Είμαστε όλοι μας κουτοί και κοντόφθαλμοι. Δεν έχουμε διορατικότητα, δε βλέπουμε το long run, δεν κοιτάμε το δάσος, αλλά το δέντρο. Ο Κρίτων Αρσένης όμως είναι σαν τα μέντιουμ. Έχει τον κόσμο σε μια μπάλα, την τρίβει και βλέπει τι πρέπει να γίνει. Και μας το παρουσιάζει σιγά σιγά, γιατί ξέρει ότι δεν είμαστε έτοιμοι πνευματικά να το αποδεχτούμε. Είναι της σχολής HBO ο Κρίτων, όχι της Σχολής Netflix. Είναι ένας κομάντο: χτυπά με μια κρότου λάμψης, κάνει το Twitter να δακρύζει και φεύγει. Μέχρι να εμφανιστεί ξανά από το πουθενά.

Πώς ήταν δηλαδή η Σχολή του Σικάγο και η Σχολή της Φρανκφούρτης, έτσι και ο Κρίτων Αρσένης έχει διαλέξει να μας δίνει το σενάριο του ένα επεισόδιο τη φορά κι όχι όλος ο κύκλος μαζεμένος. Δημιουργεί cliffhangers, χτίζει την αγωνία, θέλει το κοινό να περιμένει για το επόμενο.

«Η δική μας απάντηση στην ακρίβεια: Ρεύμα, νερό, στέγη, παιδεία, υγεία, 6ωρη 4ήμερη εργασία και βασικό εισόδημα για όλ@. Κοινωνικοποιησή των εταιριών ηλεκτρισμού, ύδρευσης, δημόσια στέγη για όσ@ δεν έχουν αξιοπρεπή κατοικία, δημόσια οικολογικά, δημοκρατικά, συμπεριληπτικά σχολεία».

Βρε, πώς τους πετσόκοψες έτσι; Τα σκαμπό σου και τα… άλλα σου!

Αρχικά, μας βγαίνει μια ασέβεια και ντροπή μας. Να, δηλαδή τώρα μας βγαίνει να πούμε ένα «ποιος μουρλός έκανε την ερώτηση σε σας για να έρθει η απάντηση;». Προφανώς, απαντά ο ίδιος σε μια υποθετική ερώτηση επιχειρώντας να προσπεράσει τον αρχηγό του και να πλειοδοτήσει την φαιά ουσία του.

Κάποιος θα σταθεί σε αυτά που βλέπει και θα αρχίσει να θέτει κατευθυνόμενα από την παλιοδεξιά ερωτήματα για το πώς θα μπορέσει ένα κράτος που θα έχει κάνει τα πάντα κρατικά, να παρέχει και δημόσια στέγη και επιδόματα και όλα αυτά που προτείνονται. Αλλά τα λεγόμενα του Κρίτωνα δεν είναι αυτόνομα. Έχουν μια συνέχεια. Είναι σαν τους ταξιτζήδες.

Αν μπεις σε ένα ταξί, ο ταξιτζής θα σε κολλήσει στη γωνία συνεχίζοντας την κουβέντα που έκανε με τον προηγούμενο. Έτσι και ο Κρίτωνας συνεχίζει από κάτι άλλο που μπορεί να είπε πριν μια βδομάδα ή πριν έναν χρόνο. Πάμε λοιπόν ένα flashback, όπως το βλέπουμε στις σειρές.

Δύο εβδομάδες πριν, ο Κρίτων, που το όνομα του παραπέμπει στο επίθετο «Κρείττον», δηλαδή ο καλύτερος, ο ηθικά ανώτερος, έγραψε ότι σε ένα δάσος στη Σαμοθράκη δεν ξαναφυτρώνουν δέντρα γιατί τα ιδιωτικά κατσίκια τρώνε την πρασινάδα. Άρα να το πρώτο hint. Μια παρένθεση εδώ.

Κάποιο συμπαντικό μήνυμα πρέπει να υπάρχει με τους Αρσένηδες και τα προβατοειδή, γιατί παλιά λέγαμε το σύνθημα «Αρσένη δεν κάνεις ούτε για τσομπάνης, δεν είμαστε τα πρόβατα που ό,τι θέλεις κάνεις», και 22 χρόνια μετά ένας άλλος Αρσένης ασχολείται με κατσίκια.

Έναν χρόνο πριν, είχε ζητήσει να μπει ανώτατος μισθός, ανώτατο εισόδημα και όσοι βγάζουν πάνω από 100.000 ευρώ, το περίσσευμα να το παίρνει το κράτος.

Αν δηλαδή κάποιος βγάζει 1 εκατομμύριο τον χρόνο, αφού δώσει 300-400 χιλιάρικα σε φορολογία, κρατάει τα 100 χιλιάρικα και τα υπόλοιπα πάνε στο ταμείο του φιλόπτωχου σοσιαλιστικού κράτους. Άμα είναι έτσι, τότε κάποιος να μην έχει εταιρεία, αλλά να κάθεται να γράφει ευφυολογήματα στο Twitter μπας και γίνει βουλευτής του Βαρουφάκη ή σύμβουλος του Τσίπρα σαν τον Καρανίκα.

Άρα, παίρνοντας τα λεφτά των πλουσίων που βγάζουν πάνω από 100.000, θα μπορεί να δίνει όλα τα επιδόματα. Και μετά, αφού κρατικοποιηθούν τα κατσίκια, τότε θα αρχίσει και η κρατικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, της ΔΕΗ και όλων των ΔΕΚΟ. Και θα βγει κι ένας πάγκος που θα πουλάει κάποιος μεγαβατώρες σαν σε παζάρι στην Τουρκία. 100 ευρώ οι 50 μεγαβατώρες, α δε γίνεται, ο πιο κάτω τις δίνει 70, θα τις πάρω από κει, στάσου λίγο αδερφέ, στις δίνω 85 αλλά με γδύνεις, πάνω από 75 δε δίνω, άντε 78 και κλείσαμε.

Θα τελειώσει εδώ; Όχι δα. Γιατί Μέρα25 είναι αυτή και κάθε μέρα είναι μια Μέρα25 για να μοιράσεις τσάμπα πράματα και να χαρίσεις επιδόματα.

Τι σημαίνει βασικό εισόδημα για όλους; Είναι μια αοριστία. Τι εννοεί ο Αρσένης, που αν και γιος Δημοκράτη (έτσι λένε τον μπαμπά), είναι υιός Σοσιαλιστή-Κομμουνιστή και το σουλούπι του είναι άνετα θαμώνα σε 3ήμερο Φεστιβάλ ΚΝΕ, να ακούει Βασίλη Παπακωνσταντίνου και να τραγουδάει στο ντους το Χαιρετίσματα Λοιπόν Στην Εξουσία και τον Νεοέλληνα του Πανούση. Κι εκεί που λέει «μ΄αρέσει στα κρυφά κι ο Μητροπάνος», αυτός να βροντοφωνάζει «μ΄αρέσει φανερά κι ο Βαρουφάκης».

Είναι η εικόνα φοιτητή στο 24ο έτος να μοιράζει ημερολόγια στην Ερμού για να πάει 3ημερο στο Βελούχι με τους συμφοιτητές ή φυλλάδια ΚΚΕ. Όπου ΚΚΕ=Κρατικοποίηση Κατσικιών Ελλάδος.

Με μια κουπ που ενώνει τον Κερτ Κομπέιν, τον Γιάννη Κότσιρα και τον Τρύφωνα Σαμαρά, ο Κρίτων Αρσένης είναι πιο αέρινος κι από τον Τζόρνταν ή τον Νίκο Γκάλη όταν εμφανίζεται στη Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής κοινοπραξίας με τον αυτάρεσκο Γιάνη που ακκίζεται σαν άλλη Αλίκη Βουγιουκλάκη μπροστά στον φακό, το βασικό εισόδημα για 24 ώρες δουλειάς την εβδομάδα, δεν πρέπει να πέφτει ποτέ κάτω από τα 1500 ευρώ. Άντε, επειδή είστε εσείς, να το κάνουμε 1499.

Τα Fuel Pass, Power Pass και Freedom Pass θα ακολουθήσει το Σαν Pass στην Καλαμάτα, δηλαδή ένα εισιτήριο για ΚΤΕΛ μέχρι τη Μεσσηνία, να δεις τις ελιές και τις φουντίτσες, και με Pass Γιάνενα, για να πας να φας κανένα σιροπιαστό.

Επίδομα θα πρέπει να δοθεί και για όσους αφήνουν χαίτη, βάζουν τζίβες και extension (Κατερίνα Καινούργιου likes this), αλλά και για όσους πάνε καλοκαίρια διακοπές για ελεύθερο κάμπινγκ στον Ρούκουνα ή τον Αρμενιστή και κάνουν γυμνισμό κερνώντας εσωτερικό κόσμο. 

Τα δύο βασικότερα επιδόματα όμως είναι αυτό για κέρασμα σφηνακίων στην Ίο σε Ιταλίδες τουρίστριες, γιατί είναι και Αρσένης και αρσενικός, και για αγορά φλοράλ κοντομάνικων υποκαμίσων, ώστε να ακολουθούν όλοι τον trendsetter Γιάνη Βαρουφάκη, που με τη δροσά του επιμηκύνει την θερινή σεζόν καλύτερα κι απ΄τον Βασίλη τον Κικίλια.

Στους νέους θα δοθεί όπως και δήποτε μια σειρά από προφυλακτικά, μιας και απ΄ό,τι φαίνεται, έχουν από νωρίς τις ορέξεις τους και δεν προλαβαίνουν να μάθουν την αναγκαιότητα του προφυλακτικού. Ίσως να κρατικοποιηθούν και οι εταιρείες προφυλακτικών και να δίνονται ως επίδομα 2-3 κουτιά κάθε μήνα. Στους γέρους  θα δοθεί βιάγκρα, αν και τα στοιχεία δείχνουν πως περισσότερο οι νέοι το χρειάζονται κι αυτό.

Το τελικό αίτημα είναι ότι ωσάν άλλοι νεολαίοι που έπαιρναν παλιά το MAD για να δουν περισσότερα βιντεοκλίπ του Σάκη του Ρουβά, θέλουμε κι εμείς παραπάνω Κρίτωνα. Ένας μια στο τόσο δε μας κάνει. Δώστε του podcast, δώστε του Youtube, δώστε του TikTok, δώστε του υπουργική θέση, δώστε του μια θέση στο Orion που θα πάει στη Σελήνη γιατί κάτι μας λέει πως θα βρει τρόπο να δημιουργήσει ατμόσφαιρα!

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Ο εξορκισμός είναι η νέα φασάρα στη Θεσσαλονίκη: 4 περιοδικά που διαβάζουν φανατικά οι Ελεύθεροι Εξορκισμένοι

Μεταξύ selfie και άκμονος: Το ελληνικό καλοκαίρι είναι μια πίστα από το Red Dead Redemption γεμάτο Covid, τσούχτρες, φωτιές και rooms to let

Ο Σειρηνάκης δίνει 10 εκατομμύρια και ένα Ford Mustang στην Amber Heard – Τι δώρα περιλαμβάνουν οι επόμενες προτάσεις του