Ακόμα και μην έχεις ιδέα από σνούκερ, κάπου, κάπως, κάποτε θα έχεις ακούσει το όνομα του Ρόνι Ο’Σάλιβαν. Επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, κάτοχος του τίτλου και Νο1 στο ranking. Ακόμα κι αυτός ο κινούμενος θρύλος όμως, λύγισε μπρος στην ορμή της «Βελγικής Σφαίρας», κατά κόσμον Λούκα Μπρεσέλ!

Συνέβη στα προημιτελικά του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Σέφιλντ. Εντυπωσιακότατο μια ή άλλη ως γεγονός, γίνεται ακόμη περισσότερο καθώς ο Άγγλος είχε πάει την παρτίδα στο 10-6 το απόγευμα της Τρίτης (25/4), φαινόταν να το έχει απόλυτα, οριστικά και αμετάκλητα υπό έλεγχο.

Όμως την Τετάρτη (26/4) όταν και συνεχίστηκε ο αγώνας, ο Μπρεσέλ με 7 συνεχόμενα frames έκανε πράξη το απίθανο. Φτάνοντας στη νίκη-ανατροπή με 13-10. Ο 47χρονος Άγγλος έχασε αγώνα που είχε προηγηθεί με 10-6 για πρώτη φορά μετά το 2005!

Υπό μία ποδοσφαιρική έννοια, είναι σαν η Ουνιόν Σαν Ζιλουάζ (η ευχάριστη έκπληξη του βελγικού ποδοσφαίρου τα τελευταία δύο χρόνια) να απέκλεισε τη Μάντσεστερ Σίτι!

O Μπρεσέλ είναι το ταλέντο στην πιο αυθεντική του μορφή

Ο 28χρονος Βέλγος πάντως, έχει εξόχως μεγάλο potential. Επιθετικός και τολμηρός παίκτης, με φοβερή τακτική που εκπλήσσει τον αντίπαλο.

Διαβάστε αποθέωση από τον Ο’ Σάλιβαν: «Έπαιξε απίστευτα καλά. Είναι τόσο δυναμικός, ίσως ο πιο ταλαντούχος παίκτης σνούκερ που έχω δει ποτέ. Πολύ θα ήθελα να κατακτήσει το τρόπαιο, γιατί παίζει σνούκερ με τον ιδανικά σωστό τρόπο».

Μιλάμε για την απόλυτη αναγνώριση. Και να σκεφτεί κανείς πως ο Μπρεσέλ δεν είναι δα πάντα πρότυπο επαγγελματισμού. Πήγε στο τουρνουά με όλη κι όλη προετοιμασία 15 λεπτών τις 3 εβδομάδες που προηγήθηκαν! Όπως είπε, το είχε ανάγκη για να αποφορτιστεί, να διώξει το άγχος. Επίσης, στον προηγούμενο γύρο, όταν και είχε αποκλείσει τον Μαρκ Γουίλιαμς, το παράκανε μετά όταν είπε να το γιορτάσει.

«Παίξαμε FIFA στον υπολογιστή με φίλους μου και μετά βγήκαμε έξω για ποτό. Γύρισα στις 7 το πρωί και ήμουν τελείως μεθυσμένος!». Μάλλον το αλκοόλ στην περίπτωσή του λειτούργησε ως καταλύτης για να βρει θάρρος να πετύχει αυτό που κανείς δεν περίμενε. Μην το κάνει και σύστημα βέβαια…

Στα ημιτελικά θα αντιμετωπίσει τον Σι Τζιαχούι τον 20χρονο Κινέζο που επίσης έχει έρθει με φόρα εντελώς από το πουθενά, φέρνοντας ένα άνεμο φρεσκάδας και αλλαγής στον κόσμο του σνούκερ. Θα έχει ενδιαφέρον κάθε στάδιο της μεταξύ τους κόντρας, που αρχίζει από σήμερα (27/4, 15:00).