Στον μικρόκοσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου, που ο φανατισμός συνήθως υπερκαλύπτει σαν δηλητηριώδες φυτό οτιδήποτε το όμορφο, η περίπτωση του Ρενέ Χένρικσεν ξεχωρίζει δια της φωτεινότητας της εξαίρεσης που κομίζει. Τον είχε στις τάξεις του ο Παναθηναϊκός ναι, όμως κέρδισε το σεβασμό και την εκτίμηση και πολλών φιλάθλων άλλων ομάδων.

Στο «τριφύλλι» βρέθηκε την τελευταία ημέρα της μεταγραφικής περιόδου του 1999. Ελάχιστοι ήξεραν περί τίνος πρόκειται κι ας ήταν διεθνής με την Εθνική Δανίας. Πολύ γρήγορα, αυτή η συνθήκη είχε αλλάξει.

Ο Χένρικσεν αποδείχτηκε ένα «κομπιούτερ» στο γήπεδο, ένας αμυντικός υψηλοτάτου επιπέδου. Καθαρός και καίριος στις παρεμβάσεις του, πρώτος στην μπάλα αφού πρώτα ήταν «πρώτος στη σκέψη». Ξεχωρίζοντας για το ήθος του, το fair play στοιχείο. Νέτα σκέτα, ένας από τους καλύτερους κεντρικούς αμυντικούς που έχουμε δει ποτέ στα ελληνικά γήπεδα.

Χένρικσεν

Ως το 2005, που κράτησε η θητεία του στον Παναθηναϊκό, αποτέλεσε κομβικό στέλεχος μιας ομάδας που έκανε σπουδαία πράγματα και στην Ευρώπη. Κρεμώντας τα παπούτσια του, το 2006, ξεκίνησε αυτό που κατά βάση ήταν μια ήρεμη, οικογενειακή ζωή.

Η στιγμή που γκρεμίστηκε ο κόσμος του Χένρικσεν – Πώς κατάφερε να βγει νικητής

Ως το 2017. Όταν θορυβήθηκε από διάφορες δυσκολίες που αντιμετώπιζε σε απλά πράγματα όπως το να ανεβεί τις σκάλες. Πήγε για εξετάσεις και η διάγνωση ήταν καταπέλτης: Πολλαπλούν μυέλωμα. Μια σοβαρή μορφή καρκίνου. Ξεπερνώντας το αρχικό σοκ, έκανε αυτό που θυμόμασταν όλοι από τα χρόνια του στα γήπεδα. Πάλεψε. Με θετική διάθεση, με θάρρος, με αποφασιστικότητα.

Και 6 χρόνια μετά, είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε πως έφερε τον «αγώνα» στα μέτρα του, όπως έκανε πάντα. Έχοντας βγει νικητής και από αυτή την αναμέτρηση. Μια πρωτοποριακή θεραπεία που έλαβε μάλιστα, τον έκανε να φτάσει στο σημείο που βρισκόταν πριν αρρωστήσει. Να πώς τα λέει ο ίδιος:

«Φυσικά ήταν ένα μεγάλο σοκ, αλλά σήμερα είμαι πραγματικά σε μία καλή φάση της ζωής μου. Νιώθω πολύ καλά. Είμαι πραγματικά χαρούμενος και έχω μείνει έκπληκτος από τη νέα μορφή θεραπείας.

Δεν έχω παρενέργειες και μπορώ να πάω κατευθείαν σπίτι και να εργαστώ. Πήρα πίσω την παλιά μου ζωή, κάτι που πριν μερικά χρόνια νόμιζα ότι δεν μπορούσε να γίνει. Έτσι, μπορείς να πεις πως γεννήθηκα ξανά».

Μάλιστα κάλεσε τον κόσμο να στηρίξει έμπρακτα τις έρευνες που γίνονται από τους γιατρούς κατά του καρκίνου, λέγοντας: «Είμαι ένας από τους Δανούς που λαμβάνει βοήθεια και επωφελείται από αυτή την έρευνα που γίνεται για το θέμα. Μπορώ να δω και να καταλάβω από πρώτο χέρι ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στην θεραπεία που υπάρχει τώρα με αυτή, πριν από 5 χρόνια. Κάτι καινούργιο γίνεται και τα πράγματα πάνε προς την σωστή κατεύθυνση. Άρα, υπήρχε λόγος το να υποστηρίζει κανείς την έρευνα για τον καρκίνο. Ζω την απόδειξη αυτού. Με τη νέα θεραπεία ξαναπήρα πίσω την ποιότητα στην ζωή μου».

Photo Credits: Eurokinissi