Είναι σχετικά μεγάλη η ευκολία με την οποία χρησιμοποιούμε τη λέξη «πανηγύρι» για να χαρακτηρίσουμε μια εορταστική συνάθροιση στην Ελλάδα. Μαζεύονται 10 νοματαίοι σε ένα σπίτι; Πανηγύρι. Μαζεύεται όλο το χωριό για να πιει κρασί και να χορέψει και να φάει; Πανηγύρι. Στήνονται 20 πάγκοι έξω από μια εκκλησία; Πανηγύρι. Γενικώς είμαστε για τα πανηγύρια.

Κι αν αυτά τα πανηγύρια στα χωριά και στα νησιά τα εξαντλούμε το καλοκαίρι, όταν και γεμίζουν από κόσμο, ντόπιο και τουριστικό, που βρίσκονται εκεί για διακοπές και τα επισκέπτονται για να φάνε, να χορέψουν, να ζήσουν την Ελλάδα μέσα τους, τα πανηγύρια για αγίους που γίνονται με τη συμβολή των κατά τόπους εκκλησιών, είναι μια άλλη ιστορία. Ένα άλλο βασίλειο.

Στήνονται πάγκοι εκατέρωθεν στις δύο άκρες του δρόμου ή πάνω στα πεζοδρόμια ή σε πλατείες έξω από εκκλησίες και γίνεται του πανηγυριού. Εκεί δεν έχει περιορισμό κόσμου όπως στα πανηγύρια γλεντιού που υπάρχει μια απαραίτητη συνεισφορά για να μπεις. Όποιος περάσει, έχει δικαίωμα να δει, είναι δυνητικός πελάτης. Κι αν έχει και κανένα παιδί δίπλα του, θα του σπάσει τα νεύρα μέχρι να πάρει αυτό που θέλει.

Πώς το ξέρουμε; Ήμασταν αυτά τα παιδιά. Και στα πανηγύρια των παιδικών μας χρόνων, είχαμε στάνταρ πράγματα που αγοράζαμε. Κι όταν λέμε παιδικών, εννοούμε ως και τα εφηβικά μας χρόνια. Γιατί στα πανηγύρια βρίσκεις θησαυρούς.

Αεροβόλο

Ήταν η αγαπημένη αγορά για κάθε αγοράκι, αλλά και για κάποια κοριτσάκια. Έπαιρνες το αεροβόλο μαζί με καμιά 20αρια μπιλάκια και ξεκινούσες να ρίχνεις. Έριχνες στους φίλους σου, στους γονείς σου, σε άσχετους και σε όλους αυτούς τους γνωστούς του πατέρα σου που όταν πήγαινες συστημένος στο μαγαζί τους, σου έριχναν μια φάπα για το καλωσόρισμα. «Μου είπε ο πατέρας σου να σου ρίξω μια φάπα να στρώσεις», σου έλεγαν και γελούσαν. Την κατάρα μας να έχετε.

Βρακιά – Κάλτσες

Η μισή μας γκαρνταρόμπα εσωρούχων είναι από τα πανηγύρια. Πλάκα κάνουμε..; Πού αλλού θα βρεις 5 βρακιά στα 10 ευρώ και 10 ζευγάρια κάλτσες επίσης στα 10 ευρώ; Και δεν ήταν τίποτα ξεφτίλες, να τα βάζεις μια φορά και να διαλύονται. Οκ, μπορεί τα μποξεράκια ή τα κιλοτάκια να είχαν τρύπα μετά από 3-4 μήνες χρήσης, αλλά τα είχαν βγάλει τα λεφτά τους. Και μια τρυπούλα τι ψυχή έχει μωρέ..;

Χαλβά και λουκουμάδες

Τα έβλεπες να κολυμπάνε σε μια κολυμπήθρα από λάδι που τηγανίζεται για κανένα 3ωρο. Τα μύριζες και σε έπιανε αναγούλα. Κάτι μέσα σου όμως σε έσπρωχνε να το ζητήσεις από τη μάνα σου. Και σου έπαιρνε τους λουκουμάδες κι έτρωγε εκείνη τον χαλβά. Και τα δύο ήταν και είναι αποτέλεσμα ποζιτρονικής απόστασης. Με μια μπουκιά, υπογράφεις ότι θα αφήσεις ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο να πεθάνεις το βράδυ στον ύπνο σου ή να αφήσεις στη λεκάνη μέχρι και την καρδιά σου.

Ρόδα

Μα είναι ρόδα και γυρίζει η ζωή και ξέραμε ότι δε θα μπορούσαμε να γίνουμε πιο εκνευριστικοί. Γι΄αυτό πέρναμε τη ρόδα, την γυρίζαμε ακατάπαυστα στον δρόμο, έτριζε και όλοι έλεγαν στους γονείς μας «τι γλυκό παιδάκι», αλλά το κρυφό νόημα ήταν «αν δεν του κόψεις το χέρι του μαλακισμένου, θα του το δώσω να το φάει».

Καναρίνια, χρυσόψαρα ή χάμστερ

Μέχρι και πριν μερικά χρόνια – εσχάτως δεν έχουμε πετύχει, αλλά μπορεί και να υπάρχει ακόμα – θεωρούσαμε πως είναι πολύ οκ να είναι ζώα εγκλωβισμένα σε κλουβιά και γυάλες και να τρελαίνονται με όλη αυτή τη φασαρία, την κάπνα από τα κρέατα που ψήνονταν και από την αηδιαστική οσμή του χαλβά. Και οι γονείς μας οι φωστήρες, μας αγόραζαν κατοικίδια που δεν ήμασταν ικανοί να τα φροντίσουμε, αλλά εκείνη τη στιγμή τα βλέπαμε σαν παιχνίδια και πιστεύαμε ότι θα τα χαϊδεύουμε πού και πού και αυτό είναι. Καλά ζώα ήμασταν κι εμείς.

Μούφες μάρκες και φανέλες ποδοσφαιριστών

Ποιος δεν είχε αγοράσει το 2001 μουσαντένια φανέλα Μιχαλάκη Κωνσταντίνου, όταν πήρε μεταγραφή από τον Ηρακλή στον Παναθηναϊκό. Ποιος δεν είχε πάρει φανέλες Μπαρτσελόνα και Ρεάλ ή από Λέικερς και Μπουλς από τα πανηγύρια και έλεγε μετά στους φίλους του ότι είναι αυθεντικές και τις αγόρασαν 20 χιλιάδες δραχμές..; Φυσικά κάτι φόρμες Abibas ή Fuma, δεν περνούσαν απαρατήρητες και πάντα κάτι απ΄αυτά θα αγοράζαμε.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

5 καλλιτεχνάρες από τα «Παρατράγουδα» που ίσως έχουν περισσότερο ταλέντο από τον Fy και τον Daddy

Τα 5 πιο άκυρα πράγματα που έχουμε δει στο Tinder

Μιλούσε το τσίπουρο: Γυναίκα στο Αγρίνιο τα πέταξε σε πανηγύρι για να παίξει κλαρίνο με το στήθος της