Ρωτάνε πολλές φορές τους ανθρώπους αν μετανιώνουν για κάποια πράγματα που έκαναν. Μα πώς να μετανιώσεις για κάτι, όσο κι αν δε σου άρεσε, όσο κι αν το θεώρησες αποτυχία, όταν είναι ακριβώς αυτό που σε έφερε στο τώρα, μπροστά στην επιτυχία; Ο ΠΑΟΚ και ο Λουτσέσκου ίσως αν τους ρωτούσαμε πριν 2 μήνες, να έλεγαν πως κάποια πράγματα θα ήθελαν να εξελιχθούν διαφορετικά. Αν τους ρωτήσει κανείς τώρα, θα σου πουν ότι δεν θα άλλαζαν ούτε δευτερόλεπτο από την διαδρομή τους.

Δεν έχω σκοπό να μπω στο ποιος αξίζει να πάρει το φετινό πρωτάθλημα και ποιος όχι. Το πρωτάθλημα θα το πάρει αυτός που θα πάρει τους περισσότερους βαθμούς ή αυτός που ήταν, έστω για ένα τσικ, πιο ικανός. Το αναφέρω αυτό γιατί αν ο ΠΑΟΚ έρθει Χ με τον Άρη και η ΑΕΚ κερδίσει, στην ισοβαθμία των δύο, η ΑΕΚ είναι πρώτη για ένα γκολ παραπάνω που έχει βάλει στα μεταξύ τους ματς. Για εκείνο το χειρότερο ματς του ΠΑΟΚ τη φετινή σεζόν, αυτό το 2-0 στην OPAP Arena, η ΑΕΚ μπορεί να δει την τύχη να της χαμογελά την Κυριακή.

Ακόμα και στο 4-1 που έχασε από τον Ολυμπιακό, ο ΠΑΟΚ δεν ήταν τόσο κακός. Αλλά βλέπει κανείς πόσο ανεξήγητο είναι το ποδόσφαιρο ώρες ώρες. Υπάρχουν όμως και αυτά που εξηγούνται.

Οι πιθανότητες αυτή τη στιγμή είναι με τον ΠΑΟΚ, αφού είναι πρώτος, όπως ήταν με την ΑΕΚ όσο ήταν πρώτη. Στο πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα που έχουμε δει ποτέ, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στο Χαριλάου, όπου ο Άρης θα θέλει να κάνει ό,τι και ο Ολυμπιακός πέρσι, να μην επιτρέψει στον αιώνιο αντίπαλό του να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα μέσα στην δική του έδρα.

Μέσα σε 2.5 μήνες έκανε την απόλυτη ανατροπή: Η στιγμή μέσα στη σεζόν που μπορεί να κάνει τον ΠΑΟΚ πρωταθλητή και η διαφορά με την ΑΕΚ
(Photo credits: Stefanos Kyriazis/NurPhoto via Getty Images/Ideal Images)

ΠΑΟΚ Φεβρουαρίου vs ΠΑΟΚ Απριλίου-Μαΐου

Η ομάδα του Λουτσέσκου φτάνει σε αυτό το σημείο, στον τελευταίο και νυν υπέρ πάντων αγώνα, έχοντας παίξει συνολικά πολύ ωραίο ποδόσφαιρο, έχοντας και τα λογικά σημεία καμπής, αλλά, για πρώτη φορά τόσο πολύ, έχοντας μάθει από αυτές τις περιόδους.

Δεν θυμάμαι να έχει υπάρξει ξανά σεζόν στη Super League στην οποία μια ομάδα να παίζει δύο φορές 3 και 4 συνεχόμενα ντέρμπι με τους ανταγωνιστές.

Ήταν Φεβρουάριος που ο ΠΑΟΚ έπαιξε με την ΑΕΚ στην έδρα του, μετά με τον Παναθηναϊκό για το κύπελλο, μετά με τον Ολυμπιακό στο 4-1 και μετά ξανά με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο για το κύπελλο. Και τώρα, έπαιξε πάλι πρώτα με την ΑΕΚ, μετά με τον Ολυμπιακό και χθες με τον Παναθηναϊκό. Τα 6 από τα 7 αυτά ματς, στην έδρα του.

Πίσω στον Φεβρουάριο, ήταν ένα σημείο στο οποίο ο ΠΑΟΚ έπαιζε τρομερό ποδόσφαιρο, έριχνε 4άρες και 5άρες στους αντιπάλους, όλοι όμως έλεγαν πως στα ντέρμπι δεν δείχνει να τα πηγαίνει το ίδιο καλά. Σε αυτό το αφήγημα είχε παίξει μεγάλο ρόλο και το ότι η ομάδα του Λουτσέσκου δεν μπορούσε πάλι να κερδίσει τον Άρη, είχε την ήττα με κάτω τα χέρια από την ΑΕΚ, ένα Χ με τον Παναθηναϊκό, όπου οι Πράσινοι είχαν πολλές τελικές και τη νίκη 4-2 επί του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη.

Στον 2ο γύρο της κανονικής διάρκειας, ο ΠΑΟΚ ήρθε Χ με την ΑΕΚ ισοφαρίζοντας στο φινάλε, έφαγε την τεσσάρα από τον Ολυμπιακό, ενώ κέρδισε 2-1 τον Παναθηναϊκό στο πρωτάθλημα και έχασε 1-0 στο κύπελλο. Η συγκομιδή των 4 βαθμών από τους 9 που διεκδικούνταν, και δη με την ήττα να είναι πολύ βαριά, ενίσχυσε τη σκέψη αυτών που έλεγαν ότι δεν μπορούν οι Ασπρόμαυροι στα ντέρμπι. Λες και τα ντέρμπι είναι παιχνίδια απέναντι στην Κηφισιά και οι 9 βαθμοί σε 3 τέτοια ματς είναι λογική απαίτηση.

Ό,τι και να είπε ο οποιοσδήποτε, φάνηκε από την πορεία πως η ομάδα του Λουτσέσκου είχε πάρει για τα καλά το μάθημα διαχείρισης των συναισθημάτων και της πίεσης, με αποτέλεσμα να κάνει τώρα το 3/3, να πάρει 9 βαθμούς και να το κάνει κερδίζοντας εμφατικά τα 2 από τα 3 ματς. Από το 2-1 που βρέθηκε πίσω στην Τούμπα απέναντι στην ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ έβαλε 8 γκολ στους άλλους 3 και έφαγε μόλις ένα, αυτό του Γερεμέγεφ χθες.

Μέσα σε 2.5 μήνες είχε δώσει απάντηση όλος ο οργανισμός σε όλους αυτούς που μέμφονταν την ομάδα για την απόδοσή της στα ντέρμπι και δη με τρόπο αποστομωτικό.

Μέσα σε 2.5 μήνες έκανε την απόλυτη ανατροπή: Η στιγμή μέσα στη σεζόν που μπορεί να κάνει τον ΠΑΟΚ πρωταθλητή και η διαφορά με την ΑΕΚ
(Photo credits: Achilleas Chiras/NurPhoto via Getty Images/Ideal Images)

+5 ο ασπρόμαυρος Δικέφαλος Αετός, -5 ο κιτρινόμαυρος Δικέφαλος Αετός

Κι αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ στα play offs, διαφορά που δεν ξέρουμε βέβαια αν τελικά θα αρκεί για να στέψει πρωταθλητές τους Ασπρόμαυρους.

Η ΑΕΚ, ομάδα που μέχρι το τέλος της κανονικής διάρκειας είχε τη στάμπα της ομάδας που καταφέρνει να μη χάνει στα ντέρμπι, στα 6 ματς των play offs κατάφερε να είναι καλύτερη του αντιπάλου της μόνο στο 3-0 επί του Παναθηναϊκού. Στη νίκη της με 1-0 επί του Ολυμπιακού ήταν για να χάσει, το 2-2 με τον ΠΑΟΚ εντός ήταν το δίκαιο αποτέλεσμα, στο 3-2 ίσως να της άξιζε η ισοπαλία μας ως εκεί, στη Λεωφόρο έχασε δίκαια με 2-1, χθες έχασε δίκαια με 2-0.

Στους 18 διαθέσιμους βαθμούς στα ντέρμπι, η ΑΕΚ πήρε 7 βαθμούς. Ο ΠΑΟΚ πήρε 13. Ακόμα κι ο Παναθηναϊκός ή ο Ολυμπιακός, ό,τι αποτέλεσμα και να έρθει την Κυριακή, παραπάνω θα έχουν πάρει από αυτήν ή τους ίδιους (Πράσινοι και Κόκκινοι έχουν 2 νίκες σε 5 ματς). Στην κανονική διάρκεια η ομάδα του Λουτσέσκου είχε 8 στους 18, η ΑΕΚ είχε 12, ο Παναθηναϊκός 8 κι ο Ολυμπιακός 4. Ο ΠΑΟΚ ανέβηκε 5 βαθμούς, η ΑΕΚ έπεσε 5 βαθμούς.

Μπορεί σε μια χρονιά 36 αγώνων να μετράνε όλοι οι αγώνες, αλλά σίγουρα τα play offs και τα τόσα ντέρμπι μεταξύ των 4 έχουν διαφορετική βαρύτητα και είναι βαθμοί με άλλη μέτρηση. Στο πρωτάθλημα, αν παίζουν ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός και κερδίσει ο πρώτος, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ πιθανότατα θα παίζουν μη ντέρμπι, άρα θα έχουν την ευκαιρία να προσπεράσουν ή να πλησιάσουν. Αν όμως είμαστε στα play offs, πιθανότατα να παίζουν μεταξύ τους, άρα όποιος κερδίζει να μην παίρνει μόνο 3 βαθμούς, να στερεί κι από τον αντίπαλο 3.

Μέσα σε 2.5 μήνες έκανε την απόλυτη ανατροπή: Η στιγμή μέσα στη σεζόν που μπορεί να κάνει τον ΠΑΟΚ πρωταθλητή και η διαφορά με την ΑΕΚ

Αυτό που έκανε ο ΠΑΟΚ, είναι ένα μάθημα προς τους άλλους και τον εαυτό του στη διαχείριση των δεδομένων που σου δίνει μια σεζόν, ένα ματς, μια σειρά από ματς. Πώς μπορείς να πάρεις ένα πάθημα και να το κάνεις πραγματικό μάθημα. Αρκεί, βέβαια, να έχεις και τα κατάλληλα εργαλεία. Οι Ασπρόμαυροι, με εξαίρεση τον Κωνσταντέλια και τον Τάισον, ίσως και τον Μπάμπα, δεν έχουν το πιο προικισμένο ρόστερ ή τους περισσότερους φαντεζί παίκτες και ικανούς στο 1 vs 1. Η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός έχουν περισσότερους. Αλλά ο ΠΑΟΚ δείχνει να έχει τους πιο σκληρούς και προσηλωμένους πνευματικά παίκτες.

Αυτό φαίνεται από το ότι έχει ξεπεράσει τα 130 γκολ στη σεζόν, με τους επιθετικούς του, τον Σαμάτα και τον Τόμας, να μην είναι καν οι πρώτοι σκόρερ του, να μην έχουν εντυπωσιακούς αριθμούς. Αλλά πήρε φέτος πολλά γκολ από Αντρίγια-Τάισον, πήρε από Ντεσπόντοφ για ένα διάστημα μαζεμένα, πήρε από Μουργκ, πήρε από Κωνσταντέλια, πήρε από Οζντόεφ, πήρε από Σβαμπ, πήρε μέχρι κι από τον Μπάμπα και τον Κουλιεράκη αρκετά.

Στα μάτια μου αυτό δείχνει πως ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου είχε και έχει απόλυτη επίγνωση του ποιος είναι, αντιμετώπιζε τα ματς με ρεαλισμό και ορθολογισμό και κάποιες φορές, πολλές φέτος, ανταμειβόταν με πολλά γκολ. Άλλες με λίγα. Άλλες, έκανε γκέλες όπως με τη Λαμία πριν 3 βδομάδες. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο και οι ομάδες που μαθαίνουν στην διαδρομή να χειρίζονται τις στιγμές, τα δεδομένα, τα συναισθήματα, θα κοιτάζουν πάντα τον στόχο στα μάτια.

* Φωτογραφίες: Getty & Instagram/PAOKFC