Ο Αργεντίνος σταρ, Lionel Messi, το δυνατότερο χαρτί της Barcelona, αποχωρεί από την ομάδα, προκαλώντας «σεισμό» στον ποδοσφαιρικό κόσμο. Μετά από περισσότερα από 20 χρόνια στον σύλλογο, ήρθε το τέλος της εποχής. Μετρά 778 επίσημους αγώνες και 672 γκολ, μαζί με ατελείωτους τίτλους, ενώ πίσω του άφησε μια τεράστια ιστορία. Ακούγεται με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ειδικά για όλους τους φιλάθλους του Messi και της Barcelona, που πλέον δεν γνωρίζουν ποιον θα υποστηρίζουν.

Οι δύο πλευρές είχαν καταλήξει σε συμφωνία (δύο, συγκεκριμένα: ένα συμβόλαιο δύο ετών και ένα πενταετές συμβόλαιο), αλλά το όριο μισθών και οι αυστηροί κανονισμοί της LaLiga κατέστησαν αδύνατο κάθε ελιγμό. Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος της FC Barcelona, ​​Joan Laporta, σε συνέντευξη Τύπου: «Ο Leo ήθελε να μείνει. Η θέλησή του ήταν βασική. Είμαι πεπεισμένος ότι κάναμε το καλύτερο για τα συμφέροντα της Barça».

Η συμφωνία του «βασιλιά» της λίγκας με το επενδυτικό fund CVC Capital Partners, ήταν να της δανείσει 2,7 δισ. ευρώ, ενώ μέρος από τα 280 εκατ. ευρώ που αναλογούσαν στην Barca θα χρηματοδοτούσαν το συμβόλαιο του. Οι οικονομικοί περιορισμοί σε ό,τι αφορά την απόκτηση νέων παικτών και η υποχρέωση της Μπαρτσελόνα να παραχωρήσει στους επενδυτές το 10,95% των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της για τα επόμενα 50 χρόνια, στάθηκαν εμπόδιο. Η Barcelona υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται έναν βήμα πριν από τη χρεοκοπία, οπότε δεν δέχτηκε να υποθηκεύσει τον σύλλογο για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Με την αποχώρηση από την FC Barcelona, ​​ανοίγει μια περίοδος αβεβαιότητας για τον Leo Messi, και για τους φιλάθλους του. Με την επιλογή διαπραγμάτευσης και υπογραφής με οποιονδήποτε σύλλογο από την 1η Ιανουαρίου, ο Αργεντινός δεν άκουσε άλλες προσφορές παρά το γεγονός ότι τις είχε και, μετά από αρκετό καιρό, βλέπει το μέλλον του να έχει γίνει ένα μεγάλο ερωτηματικό. Στα 34 έτη του βρίσκεται χωρίς ομάδα, παρότι είναι ένας από τους καλύτερους – ίσως και ο καλύτερος- ποδοσφαιριστής στον κόσμο αυτή την στιγμή.

Η Mundo Deportivo και το Radio Catalunya ότι ο παίκτης απογοητεύτηκε τόσο από την ανατροπή, που κόντεψε να βάλει τα κλάματα. Από την ένταση δεν κατάφερε ούτε να αποχαρετήσει τους οπαδούς της Barca. Αν και εδώ και χρόνια ακούγεται η αποχώρηση του από την ομάδα που τον ανέδειξε, με τον ίδιο να είχε ζητήσει «διαζύγιο» στο παρελθόν, δεν μπορεί κανείς να πιστέψει ότι είναι αλήθεια. Ίσως επειδή κάθε φορά γινόταν η ανατροπή, υποβοσκούσε μια φρούδα ελπίδα, ακόμα και μετά την επίσημη ανακοίνωση.

Όλα ξεκίνησαν όταν σε ηλικία 13 ετών, ταξίδεψε στη Βαρκελώνη, όπου και πραγματοποίησε σειρά δοκιμών με την Μπαρτσελόνα τον Ιούλιο του 2000. . Δεν άλλαξε την προφορά του στην ομιλία, τα έθιμα της Αργεντινής και τις ρίζες του, αλλά υιοθέτησε την Καταλονία, όπου απέκτησε οικογένεια με την Αντονέλα Ροκούζο. «Όλο αυτό το διάστημα ήταν δύσκολο για όλους. Ήταν σαφής για το τι ήθελε, το είχε υποθέσει και το είπε. Η γυναίκα μου, με όλο τον πόνο στην ψυχή της, με στήριξε και με συνόδευσε », εξομολογήθηκε ο ίδιος. Μετά από 21 χρόνια βγάζει οριστικά τη φανέλα του.

Και τώρα;

Το επόμενο βήμα του είναι άγνωστο. Θα συναντηθεί ξανά με τον Pep Guardiola στη Μάντσεστερ μετά από εννέα χρόνια; Θα γίνει το κερασάκι στην τούρτα στο project της Παρί Σεν Ζερμέν (PSG) με τον Neymar και τον Mbappé; Θα φύγει από την Ευρώπη και θα πάει στo MLS; Οι τρεις επιλογές είναι οι λίγες εναλλακτικές λύσεις που έχει ο επιθετικός, καθώς το «κασέ» του είναι υψηλό και μόνο μεγάλα κλαμπ στον κόσμο μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Αλυσιδωτές μπορούν να είναι οι αποχωρήσεις στη Barcelona, αφού και ο Σέρχιο Αγουέρο ζητά να φύγει, παρότι ανακοινώθηκε φέτος το καλοκαίρι. Ο Αργεντινός επιθετικός είπε το «ναι» στους Καταλανούς, επειδή πίστευε πως θα αγωνιστεί στην ίδια ομάδα με τον κολλητό φίλο του, τον Messi, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί.

Ο Leo, ο οποίος ζει στη Βαρκελώνη για περισσότερες από δύο δεκαετίες και στο σπίτι του, στον δήμο Castelldefels, για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν είχε την τυπική καριέρα που έχουν οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές. Έζησε μια ειδυλλιακή πορεία, από τα παλιά χρόνια, νομίζοντας ότι η ζωή του ως αθλητής θα τελείωνε στην Barca. Για πρώτη φορά, θα πρέπει να προσαρμοστεί με τα έθιμα μιας άλλης χώρας, αλλά κυρίως θα πρέπει να συζητήσει με τα παιδιά του για να τους εξηγήσει τι τα περιμένει. Απροσδόκητο, παρεμπιπτόντως, για όλους. Γιατί πέρα ​​από το γεγονός ότι πριν από ένα χρόνο είχε σκεφτεί σοβαρά να φύγει από τους Μπλαουγκράνα, στην περίπτωση αυτή επέστρεψε στο σπίτι με την ιδέα της ανανέωσης.

Τόλμησε ακόμη και να επιβεβαιώσει ότι βλέπει τον εαυτό του να εργάζεται στο ποδόσφαιρο, όχι ως προπονητής αλλά ως αθλητικός διευθυντής ή κάτι αντίστοιχο. Αυτή η μεταγραφή δεν θα συμβολίζει παρά μια παρένθεση στην επαγγελματική του καριέρα, αλλά περιστασιακά και στην προσωπική του ζωή, η οποία σε λίγα χρόνια θα είναι αναμφίβολα στη Βαρκελώνη.