Η NASΑ στις προσπάθειές μας να αφήσουμε τη Γη πίσω και να ανοίξουμε τα φτερά μας για νέους πλανήτες, κατάφερε τον Απρίλιο να δημιουργήσει οξυγόνο στην επιφάνεια του Άρη για πρώτη φορά. Τώρα, οι επιστήμονες προτείνουν ποιο θα είναι το επόμενο βήμα για τη ζωή στον Κόκκινο Πλανήτη και αυτό -spoiler alert- δεν είναι ιδιαίτερα λαμπερό.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Materials Today Bio, τα θεμέλια του Άρη είναι εμπνευσμένα από τραγούδια του Σάκη Ρουβά. Δεν κάνουμε πλάκα. Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από αίμα, ιδρώτα και δάκρυα των αστροναυτών (καθώς και ούρα, και πιθανώς περισσότερα) σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Με επικεφαλής τον Aled D. Roberts, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, η έρευνα προτείνει ότι αυτά τα υλικά που παράγονται από το ανθρώπινο σώμα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να συμπληρώσουν τις πρώτες ύλες που υπάρχουν στον Άρη, μειώνοντας το κόστος των διαπλανητικών ταξιδιών.

«Το υψηλό κόστος και η σημαντική χρονική καθυστέρηση που σχετίζεται με την παράδοση ωφέλιμου φορτίου στην επιφάνεια του Άρη σημαίνει ότι η εκμετάλλευση πόρων επί τόπου – συμπεριλαμβανομένων ανόργανων πετρωμάτων και σκόνης, αποθέσεων νερού και ατμοσφαιρικών αερίων – θα αποτελέσει σημαντικό μέρος κάθε αποστολής πληρώματος στον Κόκκινο Πλανήτη », εξηγούν ο Roberts και η ομάδα των ερευνητών του.

Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική, αλλά χρόνια παραβλεπόμενη, πηγή φυσικών πόρων που θα είναι επίσης διαθέσιμη σε οποιαδήποτε αποστολή πληρώματος στον Άρη: το ίδιο το πλήρωμα – όχι τις Ρουβίτσες-.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι και μια πέτρα θα μπορούσε να είναι φτιαγμένη από αίμα, τουλάχιστον εν μέρει. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια πρωτεΐνη από ανθρώπινο αίμα μπορεί να σχηματίσει ένα υλικό, όταν συνδυάζεται με τη σκόνη του Άρη και της Σελήνης, που έχει παρόμοια αντοχή. Η προσθήκη ουρίας (μια ουσία που βρίσκεται στα ούρα, τον ιδρώτα και τα δάκρυα) μπορεί να αυξήσει αυτή τη δύναμη πάνω από 300 τοις εκατό.

Άμα γίνουν όλα αυτά δικαιωματικά ο Σάκης Ρουβάς πρέπει να ανακηρυχθεί παντοκράτωρ του πλανήτη Άρη και όλοι να υποβάλλουν τα σέβη του στο όνομά του. Σε επόμενο στάδιο ο «Ρουβισμός» πρέπει να γίνει η επίσημη θρησκεία των Αρειανών και παντού να ακούγονται άσματά του. Σας πείσαμε να μετακομίσετε;

Η δοκιμαστική έκδοση του υλικού

Στο πλαίσιο της νέας έρευνας, κατασκευάστηκε μια δοκιμαστική έκδοση αυτού του υλικού, με το όνομα «AstroCrete». Εκτός από την αυξημένη αντοχή, οι ερευνητές λένε ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να εκτυπωθεί 3D σε τούβλα στον Άρη. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το υλικό για περίπου 500 κιλά τούβλων θα μπορούσε να παραχθεί και να συλλεχθεί από ένα πλήρωμα Αρειανών αστροναυτών εντός δύο ετών.

Αν και υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες, όπως οι κίνδυνοι δωρεάς τόσο πολύ πλάσματος σε χαμηλή βαρύτητα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό θα μπορούσε να προσφέρει κρίσιμα δομικά υλικά για μελλοντικές αποστολές στον Άρη.

https://www.intronews.gr/5331-2-space-x-proti-touristiki-apostoli-sto-diastima

Άλλοι ανθρώπινοι πόροι, όπως το νεκρό δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια, η βλέννα και τα κόπρανα θα μπορούσαν επίσης να αξιοποιηθούν για τις υλικές τους ιδιότητες σε πρώιμες εξωγήινες αποικίες, λέει η ομάδα του Roberts. Δυστυχώς, προσθέτουν, «λόγω ανησυχιών για την υγεία και την ασφάλεια, δεν μπορέσαμε να διερευνήσουμε τα ERB που βασίζονται σε ανθρώπινα κόπρανα (Extraterrestrial Regolith Biocomposites) σε αυτή τη μελέτη».

Για ενδείξεις ζωής στον πλανήτη Άρη μιλάει NASA

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η NASA υπέθεσε ότι δείγματα βράχων που ελήφθησαν από ένα αρχαίο δέλτα ποταμού στον Άρη, που εξήχθησαν από τον space agency, Perseverance ρόβερ, μπορεί να μαρτυρούν σημάδια ζωής στον πλανήτη. Έτσι, ακόμα κι αν καταφέρουμε να αποικίσουμε με επιτυχία τον Άρη, ίσως να μην είμαστε οι πρώτοι που θα το κάνουμε.

Η NASA αναφέρει ότι το ρόβερ θα συλλέξει μέσα στον επόμενο χρόνο τουλάχιστον 20 τέτοια πέτρινα δείγματα μεγέθους όσο ένα δάκτυλο το καθένα και κάποια στιγμή εναποθέσει όλα αυτά τα δείγματα των αρειανών πετρωμάτων σε ένα συγκεκριμένο σημείο του ‘Αρη, από όπου μετά από μερικά χρόνια – αν όλα πάνε με βάση το σχέδιο – ένα άλλο ρόβερ, που ακόμη δεν έχει κατασκευαστεί, θα έλθει στον πλανήτη για να τα περισυλλέξει και να τα μεταφέρει σε ένα μικρό πύραυλο, ώστε να ταξιδέψουν ως τη Γη.

Σύμφωνα με την NASA αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στην επόμενη δεκαετία μέσω διαστημικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ευρώπης.