Η Μάντσεστερ Σίτι παραπέμφθηκε σε ανεξάρτητη επιτροπή για περισσότερες από 100 φερόμενες παραβιάσεις των κανόνων χρηματοδότησης της Premier League, από τότε που ο σύλλογος εξαγοράστηκε από το City Football Group το 2008. Εάν οι κατηγορίες αποδειχθούν η Σίτι, μπορεί να αντιμετωπίσει μια σειρά κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης βαθμών ή στο χειρότερο σενάριο την αποβολή της από την Premier League.

Οι διοικούντες την Σίτι, κατηγορούνται για συγκάλυψη ορισμένων εσόδων, προκειμένου να παραμείνουν εντός ορίων του Financial Fair Play Και ανάμεσα σε αυτά τα ελαχιστοποιημένα έξοδα είναι και το περίφημο «μυστικό» συμβόλαιο του Ρομπέρτο Μαντσίνι. Ένα ανάμεσα στις εν λόγω παραβιάσεις…

Οι αποκαλύψεις

Στο πλαίσιο των Football Leaks, η γερμανική εφημερίδα «Der Spiegel», αποκάλυψε ότι ο Ιταλός, πρώην προπονητής της αγγλικής ομάδας (2009-13), λάμβανε μυστικές πληρωμές μέσω πλασματικής σύμβασης εργασίας ως σύμβουλος του συλλόγου Αλ Τζαζίρα. Ο Μαντσίνι είχε ετήσιο βασικό μισθό 1,6 εκατ. ευρώ «καθαρά», αλλά αυτό το «μυστικό» συμβόλαιο, του απέφερε επιπλέον 1,9 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση.

Επιπλέον, οι «Times», αποκάλυψαν ότι τα e-mails που δημοσιεύθηκαν από το «Der Spiegel», φέρεται να αποδεικνύουν ότι η εταιρεία του Μαντσίνι «Italy International Services (IIS)», έστελνε τριμηνιαία τιμολόγια στη Μάντσεστερ Σίτι. Στη συνέχεια, ο αγγλικός σύλλογος, έστελνε τα χρήματα στο «Abu Dhabi United Group (ADUG)», έναν όμιλο με επικεφαλής τον σεΐχη Μανσούρ, ιδιοκτήτη της Σίτι. Και ακολούθως, η ADUG μεταβίβαζε αυτά τα χρήματα στην Αλ Τζαζίρα, που πλήρωνε τον Ιταλό προπονητή.

Πολλά τα λεφτά…

Από τα Football Leaks προέκυψαν επίσης και άλλα ποσά, ως μπόνους, για τον Ιταλό προπονητή, όπως 4,5 εκατομμύρια ευρώ για την κατάκτηση της Premier League και 3,3 εκατομμύρια ευρώ για το Champions League, ενώ στη συμφωνία, υπήρχαν ποσά για οκτώ πτήσεις, σε ετήσια βάση, μεταξύ Μάντσεστερ και Ιταλίας για αυτόν και την οικογένειά του, 8.400 ευρώ μηνιαίως για έξοδα διαμονής και έξι εισιτήρια για κάθε εντός έδρας αγώνα.

Οι 100+ παραβιάσεις εκτείνονται από τη σεζόν 2009-10 έως την περίοδο 2017-18. Η Σίτι κατηγορείται επίσης ότι δεν συνεργάστηκε και δεν βοήθησε την Premier League στην έρευνά της, η οποία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2018. Και φέρεται να έχει παραβιάσει τους κανόνες σχετικά με την παροχή ακριβών οικονομικών πληροφοριών, «ιδιαίτερα όσον αφορά τα έσοδά του (συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από χορηγίες), τα συνδεδεμένα μέρη και τα λειτουργικά του έξοδα», ανέφερε η Premier League.

Financial Fair Play

Οι κατηγορίες προέρχονται από έρευνα της Premier League για τις οικονομικές συναλλαγές της Σίτι που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, μήνες μετά τη δημοσίευση των εγγράφων των Football Leaks από το «Der Spiegel». Στη συνέχεια, η Σίτι αποκλείστηκε από το Champions League από την UEFA για δύο χρόνια, αλλά προσέφυγε επιτυχώς στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS), το οποίο ανέτρεψε την απαγόρευση το 2020. Στον αγγλικό σύλλογο επιβλήθηκε πρόστιμο 30 εκατομμυρίων ευρώ  από την UEFA, το οποίο το CAS μείωσε στα 10 εκατ. ευρώ.

Οι κανονισμοί του Financial Fair Play έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν τους συλλόγους να έχουν μεγάλες απώλειες μέσω των δαπανών για παίκτες. Εξασφαλίζουν επίσης ότι οι συμφωνίες χορηγίας βασίζονται στην πραγματική τους αγοραία αξία και αποτελούν γνήσιες εμπορικές συμφωνίες,  και όχι τρόπους για τους ιδιοκτήτες να αντλούν μετρητά σε ένα σύλλογο για να παρακάμψουν τους κανόνες.