του ποδοσφαίρου είναι μια ιστορία του τι είναι δυνατό. Σήμερα, οι σκέψεις μου και της Τζίλ η είναι με την οικογένειά του και όλους όσους τον αγάπησαν».

Με τη σειρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, χρησιμοποιώντας γαλλικά αλλά και τα πορτογαλικά έγραψε: «Το παιχνίδι. Ο Βασιλιάς. Η αιωνιότητα».

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni έγραψε για τον Pele: «Εξαιτίας της φλόγας του και της κλάσης του κατάφερε να αφήσει το στίγμα του ακόμα και σε γενιές που δεν είχαν την τύχη να τον δουν να παίζει. Σήμερα όλος ο κόσμος θρηνεί έναν θρύλο που ονομάζεται Pele».

Με ανάρτησή του στο Twitter και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποχαιρετά τον θρύλο του ποδοσφαίρου. «Ήταν και θα είναι ο βασιλιάς του ποδοσφαίρου. Αντίο Pele» έγραψε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, συνοδεύοντας την ανάρτηση του με τη φωτογραφία από τους πανηγυρισμούς του Pele μετά την επίτευξη του πρώτου γκολ στον τελικό με την Ιταλία το 1970 στο Μεξικό.

Ποιος ήταν ο Pele

Συνολικά με τη φανέλα της Βραζιλίας αγωνίστηκε για 14 χρόνια και πέτυχε 77 γκολ σε 92 εμφανίσεις, ενώ με τη Σάντος και τους New York Cosmos, έπαιξε 1.363 παιχνίδια και σκόραρε 1.281 γκολ. Το 1977 αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο έχοντας το προσωνύμιο «Μαύρο Μαργαριτάρι».

«Η επιτυχία δεν έρχεται τυχαία. Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, αντοχής, εκπαίδευσης, μάθησης, θυσιών και, κυρίως, αγάπης γι΄αυτό που κάνεις ή γι΄αυτό που θες να μάθεις να κάνεις», είχε πει όταν τον ρώτησαν το μυστικό της επιτυχίας του.

Ο Pele ήταν ο πρώτος που έκατσε στο ποδοσφαιρικό πάνθεον και αποκλήθηκε ο κορυφαίος όλων των εποχών και της εποχής του, για να έρθουν μετά οι Cruyff, Maradona, Ronaldo, Zidane, Ronaldinho, Cristiano και Messi να διεκδικήσουν τον υπέρτατο τίτλο.

Για τον Pele τα είπε όλα ο προπονητής της Βραζιλίας το 1970, ο João Saldanha: «Ρωτήστε με ποιος είναι ο καλύτερος δεξιός μπακ στη Βραζιλία και θα πω τον Pele. Ρωτήστε με για τον καλύτερο αριστερό μπακ ή μέσο ή τον καλύτερο επιθετικό. Πάντοτε θα πρέπει να λέω τον Pele. Αν θέλει να γίνει τερματοφύλακας, θα είναι πάλι ο καλύτερος. Υπάρχει μόνο ένας Pele».