Περιεχόμενα
Είναι πλέον γεγονός, με τη σφραγίδα των Ηνωμένων Εθνών: Η Ινδία έχει ξεπεράσει την Κίνα ως η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου. Κοντά 1,5 δισ. άνθρωποι. Mα ούτε ένας… ποδοσφαιριστής της προκοπής; Κι όμως, αυτή είναι η πικρή αλήθεια, σε παγκόσμιο level. Κι ας υπάρχει ο Σουνίλ Τσέτρι, που τολμά να συγκρίνει τον εαυτό του με τους Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο…
Εξηγούμαστε: Ο 38χρονος Ινδός δεν είναι κάποιος τύπος που ζει σε ένα δικό του σύμπαν, αγνοώντας την πραγματικότητα. Κάθε άλλο. Ξέρει πολύ καλά πως ουδεμία σύγκριση στέκει. Αλλά ξέρει επίσης πολύ καλά πώς να το απομονώνει-προσεγγίζει όταν βάζει τον εαυτό του στην ίδια πρόταση με τους δύο σύγχρονους GOAT του αθλήματος.
Έχει 93 γκολ σε 142 συμμετοχές με την Ινδία. Σε επίπεδο Εθνικών και συγκρίνοντας τους «εν ενεργεία», μόνο ο CR7 (123 γκολ σε 200 ματς) και o Αργεντινός «μάγος» (103 γκολ σε 175 ματς) έχουν περισσότερα τέρματα από αυτόν.
Και διαχρονικά να το πάμε, στους all time δηλαδή σκόρερ Εθνικών, νάτος πάλι στην πρώτη 4άδα. Τον πετάει εκτός πόντιουμ ο «βασιλιάς» του ιρανικού ποδοσφαίρου, Αλί Νταεϊ (109 γκολ σε 148 συμμετοχές).
«Όσον αφορά την επιθυμία και τη θέληση να προσφέρω στην Εθνική μου ομάδα, ναι, νιώθω πως βρίσκομαι στο ίδιο επίπεδο με τους Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο», το έθεσε, έξυπνα και παιχνιδιάρικα, ο Σουνίλ Τσέτρι.
Ο Σουνίλ Τσέτρι είναι ο ορισμός του leader
Κοντά 2 δεκαετίες πλέον τιμά απαρέγκλιτα το εθνόσημο – τα τελευταία χρόνια είναι και ο αδιαμφισβήτητος κάπτεν. Ένα ταξίδι ελάχιστα γνωστό έξω από τα σύνορα της πατρίδας του, αλλά αυτό δεν το κάνει λιγότερο ένδοξο. Είπαμε, κοντά 1,5 δισ. άνθρωποι είναι το κοινό που εν δυνάμει απευθύνεται, μιλάμε για τεράστια αγορά-διείσδυση.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ινδία κατέκτησε για 9η φορά στην ιστορία της το South Asian Football Federation Championship (SAFF) νικώντας στα πέναλτι το Κουβέιτ. Ο Σουνίλ Τσέτρι έβαλε το πρώτο στη διαδικασία της λεγόμενης ρώσικης ρουλέτας, ήταν εν γένει ο άνθρωπος του θριάμβου των Blue Tigers, όπως είναι το παρατσούκλι της Εθνικής του ομάδας. Κατά τη διάρκεια του τουρνουά, «αυγάτισε» τις ζηλευτές του επιδόσεις στο σκοράρισμα και έδειξε πως παρότι είναι πια 38 ετών, παραμένει το απόλυτο σημείο αναφοράς.
Παρόλα αυτά αν κάνουμε ένα γκάλοπ ανάμεσα σε ποδοσφαιρόφιλους, θα πρέπει να πετύχουμε «αρρωστάκι» ολκής για να βρούμε κάποιον που να ξέρει ποιος είναι ο Σουνίλ Τσέτρι. Η συντριπτική πλειονότητα των «εκτός Ινδίας» αγνοούν την ύπαρξή του.
Και αυτό είναι απολύτως λογικό αν σκεφτούμε πως το ποδόσφαιρο της χώρας είναι παντελώς ανυπόληπτο σε διεθνές level. Οι ντόπιοι δεν αγαπούν το σπορ όπως το κρίκετ, με το οποίο έχουν παθολογική σχέση και αγάπη.
Το παράδειγμα του Σουνίλ Τσέτρι ίσως αποδειχθεί πιο σημαντικό από τα γκολ του
Τα γκολ επίσης του Τσέτρι έχουν έρθει ως επί το πλείστον απέναντι σε αδύναμους αντιπάλους, σε διοργανώσεις χαμηλής δυναμικότητας. Αυτό προφανώς και αναπόδραστα, αφαιρεί ισχύ από το επίτευγμά του – κακά τα ψέματα.
Πάντως αρκετοί νεαροί Ινδοί ποδοσφαιριστές τον έχουν πολύ ψηλά, είδωλο και πρότυπό τους. Η πηγή έμπνευσης για να ξεφύγουν από τα σύνορα της χώρας τους και να γίνουν γνωστοί σε παγκόσμιο επίπεδο. Τον θαυμάζουν για τη διάρκεια του, την επιμονή του, τον επαγγελματισμό και τη νοοτροπία του.
Ίσως τελικά αυτή να αποδειχθεί και η μεγαλύτερη προσφορά του Τσέτρι στο ποδόσφαιρο της χώρας του. Πιο σημαντική από όλα τα γκολ που είχε βάλει τόσο καιρό. Κι ας μη φαίνεται αυτήν την ώρα ποιος θα μπορούσε να είναι ο διάδοχός του.
* Κεντρική φωτογραφία: Getty Images