Περιεχόμενα
Κάποιοι ευφυείς και πάντα ετοιμόλογοι δεν άργησαν να κάνουν τη σημειολογική σύνδεση επικαιρότητας με την κακοκαιρία Daniel που σαρώνει τη χώρα μας τούτες τις ημέρες. Αλήθεια είναι πως ο Ολυμπιακός φέρνοντας πίσω στις τάξεις του τον Ντάνιελ Ποντένσε κάνει μια μεταγραφή ικανή να προκαλέσει… ακραία φαινόμενα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι εν δυνάμει game changer o Πορτογάλος εξτρέμ, αυτό το ξέρουμε πολύ καλά.
Κάθε επιστροφή παίκτη σε ομάδα που έχει αγαπηθεί πολύ, όπως εν προκειμένω, γεννά κύματα χαράς στους φαν. Μιλάει η νοσταλγία, μιλάνε οι αναμνήσεις, μιλάνε τα ντοκουμέντα του παρελθόντος. Το τι φέρνει όμως το comeback στο χορτάρι αυτό είναι κάτι που ποτέ δεν μπορεί να προβλέψει κανείς με ακρίβεια.
Είναι και η λεγόμενη θεωρία του ξαναζεσταμένου φαγητού στη μέση. Δεν είναι ποτέ το ίδιο νόστιμο με την πρώτη φορά. Και ο Ολυμπιακός έχει τέτοια παραδείγματα στην ιστορία του. Ηχηρά μάλιστα. Κατά σύμπτωση (παραδείγματα) που έχουν κάνει ακριβώς το ίδιο δρομολόγιο για να γυρίσουν στο λιμάνι. Αγγλία έγραφε το boarding pass ως τόπο αναχώρησης πριν πατήσουν ξανά Ελλάδα.
Γιάγια Τουρέ. Κέβιν Μιραλάς. Δύο από τους κορυφαίους ξένους παίκτες που είδαμε ποτέ με τα ερυθρόλευκα. Δύο ονόματα που σταθερά ξυπνάνε ένα συναίσθημα χαράς στις καρδιές των φαν των Πειραιωτών. Όμως αυτό αφορά μόνο την πρώτη τους παρουσία στην ομάδα. Η επιστροφή τους δεν πήγε καλά. Καθόλου καλά…
Κέβιν Μιραλάς: Η αγάπη έσβησε στο… κέντρο αποκατάστασης
Τον Ιανουάριο του 2018 και μετά από διάφορες μεταγραφικές περιόδους παραφιλολογίας που ενίσχυσαν το hype, ο Κέβιν Μιραλάς γίνεται ξανά κάτοικος Πειραιά. Τα 34 γκολ σε 52 αγώνες του Βέλγου επιθετικού την περίοδο 2010-12 ήταν ολοζώντανη και πανίσχυρη ανάμνηση. Οι οπαδοί του συλλόγου έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας.
Όλο αυτό το διάστημα που ήταν χώρια, ο Μιραλάς το είχε περάσει στην Έβερτον. Στα Ζαχαρωτά κατέγραψε τίμια 6ετία, αλλά δεν έκανε ποτέ το βήμα παραπάνω που μπορούσε βάσει ικανοτήτων. Ο Ολυμπιακός του έδινε την ευκαιρία να πάρει ξανά τα πάνω του.
Δεν τον είχαν πάρει δα και τα χρόνια. Μόλις στα 30 του ήταν. Ωστόσο, το comeback δεν κύλησε θετικά. Στο ελληνικό πρωτάθλημα μέτρησε 2 γκολ και 2 ασίστ σε 12 συμμετοχές, ενώ έπαιξε και σε 3 ματς στο Κύπελλο, χωρίς ασίστ και γκολ στο ενεργητικό του.
Μόλις πέρασε συνεπώς το 6μηνο του δανεισμού, οι Ερυθρόλευκοι αποφάσισαν να μην ενεργοποιήσουν την οψιόν αγοράς. Ο Βέλγος είχε χάσει πολύ από την εκρηκτικότητά του, το Νο1 ίσως του προσόν, λόγω τραυματισμών και απραξίας. Δεν ήταν σε θέση να εξυπηρετήσει το τότε αγωνιστικό πλάνο, έδινε την εντύπωση του αδιάφορου, ενώ τα λεφτά που θα κόστιζε ενδεχόμενη παραμονή του κάθε άλλο παρά λίγα ήταν.
Το παραδέχτηκε και ο ίδιος, αργότερα, πως δεν ήταν αυτός που έπρεπε: «Ήμουν διαλυμένος εκείνη την περίοδο, δεν είχα τη φυσική κατάσταση που απαιτούνταν». Ήταν τόσο κακό αυτό το δείγμα, ώστε λίγα χρόνια αργότερα, όταν ο Μιραλάς δήλωσε ξανά ανοιχτός στο ενδεχόμενο νέας επιστροφής, η διαρροή που βγήκε από την ερυθρόλευκη ΠΑΕ ήταν πολύ βαριά γι’ αυτόν: «Ευχαριστούμε, αλλά δεν είμαστε κέντρο αποκατάστασης».
Ο Γιάγια Τουρέ ήταν πια ένας εντελώς άλλος παίκτης
Λίγο μετά, το Σεπτέμβριο του 2018, ήταν η σειρά του Γιάγια Τουρέ να γυρίσει στον Ολυμπιακό – είχαν περάσει 12 χρόνια από το «αντίο» του, που τον οδήγησε σε μια τεράστια καριέρα σε ομάδες-μεγαθήρια (Μπαρτσελόνα, Μάντσεστερ Σίτι). Ήταν 35 χρονών τότε.
Μεγάλα λόγια συνόδεψαν την παρουσίασή του, ενώ χιλιάδες κόσμου είχαν μαζευτεί έξω από τα γραφεία της ΠΑΕ για να τον υποδεχτούν. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ήρθε η «ματαίωση». Μόλις 101 ημέρες για την ακρίβεια ή αν προτιμάτε άλλη μονάδα μέτρησης, 5 συμμετοχές και 222 αγωνιστικά λεπτά.
Ένα φιάσκο, μην το ωραιοποιούμε. Ο Ιβοριανός χαφ δεν ήταν πια ο ίδιος παίκτης, κυρίως στο κομμάτι «θέληση και αντοχή». Ο Πέδρο Μαρτίνς (του) ζητούσε συγκεκριμένα πράγματα, που δεν ήταν πλέον σε θέση να φέρει εις πέρας. Περπατούσε στο γήπεδο. Τόσο απλά, τόσο κυνικά.
Ο ίδιος αργότερα, μέσω του μάνατζερ του, του «πολύ» Ντιμίτρι Σέλουκ, θα έκανε λόγο για «υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν από τον Ολυμπιακό», προσθέτοντας πως αλλιώς τα περίμενε και αλλιώς τα βρήκε, με αποτέλεσμα να «μην είμαι χαρούμενος». Λίγο αυτοκριτική δεν θα έβλαπτε…
Ο Ποντένσε έχει όλα τα εχέγγυα να «πει» αλλιώς την ιστορία
Και ο Ντάνιελ Ποντένσε; Τι θα κάνει ο Ντάνιελ Ποντένσε στο part 2; Προφανώς και δεν έχουμε… μαγική γυάλα για να δούμε στο μέλλον. Ξέρουμε, όμως, ποιες είναι οι κρίσιμες ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν θετικά:
Είναι δηλαδή μια κίνηση που κουμπώνει στις ανάγκες που έχει ο Ολυμπιακός του σήμερα; Είναι ο Πορτογάλος ο ίδιος (ή και καλύτερος) παίκτης που ήταν πριν φύγει, τον Ιανουάριο του 2020, για την Premier League και τη Γουλβς; Αυτά θα τα δείξει ο μοναδικός καθρέφτης αλήθειας που υπάρχει εκεί έξω, ήτοι το γήπεδο.
Στη θεωρία υπάρχουν όλα όσα χρειάζονται για να πετύχει η επανασύνδεση. Αρχικά, είναι η θέληση, η ψυχολογία. Οι δύο πλευρές είναι πανευτυχείς που ξανασμίγουν. Σε πιο ατομικό level, ο Πορτογάλος βρίσκεται σε τοπ ποδοσφαιρικά ηλικία (27 ετών), και επιζητά διακαώς να το απολαύσει ξανά μετά από ένα τελευταίο διάστημα που τα πράγματα στους Λύκους δεν πήγαν καλά γι’ αυτόν. Επίσης θα βρει έναν Ολυμπιακό σε φουλ αγωνιστική άνοδο, με τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ να έχει φέρει μια άλλη πνοή στους ερυθρολεύκους, φρέσκες, ωραίες ιδέες.
Το σίγουρο είναι πως ο Ποντένσε ξέρει ακριβώς ποιο δρόμο δεν πρέπει να ακολουθήσει ξαναβρίσκοντας τα παλιά του λημέρια. Γιάγια Τουρέ και Κέβιν Μιραλάς είναι εκεί ως ντοκουμέντα προς αποφυγή. Στο συγκεκριμένο -και μόνο- κεφάλαιο, τονίζουμε για να μην παρεξηγηθούμε!
Οι επιστροφές του Ιβοριανού και του Βέλγου βασίστηκαν περισσότερο στην παρόρμηση, στο συναίσθημα. Του Ποντένσε όμως, έχει σαφή ποδοσφαιρική λογική και στόχευση. Κι αυτό, σε πρώτη ανάγνωση, δεν μπορεί παρά να είναι ευοίωνο.
Photo Credits: Eurokinissi