Έχουν περάσει λίγες μέρες μετά από την απόσυρση της 24χρονης Simone Biles, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, και ήδη έχει ξεσπάσει μια τεράστια λασπολογία γύρω από την απόφαση και το όνομά της. Βλέπεις, είναι μεγάλη προσβολή για την «μεγάλη» Αμερική και το όραμα της, να αποσύρεται μια τόσο σπουδαία αθλήτρια και να βάζει πάνω από την κατάκτηση ενός χρυσού μεταλλίου την ψυχική της υγεία.
Οι προσδοκίες που είχαν για την Simone Biles ήταν τεράστιες, όπως και η πίεση που θα δεχόταν, στην προσπάθεια να μην τους απογοητεύσει. Είχε ένα βαρύ φορτίο στους ώμους της, ήδη από τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2016, που σε ηλικία μόλις 19 ετών, κατέκτησε τέσσερα «χρυσά» και ένα «χάλκινο». Μετρά και πολλά χρυσά μετάλλια από τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ενόργανης Γυμναστικής 2013, 2014 και 2015.
Στις 9 Αυγούστου κέρδισε μαζί με την ομάδα των ΗΠΑ το σύνθετο ομαδικό γυναικών. Στις 11 Αυγούστου κέρδισε και το σύνθετο ατομικό. Μετά από 3 ημέρες, στις 14 Αυγούστου, κέρδισε το άλμα, ενώ στις 16 Αυγούστου κέρδισε και και τις ασκήσεις εδάφους. Στις 16 Αυγούστου επίσης πήρε το χάλκινο μετάλλιο στη δοκό ισορροπίας. Συνολικά έχει 19 χρυσά, 3 ασημένια και 3 χάλκινα σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Πώς είναι δυνατόν να τα παρατά τώρα;
Οι αθλητές, όμως, δεν είναι ρομποτάκια που εκτελούν τα tasks που τους αναθέτει η εκάστοτε χώρα. Υπάρχουν πολλές προσπάθειες, πολύς πόνος και πολλοί ακόμα ψυχολογικοί παράγοντες από πίσω, που μπορεί να οδηγήσουν σε μια ανώμαλη προσγείωση. Και εκεί που βρίσκεσαι στο απόγειο της αποθέωσης, βλέπεις όλον τον απογοητευμένο από τον καναπέ του κόσμο, να σε κρίνει σκληρά γιατί δεν εκπλήρωσες τις προσδοκίες του.
Ο δημοσιογράφος, Πιρς Μόργκαν, καταδίκασε την Biles, αποκαλώντας την «εγωίστρια» σε μια στήλη στην MailOnline, λέγοντας: «Προτιμούσα την παλιά Simone, αυτή που θα έκανε ό, τι χρειαζόταν για να κερδίσει», ενώ στο Twitter έγραψε: «Τα «ζητήματα ψυχικής υγείας» είναι πλέον η δικαιολογία για κακές επιδόσεις στον ελίτ αθλητισμό; Τι αστείο. Απλώς παραδεχτείτε ότι τα πήγατε άσχημα, κάνατε λάθη και θα προσπαθήσετε καλύτερα την επόμενη φορά. Τα παιδιά χρειάζονται ισχυρά πρότυπα, όχι αυτή η ανοησία».
Στο podcast του, ο συνιδρυτής της Turning Point USA, Charlie Kirk, παραπονέθηκε ότι η απόφαση της Biles επέτρεψε στη Ρωσία να πάρει χρυσό. «Μεγαλώνουμε μια γενιά αδύναμων ανθρώπων όπως η Simone», είπε. «Η Biles μόλις έδειξε στο υπόλοιπο έθνος ότι όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, διαλύονται σε ένα εκατομμύριο κομμάτια».
Μάλλον για τους σπουδαίους της Αμερικής δεν είναι μάθημα ζωής, το να βάζεις την ψυχική σου υγεία πάνω από όλα, αλλά δειλία. «Σωματικά νιώθω καλά», είπε η Biles στο NBC. Μέσα στην απόλυτη δόξα, δεν μπορεί να απολαύσει το άθλημα που αγάπησε, για το οποίο έκανε πολλές θυσίες -όπως να παρατήσει το σχολείο-. Η κατάκτηση του τίτλου δεν είναι εύκολη, χρειάζεται ενδοσκόπηση στον ίδιο σου τον εαυτό. Εκεί που νιώθεις ότι μπορείς να χαθείς, η πιο σωστή απόφαση είναι να βάλεις εσένα πάνω από όλα.
«Παλεύω με τους δαίμονές μου, δεν εμπιστεύομαι τον εαυτό μου, όπως παλιά. Δεν ξέρω αν είναι θέμα ηλικίας. Είμαι πιο νευρική όταν κάνω τις ασκήσεις μου. Σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήθελα να αγωνιστώ για τον εαυτό μου. Με πληγώνει που, κάνοντας αυτό που αγαπώ, δεν το κάνω για εμένα, αλλά για να ευχαριστήσω άλλους. Το να έρθεις εδώ και να είσαι ο πρωταγωνιστής, δεν είναι εύκολη υπόθεση…».
Όταν η κατάκτηση ενός μεταλλίου γίνεται έμμονη, χάνεται το όλο νόημα του αθλητισμού. Έφτασε ένα βήμα πριν από το να τα παρατήσει το 2018, όταν το σώμα την ήταν καταπονημένο από τις προπονήσεις. Δεν τα έβαλε, όμως, κάτω.
Το ίδιο συνέβη και με τη Ναόμι Οσάκα, τη γιαπωνέζα τενίστρια που άναψε τον βωμό της Ολυμπιακής φλόγας στην τελετή έναρξης. Αποκλείστηκε πολύ νωρίς από την Τσέχα, Μαρκέτα Βοντρούσοβα, μια «άσημη», με χαμηλό αριθμό στην παγκόσμια κατάταξη. Η ίδια είχε μια πρόσφατη περιπέτεια με την ψυχική της υγεία και σε συνδυασμό με την πίεση, δεν απέφερε το αποτέλεσμα που οραματιζόταν η χώρα της.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες φέτος έχουν πάμπολλα προβλήματα στα οποία καλούνται να ανταπεξέλθουν. Από την πρώτη μέρα όλοι οι αθλητές διαμαρτύρονται για τις ακραίες συνθήκες ζέστης στις οποίες παίζουν, που σε συνδυασμό με την πανδημία και τους περιορισμούς, να δυσχεραίνουν την κατάσταση. Ο Ντανίλ Μεντβέντεφ ζήτησε δύο ιατρικά τάιμ άουτ, μέχρι που ο διαιτητής τον ρώτησε αν μπορούσε να συνεχίσει να παίζει. Αυτή η ερώτηση έκανε τον Μεντβέντεφ να ξεσπάσει.
«Μπορώ να τελειώσω το παιχνίδι, αλλά μπορεί να πεθάνω», απάντησε ο τενίστας. «Αν πεθάνω, θα είσαι εσύ υπεύθυνος;», συνέχισε σύμφωνα με το ESPN, ενώ σύμφωνα με το Reuters η φράση του ήταν «Αν πεθάνω, θα πάρει την ευθύνη η Παγκόσμια ομοσπονδία τένις;».
Ανάμεσα στο δεύτερο και το τρίτο σετ επετράπη στους δύο τενίστες να κάνουν διάλειμμα, κατά το οποίο ο Μεντβέντεφ έκανε ένα παγωμένο ντους. Η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας του προκάλεσε κράμπες. Παρόλα αυτά, κατάφερε να νικήσει με 2-1 σετ τον Ιταλό αντίπαλό του, Φάμπιο Φονίνι. Μετά τον αγώνα ένιωσε τα μάτια του να σκοτεινιάζουν. «Ένιωσα σαν να είχε κλείσει το διάφραγμά μου. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω σωστά. Δεν ήξερα τι να κάνω για να νιώσω καλύτερα. Ήμουν έτοιμος απλά να πέσω στο κορτ», περιέγραψε ο Μεντβέντεφ.
Πάντως, όλα αυτά τα παραδείγματα, μας υπενθυμίζουν ότι οι αθλητές δεν είναι υπεράνθρωποι. Είναι σαν όλους εμάς, και κάποια στιγμή μπορεί να χρειαστεί να «κάνουν ένα βήμα πίσω». Η ψυχική υγεία είναι σημαντική στον αθλητισμό, τόνισε σε συνέντευξή της η Biles, υπογραμμίζοντας ότι η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς είναι στρεσογόνονα, οι εβδομάδες, οι μήνες, ακόμα και ολόκληρος ο χρόνος φαίνεται κάτι ατελείωτο. «Θα έπρεπε να ερχόμαστε εδώ και να διασκεδάζουμε, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου έτσι» είπε, υπενθυμίζοντας ότι ενώ για εμάς είναι ένα show διασκέδασης και πατριωτικής υπερηφάνειας, εκείνοι παλεύουν -εκτός από το να μας ευχαριστήσουν- να σταθούν στα πόδια τους.