Την περασμένη Κυριακή 26 Μαρτίου οι ποδοσφαιρόφιλοι της Ρωσίας είχαν την ευκαιρία να δουν την εθνική τους ομάδα να αγωνίζεται εντός έδρας. Η Ρωσία υποδέχτηκε το Ιράκ στη «Γκάζπρομ Αρένα» της Αγίας Πετρούπολης και το νίκησε 2-0 με δύο γκολ στο δεύτερο ημίχρονο. Τρεις ημέρες πριν, η εθνική ομάδα της Ρωσίας είχε φιλοξενηθεί στην Τεχεράνη από την εθνική ομάδα του Ιράν, με την οποία έφερε ισοπαλία 1-1.

Από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, ημέρα της ρωσικής εισβολής στο ουκρανικό έδαφος, η Ρωσία έχει παγώσει τις αθλητικές (και ποδοσφαιρικές, βέβαια) επαφές της με την Ευρώπη. Η ΟΥΕΦΑ την απέκλεισε από τα πλέι οφ του Μουντιάλ, στα οποία είχε προκριθεί, και της στέρησε τη συμμετοχή στα προκριματικά του Euro 2024, τα οποία ξεκίνησαν επισήμως την περασμένη εβδομάδα.

Αυτόν τον ένα χρόνο και κάτι που η Ρωσία έχει κόψει τις επαφές της με την Ευρώπη στο ποδόσφαιρο έχει βρει αποκούμπι στην Ασία. Σε όλο το 2022 έδωσε μόλις τρία φιλικά παιχνίδια, όλα εκτός έδρας κι όλα εναντίον κρατών της Κεντρικής Ασίας, άλλοτε μέλη της Σοβιετικής Ένωσης (Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν). Το 2023 είπε να επεκτείνει τις ασιατικές της επαφές, έτσι προέκυψε το ταξίδι στην Τεχεράνη και η φιλοξενία του Ιράκ, στο πρώτο παιχνίδι εντός έδρας μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η ξεχειλωμένη γεωγραφία του ποδοσφαίρου

Υπάρχει κάποια δεύτερη ανάγνωση, κάποια κρυφή ερμηνεία σ’ αυτή την αγάπη της Ρωσίας προς την ποδοσφαιρική Ασία; Και ναι και όχι. Οι Ρώσοι βολεύονται με το να συντηρούν την ιδέα μιας μετάβασης στην ποδοσφαιρική συνομοσπονδία της Ασίας (AFC) ενόψει μάλιστα των προκριματικών του Μουντιάλ 2026. Ακόμα κι αν δεν το λένε ανοιχτά, είναι ένα μέσο πίεσης προς την ΟΥΕΦΑ, ότι δεν θα μείνουν άπραγοι να περιμένουν πότε οι Ευρωπαίοι θα θελήσουν να ξαναπαίξουν μαζί τους.

Η πρώτη κουβέντα περί μετάβασης της Ρωσίας στην Ασία έγινε τον περασμένο Νοέμβριο, πριν την έναρξη του Μουντιάλ. Κι αντιμετωπίστηκε με χαμόγελα συγκατάβασης. Όσο, όμως, στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για το Μουντιάλ 2026, η ιδέα όλο και ωριμάζει. Και δεν αποκλείεται, αν δεν υπάρξει υποχώρηση της ΟΥΕΦΑ, η Ρωσία από εγωισμό και μόνο να επιδιώξει να μπει στο ποδοσφαιρικό παιχνίδι από το παράθυρο.

Η γεωγραφία δεν έπαιξε ποτέ σπουδαίο ρόλο στο ποδόσφαιρο, αν κάποιοι θέλουν να βολευτούν. Το Ισραήλ, για πολιτικούς λόγους, έπαιξε προκριματικά σε όλες τις ηπείρους πριν βρει ποδοσφαιρική στέγη στην ΟΥΕΦΑ από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Η Ταϊβάν, για τους ίδιους λόγους, αναγκαζόταν κι έπαιζε σε ομίλους της Ωκεανίας ή της Μέσης Ανατολής. Η Ροδεσία, την εποχή που ακολουθούσε την πολιτική του απαρτχάιντ, έπαιξε προκριματικά στην Ασία.

Οι πιο πρόσφατες μετακινήσεις ήταν αυτές του Καζακστάν, του νότιου γείτονα της Ρωσίας, από την Ασία στην Ευρώπη, και η πολύ πιο γνωστή της Αυστραλίας από τη ζώνη της Ωκεανίας στην Ασία. Η Ρωσία, με το 75% της τεράστιας συνολικής της έκτασης στην Ασία, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι έχει κι ένα δικαίωμα παραπάνω να κοιτάξει προς τα εκεί.

Οι Ασιάτες αφήνουν ανοιχτή την πόρτα

Τον Ιανουάριο το Ολυμπιακό Συμβούλιο της Ασίας προσκάλεσε επισήμως τη Ρωσία και τη Λευκορωσία να πάρουν μέρος στους επόμενους Ασιατικούς Αγώνες, ένα κολοσσιαίο γεγονός για την ήπειρο, με 40 διαφορετικά σπορ, το οποίο έχει προγραμματιστεί να γίνει τον προσεχή Σεπτέμβριο στην Κίνα. Η Ρωσία δεν έχει απαντήσει αν δέχεται. Αλλά το αφήνει ανοιχτό.

Ο πρόερος της AFC, ο Σεϊχ Ασλμάν μπιν Εμπραχίμ Αλ Καλίφα από το Μπαχρέιν, επίσης δεν κλείνει την πόρτα. «Θέλουμε να υπηρετήσουμε το ποδόσφαιρο με γνώμονα το συμφέρον του, θέλουμε να μείνει η πολιτική μακριά από το σπορ», η ακριβής του δήλωση. Που σημαίνει, είστε ευπρόσδεκτοι, αν θέλετε.

Θέλουν; Η μετάβαση της Ρωσίας στην Ασία σημαίνει άμεση ενεργοποίηση της εθνικής στα προκριματικά του Μουντιάλ 2026, αλλά και των συλλόγων στις ασιατικές διεθνείς διοργνανώσεις. Με πολύ διαφορετικά οικονομικά κριτήρια, είναι αλήθεια. Τα οποία θα επηρεάσουν και το επίπεδο των ομάδων, αλλά και των ξένων παικτών που θα προσελκύουν.

Όσοι, πάντως, θεωρούν ότι υπάρχει πολύς καιρός μπροστά τους για να αποφασίσουν, μάλλον δεν έχουν δει τα χρονοδιαγράμματα. Η Ασιατική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου έχει ήδη ανακοινώσει ότι τα προκριματικά του Μουντιάλ 2026 στην ήπειρο θα ξεκινήσουν τον προσεχή Οκτώβριο. Ο τρόπος που γίνονται τα προκριματικά (οι τελευταίες ασιατικές 14 χώρες στην κατάταξη της ΦΙΦΑ παίζουν στον πρώτο γύρο, οι άλλες περνούν απευθείας στη δεύτερη φάση ΑΠΑΙΤΕΙ να γνωρίζει η AFC όλες τις χώρες-μέλη που θα συμμετάσχουν στα προκριματικά πριν γίνει η κλήρωση της πρώτης φάσης, ώστε να καθορίσει και τις ομάδες που θα παίξουν σ’ αυτήν. Άρα η Ρωσία έχει μπροστά της το πολύ ένα τρίμηνο για να αποφασίσει.

Στο επόμενο τρίμηνο οι αποφάσεις

Στην Ευρώπη τα προκριματικά του Μουντιάλ θα ξεκινήσουν μετά το τέλος του Euro 2024 στη Γερμανία. Το ρίσκο είναι μεγάλο για τους Ρώσους. Να παραμείνουν στην ΟΥΕΦΑ και να περιμένουν ότι μέσα στους επόμενους 15 μήνες θα έχουν σταματήσει οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία, ώστε να γίνουν πάλι δεκτοί στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική οικογένεια; Ή να επιχειρήσουν έναν ηθελημένο υποβιβασμό του επιπέδου τους, όπως είναι η μετακόμιση στην Ασία;

Βεβαίως η συγκυρία ευνοεί ώστε αν πραγματοποιηθεί η μετάβαση, να γίνει χωρίς μεγάλες αντιδράσεις. Η Ασία θα έχει 8 εγγυημένες θέσεις στο διευρυμένο επόμενο Μουντιάλ του 2026, τις διπλάσιες σε σχέση με τις 4 που είχε μέχρι τώρα (συν μια θέση σε διηπειρωτικό μπαράζ).

Photo credits: Facebook@cборная России по футболу