Ουδείς προφήτης στον τόπο του, αναφέρει η Καινή Διαθήκη. Στο πρόσωπο του Στάικου Βεργέτη αυτή η ευαγγελική ρήση μπορεί να βρει το απόλυτο παράδειγμα. Ο 46χρονος Έλληνας προπονητής εξασφάλισε πριν λίγες ημέρες τον πρώτο τίτλο της καριέρας του. Όχι, φυσικά, στην Ελλάδα, αλλά στη μακρινή Ινδία!

Η Ράουντγκλας Πουντζάμπ από την ομώνυμη ινδική επαρχία (που βρίσκεται στα δυτικά της χώρας, στα σύνορα με το Πακιστάν) με την ευρεία νίκη που πέτυχε επί της Ρατζαστάν με 4-0 εκτός έδρας αύξησε τη διαφορά της στους 7 βαθμούς από την δεύτερη με μία αγωνιστική μόνο να απομένει για τη λήξη του πρωταθλήματος.

Πλώρη για την Indian Super League

Η Πουντζάμπ είχε το τέταρτο μεγαλύτερο μπάτζετ από τις ομάδες που συμμετείχαν στην I-League, την πρώτη κατηγορία του ινδικού ποδοσφαίρου. Παρ’ όλα αυτά έκανε πορεία πρωταθλητισμού από την αρχή και σταθεροποιήθηκε στην κορυφή. Στους 21 αγώνες που έχει δώσει ως τώρα έχει γνωρίσει μόλις δύο ήττες. Έχει την δεύτερη καλύτερη επίθεση, αλλά και την δεύτερη καλύτερη άμυνα από τις ομάδες που συμμετείχαν.

Η συγκεκριμένη ομάδα μπορεί να δημιουργήθηκε το 2005, ωστόσο έχει καταφέρει να κάνει σημαντικά βήματα προόδου, σε μια περιοχή όπου το χόκει επί χόρτου και το κρίκετ είναι μακράν τα δημοφιλέστερα σπορ. Αυτός ο τίτλος ήταν ο δεύτερος στην ιστορία της (είχε στεφθεί πρωταθλήτρια και την σεζόν 2017-18), αλλά για πρώτη φορά θα της δώσει το δικαίωμα της αναβάθμισης. Η Πουντζάμπ ανακοίνωσε ότι την επόμενη αγωνιστική περίοδο 2023-24 θα συμμετάσχει στην επαγγελματική Indian Super League, ένα μίνι πρωτάθλημα που προσελκύει αρκετούς ξένους παίκτες και θεωρείται ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει το ποδόσφαιρο στη χώρα.

Τεχνικός διευθυντής ο Τοπολιάτης

Η σύνδεση του Βεργέτη με το μακρινό Πουντζάμπ δεν έγινε τυχαία. Τεχνικός διευθυντής της ινδικής ομάδας από το 2020 είναι ο Νίκος Τοπολιάτης, αυτός συζήτησε με τον Βεργέτη και τον ώθησε να κάνει το μακρινό βήμα προς την ανατολή. Ο Τοπολιάτης υπήρξε για πολλά χρόνια υπεύθυνος των ποδοσφαιρικών ακαδημιών του Ολυμπιακού, ωστόσο η πρόταση από την Πουντζάμπ ήταν πολύ δελεαστική.

Όχι μόνο για τα χρήματα, αλλά και για τις εγκαταστάσεις και για τις συνθήκες εργασίας. Η Ράουντγκλας, η εταιρεία που έχει δώσει το όνομά της στην ομάδα, είναι ένας κολοσσός στα επίπεδα της αχανούς Ινδίας. Ασχολείται με προϊόντα και υπηρεσίες που βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων, έχει κλινικές πλαστικής χειρουργικής, αλλά και αλυσίδες γυμναστηρίων για γιόγκα και πιλάτες και πολλούς άλλους αθλητικούς χώρους.

Ο Βεργέτης προφανώς δούλεψε υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες απ’ αυτές που βίωνε τα προηγούμενα χρόνια. Μετά τον Αστέρα Τρίπολης και το μικρό του πέρασμα από τη Νέα Σαλαμίνα, εργάστηκε στη Δόξα Δράμας, τη Νίκη Βόλου και τον ΟΦ Ιεράπετρας πριν κάνει πραγματικότητα το… πέρασμα στην Ινδία.

Photo credits: Facebook@Roundglass Punjab