Δεν υπάρχει πιο λανθασμένη περίοδος να κάνεις κρίσεις για ομάδες από το καλοκαίρι. Τίποτα δεν θα είναι ίδιο για καμία ομάδα και για τους περισσότερους παίκτες από τον Οκτώβριο. Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις. Και ο Παναθηναϊκός είναι μια τέτοια εξαίρεση, διότι η ομάδα που έπαιξε με τη Μπότεφ και τον Άγιαξ, είναι η ίδια ομάδα που είδαμε πέρσι, με την προσθήκη του Ίνγκασον.

Γνωρίζουμε τους παίκτες τι μπορούν να δώσουν, σε τι αγωνιστικό στυλ ταιριάζουν, οπότε το να πεις αν κάποιος κάνει ή δεν κάνει, δεν είναι παράτολμη ή βιαστική εκτίμηση.

Να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Δεν θεωρώ πως ο Παναθηναϊκός έχει ζήτημα μπάτζετ, έχει δηλαδή μέτριους παίκτες σε πολλές θέσεις επειδή δεν δίνει λεφτά. Το αντίθετο, θεωρώ πως έχει ξοδέψει σημαντικά ποσά για παίκτες που απέδειξαν ότι δεν κάνουν και εγκλωβίστηκε από την επιλογή του να τους δώσει 3ετή συμβόλαια, με αποτέλεσμα μετά από την περσινή κάκιστη απόδοση των περισσότερων, να μην τους θέλει καμία ομάδα με πάνω από το 1/3 των χρημάτων, άρα, λογικά, αυτοί οι ποδοσφαιριστές κάθονται πάνω στο συμβόλαιό τους.

Δεύτερον, ο Αλόνσο δεν γίνεται να κριθεί με τίποτα πριν ολοκληρωθεί η σεζόν, άρα πριν τον Μάιο του 2025, εκτός κι αν δούμε μια ομάδα να παραπαίει παντελώς. Που κι αυτό να συμβεί, δε θα συμβεί γιατί θα φταίει ο προπονητής, αλλά γιατί ήρθε σε μια ομάδα εγκλωβισμένη σε παίκτες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το πλάνο του.

Στα 3 ματς που είδα, ο Αλόνσο μου έδειξε ότι θέλει να κάνει τον Παναθηναϊκό αυτό που ζητούσαν οι φίλαθλοί του από τον Γιοβάνοβιτς, δηλαδή μια ομάδα επιθετική που να αναζητά τις ευκαιρίες κι όχι να παίζει μίζερο ποδόσφαιρο επειδή κερδίζει 1 ή 2-0. Να είναι δηλαδή μια ΑΕΚ της πρώτης χρονιάς Αλμέιδα ή ο περσινός ΠΑΟΚ. Μόνο έτσι παίρνεις πρωτάθλημα στην Ελλάδα, από τη στιγμή που ο ανταγωνισμός είναι πια αρκετά υψηλός. Ειδάλλως μένεις 3ος ή 4ος.

Τρίτον, είναι ποδοσφαιρικά ορθό να μην πάει μια ομάδα στο ολικό λίφτινγκ που χρειάζεται, σε μια μεταγραφική περίοδο, αλλά να δώσει ευκαιρία σε κάποιους ποδοσφαιριστές που απογοήτευσαν, να δείξουν αν αξίζουν σε ένα διαφορετικό ποδοσφαιρικό πλάνο, με άλλον προπονητή. Η περίπτωση Μπερνάρ είναι ένα μάθημα για όλους μας, που με Γιοβάνοβιτς ήταν ευνουχισμένος και με Τερίμ έκανε παπάδες.

Ποιοι είναι αυτοί οι παίκτες; Ο Τζούρισιτς, ο Βέρμπιτς, ο Βιλένα, ο Μαντσίνι, ο Μλαντένοβιτς, ο Λημνιός. Σε αυτά τα 3 ματς βλέπουμε για παράδειγμα τον Τζούρισιτς καλύτερο από πέρσι, όχι όμως καλύτερο από πέρσι στην ίδια στιγμή. Να θυμίσω ότι έτσι καλά έπαιζε και στα ματς με την Ντνίπρο και μετά μέχρι το ματς με την ΑΕΚ στη Λεωφόρο στον πρώτο γύρο. Ε, από κει και μετά εξαφανίστηκε. Από την άλλη, ο Βιλένα δεν δείχνει καν σημάδια θέλησης να γίνει κανονικός ποδοσφαιριστής. Ο Μλαντένοβιτς, ένα διαφορετικό δείγμα, δεν έχει με τίποτα τα στοιχεία που θα τον κάνουν αξιόπιστο αμυντικά και βοηθητικό επιθετικά. Ο καλός Χουάνκαρ είναι 3 επίπεδα πιο πάνω.

Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να δώσει χρόνο στον Αλόνσο και σε κάποιους ποδοσφαιριστές κι ας μην παίξει Ευρώπη

Επομένως, θα πρέπει φέτος να κατανοήσουμε όλοι πως ο Παναθηναϊκός πρέπει να έχει περιθώριο λάθους, ακόμα κι αν αποκλειστεί από ομίλους και δεν παίζει Ευρώπη το φθινόπωρο, με την προϋπόθεση πως θα εκμεταλλευτεί αυτή την έλλειψη πίεσης λόγω ενός ενδεχόμενου αποκλεισμού, για να βρει απερίσπαστος τους παίκτες εκείνους που θα έρθουν τον Γενάρη και την επόμενη χρονιά για να ολοκληρώσουν τη μετάβαση στην εποχή Αλόνσο. Πάντοτε εφόσον έχουμε δει κάτι ωραίο στη σεζόν που έρχεται.

Απέναντι στον Άγιαξ, ο Παναθηναϊκός φανέρωσε τα κενά του, χωρίς όμως να είναι αξιόπιστο δείγμα, διότι ακόμα δεν έχουμε δει τον Μάγκνουσον, που είναι ο μόνος αριστερός στόπερ, και τους Ιωαννίδη-Μαξίμοβιτς-Τετέ βασικούς και να έχουν δέσει με το υπόλοιπο σύνολο.

Ποια είναι, λοιπόν, τα κενά που έχει ο Παναθηναϊκός; Αναπληρωματικό αριστερό μπακ ή βασικό αριστερό μπακ, ανάλογα με το τι θα δείξει ο Μαξ. Θέλει ένα βασικό αριστερό εξτρέμ, διότι ο Τζούρισιτς δεν κάνει για εκεί, τουλάχιστον όχι ως βασικός. Θέλει έναν ακόμα αριστερό στόπερ και γι’ αυτό θεωρώ ότι δεν υπήρχε λόγος να έρθει ο Ίνγκασον, εφόσον η παρουσία του στέλνει τον Γεντβάι αριστερά και ο Κροάτης το έδειξε ξεκάθαρα πέρσι πως ως αριστερός στόπερ δεν μπορεί να αντεπεξέλθει.

Από κει και πέρα, αν το επιθετικό δίδυμο είναι Ιωαννίδης-Γερεμέγεφ, τότε ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί ένα βασικό 10άρι, διότι ο Μπακασέτας δεν είναι το 10άρι που θα σου δημιουργήσει σωστά, ψάχνει περισσότερο την εκτέλεση και υστερεί πολύ σε άλλα στοιχεία του παιχνιδιού. Χθες, είναι χαρακτηριστική μια φάση που του δίνει συμπαίκτης του πάσα για να παίξουν το 1-2, κάνει το ανέβασμα, αλλά επειδή η μπάλα είναι στο δεξί πόδι του Μπακασέτα, δεν τη δίνει και πάει να τη φέρει στο αριστερό, να γυρίσει το σώμα και μέχρι να γίνει αυτό, τον έχουν κλείσει 3 του Άγιαξ, οπότε τη δίνει προς τα πίσω.

Και μετά είναι οι θέσεις με τα πολλά αν. Δεξί μπακ ο Παναθηναϊκός, αν δεν δούμε τον Βαγιαννίδη φέτος επαρκή αμυντικά, δεν έχει αξιόπιστο. Ο Κώτσιρας καλός, φιλότιμος, αλλά είναι μέτριος και όταν παίζει με τον Μαντσίνι που δε μαρκάρει, φαίνεται ακόμα περισσότερο. Το πρώτο μισάωρο με τον Άγιαξ χθες, το μαρτυράει. 5 φάσεις καλές ή πολύ καλές βγήκαν από τη δεξιά πλευρά με τις συνεργασίες του αριστερού μπακ και αριστερού εξτρέμ του Άγιαξ. Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η φάση μετά από ένα κόρνερ του Μπακασέτα που ο Κώτσιρας έχει βρεθεί από αριστερά, μόνος του δύο φορές, κάνει σέντρα και δεν πετυχαίνει ούτε κατά προσέγγιση συμπαίκτη του, κι ενώ είναι 4 του Παναθηναϊκού μες στην περιοχή.

Κι ο Μπάλντοκ που μπήκε μετά, ούτε αυτός φαίνεται να είναι το δεξί μπακ που μπορείς να στηριχθείς πάνω του.

Τέλος, εξυπακούεται πως απαιτείται ένα αναπληρωματικό 6άρι γιατί πίσω από τον Αράο υπάρχει μόνο ο Ζέκα. Εκτός κι αν μετακινηθεί εκεί ο Κώτσιρας.

Για μένα μια ιδανική βασική 11άδα να έχει ο Παναθηναϊκός θα ήταν η εξής, με την προϋπόθεση πως οι παίκτες που ήρθαν φέτος, θα παίξουν με βάση την αξία τους και δεν θα πάθουν…Βιλένα:

Ντραγκόφσκι-Μάγκνουσον-Μαξ-Ίνγκασον-Βαγιαννίδης-Αράο-Μαξίμοβιτς-Τετέ-Αριστερό Εξτρέμ-Ιωαννίδης-Γερεμέγεφ

Ναι, καλά βλέπετε, βάζω τον Ιωαννίδη σε 10άρι γιατί θεωρώ ότι μπορεί να προσφέρει πολλά από αυτή τη θέση, από τη στιγμή που ο Γερεμέγεφ θα παίρνει τους αντίπαλους αμυντικούς πάνω του.

Και ως αλλαγές-αντικαταστάτες-για συγκεκριμένες συνθήκες, οι Τσέριν-Τζούρισιτς-Μπακασέτας-Μλαντένοβιτς-Γεντβάι-Λοντίγκιν-Κώτσιρας-Μπάλντοκ-Λημνιός-Μαντσίνι-Σπόραρ-Βέρμπιτς.

Και τον Γενάρη να αρχίσουν να γίνονται οι σωστές προσθαφαιρέσεις, ανάλογα πάντα και με το τι θα έχουν δείξει οι καινούργιοι και αν θα έχουν δώσει πράγματα οι παλιοί.

Δεν είναι πολλές, πλέον, ποσοτικά οι προσθήκες που πρέπει να γίνουν. Αλλά χρειάζεται να έρθουν 3-4 πολύ καλοί παίκτες, ώστε αυτοί που θεωρούνται τώρα βασικοί, να είναι οι αναπληρωματικοί και να αποκτήσει βάθος ο Παναθηναϊκός.

Αυτό που είδαμε απέναντι στον Άγιαξ, ο Παναθηναϊκός δηλαδή να το παλεύει με 1000 τρόπους, αλλά να μη μπορεί να βγάλει πάνω από 2-3 φάσεις άξιες αναφοράς, και τον Άγιαξ στο πρώτο μισάωρο να κάνει ό,τι θέλει από αριστερά και από δεξιά, με τρομερές συνεργασίες και μετά το γκολ να πηγαίνει συντηρητικά, γιατί είχε καταλάβει πως δεν θα κινδυνεύσει ιδιαίτερα και είχε τον έλεγχο του αγώνα.

Ο Παναθηναϊκός δεν έδειξε ομάδα που δεν έχει τρόπο να απειλήσει. Ή που δεν έχει αρχίσει να μαθαίνει τρόπους στην προπόνηση για να βρίσκει τις ευκαιρίες. Και, θέλω να πιστεύω, μέσα από την προπόνηση και το δέσιμο του συνόλου, ειδικά της ενδεκάδας, θα βλέπουμε μια ομάδα που στο 70-80% των παιχνιδιών της θα διασπά τις άμυνες. Πάντα θα υπάρχει κι ένα 20% που δε θα συμβαίνει αυτό, γιατί όλες οι ομάδες έχουν κακές μέρες, ειδικά οι παίκτες-κλειδιά.

Όμως, αυτό που θα πρέπει να διαπιστωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα, είναι αν οι παίκτες που πέρσι δεν προσέφεραν, θα μπορέσουν σε αυτό το νέο περιβάλλον να βοηθήσουν και να δικαιολογήσουν τη στήριξη του προπονητή. Ο Παναθηναϊκός ως οργανισμός θα πρέπει να εξασφαλίσει αυτή τη δυνατότητα στον προπονητή του.

Πιστεύω γενικά πως ο Παναθηναϊκός έχασε την περσινή χρονιά χρόνο αξιολόγησης παικτών από τη μανία της διοίκησης για το πρωτάθλημα, ενώ θα μπορούσε να έχει εκμεταλλευτεί την απογοήτευση και την έλλειψη απαιτήσεων, για να ενισχυθεί γρηγορότερα σε κάποιες θέσεις και να ξέρει σε ποιους μπορεί πραγματικά να στηριχθεί.

Τώρα, όπως τα βλέπω τα πράγματα σε αυτό το αρχικό διάστημα, ίσως κι η ερχόμενη χρονιά να πρέπει να είναι χωρίς την πίεση του πρωταθλητισμού, και να επιτραπεί στον Αλόνσο να βάλει τις βάσεις μιας ομάδας που θα παίζει ωραίο ποδόσφαιρο και που του χρόνου, με τις 3-4 προσθήκες που αναφέρθηκαν, θα πει ότι ο Παναθηναϊκός πάει να πάρει πρωτάθλημα, που τόσο λείπει.

* Photo credits: Instagram/Panathinaikos