Η UEFA δημιούργησε το πρώτο ποδοσφαιρικό τραπέζι, το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να ονομαστεί ως «Συμβούλιο Σοφών» ή ακόμα και ως «Ποδοσφαιρικό Κοινοβούλιο», όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (07/04).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη «MARCA», το νέο όργανο εγκρίθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA που συνεδρίασε στη Λισαβόνα, την Τρίτη (04/04), και είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται ένα τέτοιο συμβουλευτικό όργανο υψηλού επιπέδου για το ποδόσφαιρο.

Η εναρκτήρια συνεδρίαση του Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου της UEFA θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαίρου στη Νιόν, στις 24 Απριλίου. Μάλιστα, θα αποτελέσει ετήσιο γεγονός στο ημερολόγιο της UEFA, με σκοπό να έχει μια θεσμική αλλά και ανεξάρτητη φωνή σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει, επίσης, και θα προεδρεύει ο Ζβόνιμιρ Μπόμπαν (πρώην παίκτης της Μίλαν), με την υποστήριξη του Ρομπέρτο Ροσέτι (υπεύθυνος για τους διαιτητές στην UEFA).

Θα είναι μια πλατφόρμα με ισχυρή και ενεργή δέσμευση σε πρώην παίκτες και κορυφαίους προπονητές, με μεγάλη εμπειρία και γνώσεις στον τομέα του παιχνιδιού και του ποδοσφαίρου. Θα γίνει ένα ανοιχτό φόρουμ, που θα χρησιμοποιείται για την προστασία του ποδοσφαίρου και για τη συζήτηση και ανταλλαγή ιδεών που σχετίζονται άμεσα με το άθλημα.

Τα μέλη του εν λόγω «Συμβουλίου των Σοφών» από την UEFA

Πάντως, η επιλογή των μελών του εν λόγω συμβουλίου θα βασίζεται σε εξαιρετικές αθλητικές επιτυχίες (όπως σημαντικές κατακτήσεις τροπαίων, περισσότερες από 100 συμμετοχές στην Εθνική Ομάδα κλπ.), αλλά και το ιστορικό, τη φήμη και τον διεθνή σεβασμό. Αυτοί που επιλέχθηκαν για αρχή έχουν κατακτήσει 30 τρόπαια Champions League.

Τα επιβεβαιωμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι οι Ζοσέ Μουρίνιο, Κάρλο Αντσελότι, Ζινεντίν Ζιντάν, Πάολο Μαλντίνι, Φάμπιο Καπέλο, Χαβιέ Ζανέτι, Λουΐς Φίγκο, Φίλιπ Λαν, Ρόναλντ Κούμαν, Γκάρεθ Σαουθγκέιτ, Ρίο Φέρντιναντ, Μίκαελ Λάουντρουπ, Ράφα Μπενίτεθ, Ρομπέρτο Μαρτίνεζ, Πρέντραγκ Μιγιάτοβιτς, Γιούργκεν Κλίνσμαν, Ρούντι Φέλερ, Πετρ Τσεχ, Χουάν Μάτα και Ρόμπι Κιν.

Photo credits: Shutterstock