Λένε πως η γλώσσα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που ρέει ανά τα χρόνια και γεννιούνται νέες λέξεις ή ήδη υπάρχουσες λέξεις αποκτούν ένα άλλο νόημα. Τα τελευταία χρόνια, η κουλτούρα του Youtube και του TikTok, ανέδειξε κάποιες λέξεις και την διαφορετική τους σημασία, με αποτέλεσμα να γίνουν δημοφιλείς, να τις χρησιμοποιούν για ψύλλου πήδημα και να φτάσουν στο σημείο αυτές οι λέξεις να γίνουν σούπερ ενοχλητικές.

Δεν ξέρουμε αν υπάρχουν κι άλλες που δεν τις θυμηθήκαμε, εμείς πάντως με αυτές τις 10 λέξεις είμαστε κάθε φορά που τις ακουμε στο όριο να πάρουμε μια τροχαλία και να τη βάλουμε στη γλώσσα αυτού που τις ξεστομίζει.

10 λέξεις που θέλουμε να εξαφανίσουμε

Κριντζ-Κριντζάρω

Ως κριντζ, είναι ακόμα υποφερτό. Ως ρήμα, έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια μας και θέλουμε όποιος το λέει, να παθαίνει το στόμα του από μόνο του ανάφλεξη.

Beef

Δεν είναι τόσο ενοχλητικό, αλλά επειδή είχε πλάκα όσο το χρησιμοποιούσαμε, καλό είναι να το σταματήσουμε πριν γίνει ενοχλητικό και μας αφήσει μια δυσάρεστη γεύση.

Φλεξάρω

Αυτό το ρήμα δε μπορούμε καν να καταλάβουμε γιατί εισήχθη εξ αρχής στο λεξιλόγιο, στο slang. Τι έγινε το «κάνω επίδειξη», το «μοστράρω»; Δεν είχαμε αρκετές επιλογές και έπρεπε να καταλήξουμε στο φλεξάρισμα; Ακόμα και τα παράγωγα του είναι για να κόψουμε τα αυτιά μας.

Ακραίο

Εδώ έχουμε μια από εκείνες τις λέξεις που μπορεί ως λέξεις να είναι μια χαρά, αλλά ο τρόπος που χρησιμοποιούνται και η συχνότητα τους, τις κάνουν ενοχλητικές. Όλα ξαφνικά για τους 15χρονους έχουν γίνει ακραία. Ακραίο το ένα, ακραίο το άλλο…Ε, δε γίνεται να είναι όλα ακραία, κάπου πρέπει να υπάρχει και ένα μέτρο.

Αρρώστια

Είναι στην ίδια συνωμοταξία με το ακραίο, στην ίδια γειτονιά μένουν. Υπερβολικός θαυμασμός όταν κάτι είναι «άρρωστο». Θα αρρωστήσουμε όμως εμείς αν ακούσουμε ξανά αυτή τη χρήση.

Τέπο

Τι κατρακύλα έχει υπάρξει στη γλώσσα και το έχουμε ρίξει στις ανάποδες λέξεις; Στα λεγόμενα ποδανά, όπως τα λένε; Δηλαδή τι το κακό έχει το ποτέ και έγινε τέπο; Να συμβαίνει σε μπινελίκια το κατανοούμε. Αλλά σε λέξεις που δεν χρειάζεται να γίνουν κάποιος μυστικός κώδικας, είναι πραγματικά ακατανόητο.

Ντισάρω

Γράφεται και ως dissάρω και προέρχεται από το diss, δηλαδή τα χώνω σε κάποιον, του επιτίθεμαι λεκτικά, τον κολλάω στον τοίχο. Είναι μια λέξη που έχει ήδη ξεπεράσει το όριο χρήσης της και καιρός είναι να γυρίσουμε στην ελληνική γλώσσα.

Κάνω Expose

Κάνεις expose, άρα αποκαλύπτεις, εκθέτεις, διαπομπεύεις ενδεχόμενα. Αν όμως στο πουν ως expose, μοιάζει με θεάρεστη πράξη, λες και προσφέρεις σημαντική υπηρεσία στην κοινωνία, λες και κάνεις expose κάποιον σεσημασμένο, ενώ στην πραγματικότητα εκθέτεις έναν που σου έφαγε τη γκόμενα ή του έφαγες τη γκόμενα ή μία που λέει άσχημα πράγματα πίσω από την πλάτη σου και της αφιερώνεις ανάρτηση στο TikTok.

Struggle

Αν συνεχίσουμε να ακούμε τη λέξη struggle, τότε κάποιον θα struggαλίσουμε. Που έγιναν όλοι wannabe trapers και έχουν struggles και chains και δεν ξέρουμε κι εμείς τι άλλη κουταμάρα λένε…

Slay-Σλατίνα

Δεν χρειάζεται καν να επιχειρηματολογήσουμε εδώ. Από όλες τις παραπάνω λέξεις, αυτή είναι με διαφορά η χειρότερη. Και το ρήμα και το παράγωγο του, γιατί, αν έχουμε καταλάβει καλά, η Σλατίνα δεν είναι μια slut Λατίνα, αλλά μια Λατίνα που κάνει slay, που κάνει δηλαδή θραύση. Είδατε αγαπητά 15χρονα (ή και 25χρονοι μαντραχαλάδες κωμικοί) που υπάρχει ελληνική έκδοση;