Πέρσι τέτοια εποχή, οι 4 ομάδες μας βίωναν θριάμβους στην Ευρώπη και στην έναρξη του πρωταθλήματος πήγαιναν για αρκετές αγωνιστικές όλες σε εκτεταμένο rotation. Ο Παναθηναϊκός άλλαζε 6-7 βασικούς του, αλλά κατάφερνε να κερδίζει. Φέτος, πριν το ματς με τον Αστέρα, όλοι μας ξέραμε και θεωρούσαμε λογικό να κάνει ο Αλόνσο αλλαγές.

Δε θα μπορούσαμε με τίποτα όμως να φανταστούμε πως αυτές οι αλλαγές θα έφερναν ένα τόσο ανεπαρκές κέντρο, μια τριάδα στη μεσαία γραμμή με έναν Ζέκα που παίζει για την τιμή των όπλων, έναν Μαξίμοβιτς που αναρωτιέσαι αν είναι τόσο κακός ή αν έγινε κακός λόγω των άλλων 2 κι έναν Βιλένα που είναι ό,τι χειρότερο έχουμε δει στον Παναθηναϊκό εδώ και πολλά χρόνια. Ακόμα κι ο Ουασίμ Μπούι κάτι είχε δώσει, ακόμα κι ο Μπαϊράμι επί Αναστασίου.

Ο προπονητής θεώρησε πως επειδή η τριάδα αυτή του έδωσε πράγματα με τον Άγιαξ, θα ήταν επαρκής και για τον Αστέρα. Κάποιος θα πει ότι είναι λογικό να έκανε αυτό το λάθος, αφού δε γνωρίζει το ελληνικό πρωτάθλημα. Αυτό όμως δείχνει κάκιστο σκάουτινγκ και πως οι γύρω από τον προπονητή, ο Παπαδημητρίου, ο Τζαβέλλας που γι’ αυτό ακριβώς προσλήφθηκε, δεν φρόντισαν να του καταστήσουν σαφές πως ο Αστέρας παίζει με τέτοιον τρόπο που αυτή η τριάδα στο κέντρο θα είναι καταστροφική. Και ήταν.

Τα πρώτα δείγματα του Μαξίμοβιτς, για παίκτη 2 εκατομμυρίων ευρώ συμβόλαιο, είναι πολύ ανησυχητικά. Όπως ανησυχητικό είναι ότι ο Παναθηναϊκός φαίνεται να μην έχει κατανοήσει πως το ρόστερ του έχει 5 βασικά κενά συν άλλα 2 που δεν είναι εφικτό να φτιαχτούν, αλλά δεν θα σου γίνουν και καταστροφικά. Μιλάμε για την ανεπάρκεια ποιότητας στη θέση του δεξιού μπακ και στον δεύτερο επιθετικό, αφού ούτε ο Γερεμέγεφ ούτε ο Σπόραρ μπορούν να προσφέρουν.

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να πουλήσει τον Ιωαννίδη, αν ισχύουν αυτά τα ποσά

Ο Παναθηναϊκός, όπως γράψαμε κι εδώ, θέλει βασικό 10άρι και Μπακασέτα αλλαγή, θέλει βασικό αριστερό εξτρέμ και ας είναι αναπληρωματικός ο Βέρμπιτς με τον Λημνιό, θέλει αμυντικό που να παίζει αριστερά διότι ο Μάγκνουσον φαίνεται να μην μπορεί (εννοείται τέλος ο Σένκεφελντ), και θέλει ένα βασικό 8άρι με αλλαγή του τον Τσέριν. Θέλει και βασικό αριστερό μπακ για να μοιράζεται τη θέση με τον Μαξ, διότι ο Μλαντένοβιτς δεν κάνει, επίσης.

Αντ’ αυτού, ο Παναθηναϊκός τι κάνει; Πιστεύει πως με βασικό 10άρι Μπακασέτα, βασικό αριστερό εξτρέμ τον Τζούρισιτς και με βασικό τον Τσέριν στο 8 και αλλαγή του τον Βιλένα, θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε πρωτάθλημα, κύπελλο και, ενδεχομένως Ευρώπη, αν περάσει τη Λανς.

Παναθηναϊκός: Μην «καεί» ο Αλόνσο επειδή ο τεχνικός διευθυντής απέτυχε παταγωδώς
(Photo credits: Nikos Oikonomou/Anadolu via Getty Images)

Δεν γνωρίζω αν είναι επιλογή του Αλόνσο ή συμβιβασμός διότι οι αλλαγές που προτείνονται εδώ αφορούν παίκτες με συμβόλαια, άρα πρέπει να πληρωθούν αποζημίωσεις και ίσως να του εξηγήθηκε πως δεν είναι εύκολο, αλλά σε κάθε περίπτωση βλέπουμε μια εξίσωση που μπορεί να «κάψει» τον Ουρουγουανό και ίσως δεν θα φταίει και καθόλου.

Οι ιδέες του φαίνονται σωστές, η κατεύθυνση που παίρνει ο Παναθηναϊκός ως νοοτροπία θα φανεί στο μέλλον πως είναι σωστή, αλλά για να φανεί, θέλει και τους κατάλληλους παίκτες. Κι ο Παναθηναϊκός, εγκλωβισμένος από τη «λαίλαπα» των επιλογών Ιβάν Γιοβάνοβιτς, έχει βρεθεί να έχει στο ρόστερ του Τσοκάι, Κλαϊνχάισλερ, Τρουιγέ, Πάλμερ-Μπράουν, Τζούρισιτς, Μλαντένοβιτς, Βιλένα, Σπόραρ, Βέρμπιτς, όλοι τους για έξοδο, μα με συμβόλαια.

Δυστυχώς ή όχι, δεν το γνωρίζει κανείς, η πώληση Ιωαννίδη είναι μονόδρομος για τους Πράσινους και πρέπει να γίνει άμεσα. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά αν ο Παναθηναϊκός δεν παίξει Ευρώπη, με βάση και τα δείγματα που δείχνει η απόδοση του Φώτη (χθες με Αστέρα έκανε τη χειρότερη εμφάνισή του εδώ και 3 χρόνια), του χρόνου αν βρεθεί πρόταση με 10 εκατομμύρια, θα είναι θαύμα.

Η πώληση του Ιωαννίδη θα βοηθήσει να υπάρξει χρήμα για αποδεσμεύσεις και γρήγορες κινήσεις για να έρθουν έστω 3-4 πολύ καλοί παίκτες και να αναβαθμίσουν το ρόστερ. Αυτό είναι αμεσότητα, ώστε ο Παναθηναϊκός να μπορέσει από τέλη Σεπτεμβρίου να είναι στημένος και να φτιάξει ορθολογική ομάδα με παίκτες που να μπορούν να βοηθήσουν.

Προφανώς, μια ήττα στην πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος δεν είναι καταστροφή, αλλά έδειξε πράγματα. Αν ο Παναθηναϊκός έχει Ευρώπη το φθινόπωρο, ως τον Ιανουάριο, θα δούμε δηλαδή σε άλλα 8 ματς που θα ακολουθούν τα ευρωπαϊκά, εντεκάδα όπως η χθεσινή; Άρα 8 γκέλες που θα τελειώσουν τις ελπίδες για διεκδίκηση πρωταθλήματος; Κι όταν μπει και το κύπελλο από Δεκέμβριο και μετά Γενάρη, ακόμα χειρότερα;

Αυτό το ρόστερ αυτό το γάλα βγάζει. Μόνο ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς θα μπορούσε να το λειτουργήσει με επάρκεια σε επίπεδο αποτελεσμάτων, αλλά θα μας πονούσαν τα μάτια μας με αυτό που θα βλέπαμε. Κι ο Παναθηναϊκός πάλι δεν θα έπαιρνε πρωτάθλημα.

Είτε λοιπόν ο Παναθηναϊκός θα πάει σε γρήγορες συμφωνίες με 3 τουλάχιστον παίκτες είτε θα το πάρει απόφαση πως και φέτος η χρονιά θα είναι χαμένη σε επίπεδο πρωταθλήματος και θα φροντίσει Γενάρη και το επόμενο καλοκαίρι να κάνει τις προσθαφαιρέσεις ώστε του χρόνου να είναι έτοιμος.

Αυτό βέβαια είναι πάντοτε μια προσωπική εκτίμηση που υπήρχε και πριν το ματς με τον Άγιαξ στην Ολλανδία και απλώς επιβεβαιώθηκε και απέναντι στους Ολλανδούς και με τον Αστέρα. Να μας επιφυλάσσει κανένα θαύμα ο Αλόνσο με αυτούς τους παίκτες; Απίθανο.

ΥΓ. Ο Ντιμπαρτόλο του Αστέρα ζήτημα να παίρνει 500.000 ευρώ. Ο Μπακασέτας και ο Τζούρισιτς παίρνουν μαζί 2.7 εκατομμύρια. Ε, την μπάλα που ξέρει ο Ντιμπαρτόλο, κι οι δυο μαζί δεν την ξέρουν. Βλέπετε ότι δεν είναι ζήτημα μπάτζετ ή τσιγκουνιάς της διοίκησης. Είναι ζήτημα πως ο Παναθηναϊκός είναι εδώ και 3 χρόνια τρομερά άστοχος στις μεταγραφικές του επιλογές.

ΥΓ1. Ο Αλόνσο δήλωσε μετά το ματς πως από την αρχή του είδε πως ο Παναθηναϊκός δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Και δεν θεώρησε λογικό να κάνει 2 αλλαγές στο ημίχρονο; Έπρεπε να μείνει με 10 και να φάει γκολ; Δηλαδή η εικόνα της ομάδας στα 45 λεπτά δεν τον έπειθε πως θέλει άλλο πλάνο;

* Κεντρική φωτογραφία: Marcel van Dorst/NurPhoto via Getty Images