Το πώς θα διαβάσεις το αποτέλεσμα ενός αγώνα, επηρεάζεται, σαφώς, από το τι έχει προηγηθεί στην κάθε ομάδα, από τους ευσεβείς πόθους, από αυτό που έχεις ανάγκη τη δεδομένη στιγμή για να συνεχίζεις να ελπίζεις. Αυτό το βιώνει ιδιαίτερα ο Παναθηναϊκός διότι είναι η ομάδα που βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση, όχι μόνο από τους 3 μεγάλους ανταγωνιστές, μα κι από τον Άρη, κι από τον ΟΦΗ, κι από κάμποσες ομάδες της Super League. Αν δεν είχε αυτό το ατομικό ταλέντο, θα ήταν στην τελευταία τριάδα.

Στο ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, η κάθε πλευρά έκανε τη δική της ανάγνωση, όπως αυτή αποτυπώθηκε και από αρκετούς φιλάθλους, μα κι από αρθρογράφους φίλα προσκείμενους στην κάθε ομάδα, οι οποίοι μπορεί να μην ξέρουν πώς γράφεται το «και», μπορεί να μην ξέρουν τη χρήση του κόμματος, μπορεί να μην ξέρουν να γράφουν ούτε για το τυπικό καλά ελληνικά, αλλά εξυπηρετούν αυτό που τους έχει ζητηθεί να εξυπηρετήσουν και περιφέρονται λέγοντας πως είναι δημοσιογράφοι.

Όσοι είναι του Παναθηναϊκού, υποστήριξαν πως ο Παναθηναϊκός έδειξε αγωνιστική πρόοδο και πως στο πρώτο ημίχρονο ήταν καταφανώς καλύτερος από τον Ολυμπιακό και έμεινε αήττητος για 7ο συνεχόμενο ματς. Όσοι είναι του Ολυμπιακού, υποστήριξαν πως ο Ολυμπιακός έπαιξε πολύ καλά, αλλά εγκλημάτισε που δεν σκόραρε στις τεράστιες ευκαιρίες που είχε.

Αν θέλουμε να δούμε την αλήθεια κατάματα και για τους δύο αντιπάλους στο χθεσινό ντέρμπι των αιωνίων, θα πρέπει να φύγουμε από τις άνωθεν διαπιστώσεις.

Ολυμπιακός: Απέτυχε, αλλά βρίσκει το στυλ του

Ας πιάσουμε πρώτα τους φιλοξενούμενους, που έχουν λιγότερα πράγματα να τους ανησυχούν αυτή την εποχή και μπορείς να βρεις και κάποια θετικά.

Ο Ολυμπιακός απέτυχε χθες. Απέτυχε και με βάση τη θεωρία του ματς, αλλά και με βάση την πράξη. Δηλαδή όταν έχεις αυτές τις ευκαιρίες με Ελ Καμπί, Κωστούλα, Μασούρα, ένα γκολ πρέπει να το βάλεις. Κι όταν έχεις απέναντι σου μια τόσο προβληματική ομάδα, όπου τίποτα δε λειτουργεί, που παίζει με βασικούς Τζούρισιτς-Μπακασέτα, δε γίνεται να σπαταλάς το πρώτο ημίχρονο κάνοντας μια φάση, κλασική μεν, μα από λάθος του Λοντίγκιν…

Έχει όμως ως θετικό ότι είδε Μουζακίτη και Κωστούλα να ανταποκρίνονται σωστά στις απαιτήσεις του πρώτου τους ντέρμπι αιωνίων, εκτός έδρας κιόλας, απέναντι σε 50.000 φιλάθλους, να δείχνουν ότι έχουν ωριμότητα πνευματικής διαχείρισης και πως έμαθαν πολλά από την περσινή πορεία προς την κατάκτηση του ευρωπαϊκού.

Επιπλέον, ο Μεντιλίμπαρ δείχνει να έχει βρει ένα σχήμα που να κρύβει τις αδυναμίες του φετινού ρόστερ και, μέχρι τον Γενάρη, θα πορευτεί έτσι, ελπίζοντας να αντέξουν οι παίκτες που λογίζονται ως βασικοί.

Παναθηναϊκός: Τα 1000 κακά της μοίρας του

Πάμε τώρα και στο απέναντι στρατόπεδο. Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε μια κατάσταση όπου τον χτυπάει ο Νόμος του Μέρφι. Ο Νόμος λέει πως ό,τι είναι να συμβεί, θα συμβεί σε μορφή χιονοστιβάδας. Αυτό αφορά και τα αρνητικά και τα θετικά. Απλά ο Παναθηναϊκός βλέπει πια μόνο τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού.

Έχει προβληματική απόδοση στα παιχνίδια.

Δεν έχει πια την τύχη που είχε με τη Λανς.

Έχει χάσει την αυτοπεποίθηση που είχε πέρσι, με αποτέλεσμα η ίδια ομάδα με τις προσθήκες των Ουναΐ, Πελίστρι, Τετέ, δηλαδή με ποιοτική αναβάθμιση, να είναι χειρότερη ακόμα κι από αυτή του Τερίμ.

Έχει το θέμα Βαγιαννίδη που αυξάνει τις εντάσεις στους φιλάθλους, μα και το κακό κλίμα.

Είναι στο -5 και -7 από 4 ομάδες.

Δεν έχει βρεθεί ούτε 4ος κάποια αγωνιστική στη Super League, τώρα είναι 8ος μετά από 7 αγωνιστικές.

Έσκασε και ο τραυματισμός του Ιωαννίδη στο ντέρμπι και θα πρέπει να πορευτεί στα επόμενα ματς μετά τη διακοπή, όσα προκύψουν, με Σπόραρ-Γερεμέγεφ. Ο Ιωαννίδης εν τω μεταξύ έχει 0 γκολ στο πρωτάθλημα. Παίκτης που θα μπορούσε να πωληθεί το καλοκαίρι 25 εκατομμύρια, όπως πάει, του χρόνου δε θα αξίζει ούτε 10. Και χάνει και την ευκαιρία να παίξει με την Εθνική στο Γουέμπλει, μήπως κάνει καλή εμφάνιση και συντηρήση τη φήμη του, αφού με τον Παναθηναϊκό, περισσότερο την μειώνει.

Ναι, είναι πέναλτι αυτό του Ρέτσου. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος κανονισμός που να μπορεί να το δικαιολογήσει αυτό, αλλά είναι πέναλτι. Θα σταθούμε όμως εκεί; Άντε και το έδινε…Τι θα άλλαζε από το παραπάνω κάδρο; Τίποτα, μάλλον.

Ο Αλόνσο δεν δείχνει να μπορεί να κατανοήσει το ρόστερ του και τις ικανότητες των ποδοσφαιριστών του, με αποτέλεσμα να τους εκθέτει. Πέφτει ένα ανάθεμα στους παίκτες λες και έχουν να δώσουν κάτι παραπάνω από αυτό που δίνουν. Όχι, δεν έχουν. Ο Μπακασέτας είναι αυτός ο παίκτης που στο καλό του βράδυ θα είναι μέτριος, στο συνηθισμένο του βράδυ θα είναι ανύπαρκτος και επιζήμιος. Ο Τζούρισιτς πάνω κάτω το ίδιο, απλά έχει καλύτερο καλό βράδυ από Μπακασέτα. Μλαντένοβιτς, Γεντβάι, Λοντίγκιν, Τσέριν, Μαξίμοβιτς, Μαντσίνι, Κώτσιρας, Μπάλντοκ, Σένκεφελντ, Σπόραρ, Γερεμέγεφ, είναι παίκτες που δε μας έχουν κρύψει κάτι. Αυτό το ανεπαρκές μπορούν, αυτό δίνουν.

Η σκληρή αλήθεια για τον Παναθηναϊκό

Το πρόβλημα είναι πως ο Παναθηναϊκός θέλησε να πουλήσει το καλοκαίρι τα ποσά που ξοδεύτηκαν, ότι έχει το μεγαλύτερο μπάτζετ, αλλά κανείς δεν κοίταξε την ουσία. Μας έπεισαν οι αρθρογράφοι που λέγαμε πριν, ότι έχει ρόστερ γεμάτο ποιότητα. Αν θεωρείτε πως Μπακασέτας-Τζούρισιτς-Μλαντένοβιτς ως βασικοί, συνθέτουν ρόστερ ποιότητας, τότε ο πήχης έχει πέσει πολύ.

Ο Παναθηναϊκός είναι ψιλοτυχερός διότι και οι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ-Ολυμπιακός παρουσιάζονται πολύ κάτω σε ποιότητα φέτος σε σχέση με πέρσι. Όχι βέβαια τόσο κάτω όσο ο ίδιος.

Τρανό παράδειγμα αντίληψης που υπάρχει πέριξ της ομάδας, αλλά και εντός, είναι η ανάλυση του χθεσινού ντέρμπι. Υπεροχή είχε, γράφουν, ο Παναθηναϊκός στο πρώτο ημίχρονο. Ήταν ουσιώδης; Όχι. Με τίποτα. Δεν έκανε ούτε μία καραμπινάτη ευκαιρία, με εξαίρεση τη φάση με το χέρι του Ρέτσου στο 47ο λεπτό. Τα σουτ Τζούρισιτς-Μλαντένοβιτς και η κεφαλιά Ίνγκασον, δε μπορούν να θεωρηθούν φάσεις ομάδας που προοδεύει το ποδοσφαιρικό της πλάνο. Μια συνδυαστική καλή φάση έβγαλαν οι Πράσινοι, αυτή με τον Μλαντένοβιτς που σούταρε άουτ. Έτερη ουδεμία.

Την ίδια στιγμή, σε αυτό το ημίχρονο υπεροχής, ο Ολυμπιακός είχε την πιο κλασική ευκαιρία, αυτή που κατεγράφη ως XGoal. 1,2 XGoals είχε ο Παναθηναϊκός στο ματς, 1,7 ο Ολυμπιακός.

Αν κρίνεται ο Παναθηναϊκός συγκριτικά με το απόλυτο τίποτα που έκανε στο ματς με την ΑΕΚ, τότε ναι, ήταν πολύ καλός χθες στο πρώτο ημίχρονο. Ακόμα και στο ματς με τον ΠΑΟΚ όμως, όπου απλά ο Ντραγκόφσκι έκανε μόνιμα βολέ προς τον Ιωαννίδη, ο Παναθηναϊκός έβγαλε 2 κλασικές ευκαιρίες. Χθες, είχε μία που θα μπορούσε να γίνει κλασική, την κεφαλιά του Αράο, όπου εκεί, ο Βραζιλιάνος, αντί να πάει να κάνει ένα εύκολο ψαλίδι που θα έστελνε τη μπάλα στα δίχτυα, προτίμησε κεφαλιά με λανθασμένη φορά σώματος, με ελαφρώς νωρίτερο άλμα, με αποτέλεσμα η δύναμη και το φάλτσο να μην εμφανιστούν για να πάει σωστά στην εστία.

Αν δημιουργηθεί μια αίσθηση στην ομάδα, που τέτοια αίσθηση δημιουργείται αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του Γεντβάι και του Αλόνσο, πως άξιζαν χθες τη νίκη και πως έπαιξαν πολύ καλά, τότε στα επόμενα δύο ματς με ΟΦΗ και Άρη, οτιδήποτε πάνω από 2 βαθμούς, θα είναι θαύμα. Γιατί αυτές οι δηλώσεις δείχνουν, επιβεβαιώνουν για την ακρίβεια, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα σωστής ανάγνωσης αυτού που σου δίνει το ματς, που σου δείχνει το γήπεδο.

Να θυμίσω επίσης πως φέτος έχουμε play offs για το πρωτάθλημα με 4 ομάδες. Οι ελπίδες ανάκαμψης για τον Παναθηναϊκό περνάνε από εκεί, με την προϋπόθεση πως θα μπει. Αυτή τη στιγμή δεν έχει πιθανότητες με το μέρος του πως θα είναι έστω 4ος και βλέπω αρκετούς να αναφέρουν πως ο Παναθηναϊκός έβγαλε το πιο δύσκολο πρόγραμμα και τώρα στρώνει. Αν θεωρούν ότι ΟΦΗ και Άρης είναι ένα πρόγραμμα που «στρώνει», θα υπάρξει απότομη προσγείωση.