Πάει κι ο 2ος. Ζήσαμε για σχεδόν μια δεκαετία την πιο χρυσή εποχή του τένις, στην οποία συνυπήρξαν ο Ρότζερ Φέντερερ, ο Ράφα Ναδάλ και ο Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο Φέντερερ ανακοίνωσε πριν δύο χρόνια το τέλος του, περίπου τέτοια εποχή, και τώρα ο Ισπανός ήρθε να πει κι αυτός το αντίο στο άθλημα που υπηρέτησε για 27 χρόνια, τα 20 σε επαγγελματικό επίπεδο, μετά από αρκετό διάστημα ταλαιπωρίας με τραυματισμούς και τρομερής καταπόνησης στο σώμα του.

Πριν από λίγη ώρα, ο Ναδάλ ανάρτησε ένα βίντεο στα social media, στο οποίο ανακοινώνει πως το επερχόμενο Davis Cup, που θα γίνει στην Ισπανία στις 19 Νοεμβρίου στη Μάλαγα, θα είναι το δικό του last dance, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια έχει ταλαιπωρηθεί και δεν έχει καταφέρει να παίξει το τένις χωρίς περιορισμούς.

Ήταν σε ένα Davis Cup το 2004 στη Σεβίλλη, δίπλα στη Μάλαγα, όταν πρωτοείδαμε τον Ράφα και στα ίδια μέρη θα κλείσει αυτόν τον κύκλο επιτευγμάτων.

Η καριέρα του 38χρονου ισπανικού θαύματος ολοκληρώνεται με απόλυτη δόξα, καθώς είναι ο ρέκορντμαν κατακτήσεων στο γαλλικό open, με 14 κατακτήσεις, με τελευταία το 2022, ενώ έχει άλλα 8 Grand Slams στα υπόλοιπα 3 Opens (Αυστριαλιανό, Αμερικάνικο, Γουίμπλεντον). Συνολικά, στην καριέρα του κατέκτησε 92 τίτλους, ενώ παρέμεινε στο Νο1 παγκοσμίως για συνολικά 209 εβδομάδες. Μέσα σε όλα, ο Ναδάλ έχει κατακτήσει ένα χρυσό μετάλλιο το 2008 στο Πεκίνο στο μονό, και το 2016 ένα χρυσό στο διπλό στο Ρίο. Τελευταία στιγμή του, οι Ολυμπιακοί στο Παρίσι, όπου έγινε και λαμπαδηδρόμος στην Τελετή Έναρξης.

Ράφα Ναδάλ: Το τέλος ενός εκ των σπουδαιότερων αθλητών όλων των εποχών
(Photo credits: Eurasia Sport Images/Getty Images)

Salud Rafa!

* Κεντρική φωτογραφία: Jari Pestelacci/Eurasia Sport Images/Getty Images