Στο μέσο μιας ασυνεννοησίας βρέθηκε ο Novak Djokovic, ο οποίος ταξίδεψε στην Αυστραλία έχοντας ιατρική εξαίρεση από το Australian Open, όμως η κυβέρνηση της χώρας διέταξε να μην του επιτραπεί η είσοδος κι έτσι έμεινε κρατούμενος στο αεροδρόμιο για πάνω από 3 ώρες, μέχρι που τελικά αποφασίστηκε να τον βάλουν σε μια πτήση επιστροφής προς τη Σερβία το πρωί της Πέμπτης. Δε θα συμμετάσχει στο Australian Open ο 34χρονος Σέρβος, απελαύνεται το πρωί της Πέμπτης.

Υπό την πίεση της κοινωνικής κατακραυγής από ένα έθνος που έχει υποστεί ένα από τα σκληρότερα lockdowns εδώ και ένα χρόνο, η αυστραλιανή κυβέρνηση έδωσε εντολή να μην επιτραπεί η είσοδος στον μη εμβολιασμένο Novak Djokovic, αγνοώντας την ιατρική εξαίρεση που του είχε δοθεί από τη διοργάνωση του Australian Open.

Ο Σέρβος τενίστας είχε μαζί τη τη συγκεκριμένη βίζα, αλλά οι αρχές στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης δεν την αποδέχτηκαν και έκλεισαν τον 34χρονο στην αίθουσα ανάκρισης για 3 ώρες. Αυτό προκάλεσε οργή στη Σερβία, με τον πρόεδρο της χώρας, Aleksander Vucic, να στέλνει επιστολή διαμαρτυρίας, όπως και τον πρέσβη, ενώ σύσσωμος ο αθλητικός κόσμος της χώρας ζητούσε την απελευθέρωση του με αναρτήσεις στα social media που είχαν το hashtag #freeNovakDjokovic. Το σκηνικό θύμιζε σύλληψη διαβόητου κακοποιού, κατασκόπου ή ανθρώπου τύπου Snowden ή Asange και όχι την κράτηση τενίστα.

Ο πατέρας του Novak Djokovic, Srjdan, ήταν έξαλλος και ζητούσε από τον κόσμο να βγει στο δρόμο. «Αν δεν τον αφήσουν να φύγει σε μισή ώρα, θα μαζευτούμε στους δρόμους. Αυτή η μάχη είναι για όλους μας. Ο γιος μου είναι κρατούμενος. Έξω από την αίθουσα που τον έχουν, είναι δύο αστυνομικοί» αναφέρει η DailyMail.

Ο Djokovic θα πρέπει την Πέμπτη να μπει σε πτήση επιστροφής στη χώρα του, όμως οι δικηγόροι του ετοιμάζουν προσφυγή στα δικαστήρια και θα καταθέσουν ένσταση για τη στάση της αυστραλιανής κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος της χώρας, Scott Morisson, είναι κάθετος πως δεν πρόκειται να επιτραπεί στον Σέρβο η παραμονή αν δεν δώσει τα απαραίτητα χαρτιά για τους ιατρικούς λόγους που δεν εμβολιάζεται.

Όλη η Σερβία στο πλευρό του Djokovic

Νωρίτερα, η αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού της κυβέρνησης στη Βικτόρια, Jaala Pulford, ξεκαθάρισε με tweet της πως δεν πρόκειται να δοθεί ειδική βία στον Nole. «Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση ζήτησε να αποδεχτούμε την αίτηση του Novak Djokovic για βίζα εισόδου στην Αυστραλία. Δεν πρόκειται να του τη χορηγήσουμε για να συμμετέχει στο Australian Open 2022. Ήμασταν πάντοτε σαφείς σε δύο πράγματα: οι εγκρίσεις βίζας είναι ζήτημα της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και οι ιατρικές γνωματεύσεις είναι ζήτημα των γιατρών».

Ο προπονητής του Djokovic, Goran Ivanisevic, πόσταρε μια φωτογραφία από το αεροδρόμιο, όπου κρατούνταν υπό επιτήρηση με τον τενίστα και έγραψε ως σχόλιο «όχι και το πιο συνηθισμένο ταξίδι στην Αυστραλία».

Οι αντιδράσεις στην αρχική εξαίρεση προς τον Djokovic ήταν τεράστιες και όχι μόνο από πολίτες της Αυστραλίας, αλλά και από αθλητές του AFL και γιατρούς που έκαναν λόγο για «ξεφτίλα» και «ντροπή». Ο 34χρονος Σέρβος είναι από την πρώτη στιγμή αρνητικός στο να εμβολιαστεί, όμως η αντιμετώπιση που έτυχε, τον έχει μετατρέψει σε θεό στη Σερβία, όπου ούτως ή άλλως το αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι μεγάλο, με πολλούς επιστήμονες να το υποστηρίζουν και με την εμβολιαστική κάλυψη στους 18-30 να είναι κάτω από 30%.