Μια νέα αλλαγή ανακοινώθηκε από τον Mark Zuckerberg και σηματοδοτεί την νέα εποχή στα social media, αν όχι και σε ολόκληρη τη ζωή μας. Και το όνομα αυτού Metα με «α» ελληνικό. Πρόκειται να αλλάξει τα όσα γνωρίζαμε έως τώρα και να μας δείξει τι πρόκειται να συμβεί μετά. Ωραίο λογοπαίγνιο Mark.

Ουσιαστικά από όσα καταλάβαμε έως τώρα, το όραμα του είναι να δημιουργήσει μια πλατφόρμα με δύο κατηγορίες προϊόντων: μία για την εικονική-αυξημένη πραγματικότητα και μία με όλα τα υπόλοιπα γνωστά προϊόντα. Θα εκλείπουν δηλαδή οι έννοιες της απόστασης και του χώρου. Θα φτιάχνεις τον δικό σου ψηφιακό χώρο, όπως στους Sims να φανταστούμε -αχ πόσο μπροστά ήμασταν το 2009-, που θα μοιράζεσαι με τους ψηφιακούς σου φίλους (;)

Τo metaverse αποδίδει τρισδιάστατα το διαδίκτυο, σύμφωνα με στελέχη σε εταιρείες videogame, οι οποίες εδώ και καιρό δεν σταματούν να ρίχνουν χρήμα στην προσπάθειά τους να φέρουν την ίδια εμπειρία στους gamers. Οι χρήστες θα μπορούν να βγαίνουν μαζί, να παίζουν, να τρώνε, να πηγαίνουν στο γραφείο χωρίς κίνηση -ουάου- και γενικά να κάνουν ό,τι άλλο τους καπνίσει. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να πέφτεις πάνω σε έναν άκυρο χρήστη και να γίνεστε φίλοι ή να αναπτύσσεις κάποια σχέση; Αντίο ζωή.

Περίεργα μας τα λέει ο Mark. Με την πρώτη σκέψη ίσως να σε ενθουσιάζει κάτι τέτοιο, αλλά με μια δεύτερη βαθύτερη σκοπιά θα συνειδητοποιήσεις ότι πολλά από όσα έκανες έως τώρα θα αποτελούν παρελθόν. Ας δούμε μερικές από τις ανατριχιαστικές αλλαγές.

https://www.intronews.gr/7502-2-facebook-telos-meta-rebranding-metavasi-distopia

Θα γίνεσαι εύκολα exposed

Αφήνεις αδιάβαστα μηνύματα; Βαριέσαι να απαντήσεις σε κάποιον ή απλά τον αγνοείς στο Facebook; Στο Meta δεν θα μπορείς πια να το κάνεις αυτό, αφού θα γίνεσαι άμεσα ορατός. Λογικά δεν θα υπάρχει κάποιο κουμπί σύνδεση – αποσύνδεση και θα πρέπει να πεις «αντίο» σε κάθε μορφή ιδιωτικότητας. Το καλό είναι ότι θα μπει ένα τέλος στο ghosting και ίσως να γίνει πραγματικότητα το πρώτο ψηφιακό φλερτ.

Τέλος στα Fake stories

Ναι είναι γεγονός, δεν θα μπορείς να ανεβάζεις φωτογραφίες που τράβηξες σε ανυποψίαστο χρόνο ενώ βαριέσαι στο γραφείο. Ούτε από το πλούσιο και βέβαια υγιεινό πρωινό στην Σαντορίνη, από τα στενάκια της Μυκόνου που γυρνάς ανέμελη γύρω από τον εαυτό σου, ούτε από το παραθυράκι του αεροπλάνου. Ήταν ώρα να μπει ένα τέλος σε όλη αυτήν την παραπλάνηση που επικρατεί κυρίως στο Instagram. Για να σας δούμε τώρα πόσα ταξίδια θα πηγαίνετε;

Εικονικά ταξίδια

Μιας και αναφερθήκαμε στα ταξίδια που δεν γίνονται ποτέ και στις fake φωτογραφίες που λίγο πολύ όλοι έχουμε κλέψει από το Google, τι θα λέγατε να ταξιδεύετε έστω και εικονικά. Σε ένα παράλληλο σύμπαν θα λέμε στον εργοδότη μας: «Δεν μπορώ να δουλέψω σήμερα, έχω κανονίσει να πάω εικονικό ταξίδι». Αυτό σημαίνει ότι θα μένεις σε εικονικό ξενοδοχείο ή θα σε φιλοξενήσει ο Ευτύχης Μπλέτσας του Metaverse….εντάξει πολύ τραβηγμένο αλλά ποτέ δεν ξέρεις πώς τα φέρνει ο Mark.

Το Meta είναι το νέο Big Brother

Καιρό μας προετοίμαζαν για το Big Brother της νέας εποχής είναι η αλήθεια. Τι έμελλε να πάθουμε; Τελικά το κάρμα όντως μπορεί να σε τιμωρήσει και αν ήσουν από αυτούς που έκραζαν φανατικά το Big Brother θα νιώσεις σίγουρα μια ταπείνωση όταν θα καταλάβεις ότι το νέο project του Mark δεν διαφέρει τόσο από το ριάλιτι. Πρακτικά το αναιρεί κιόλας, οπότε δεν θα μας κάνει εντύπωση από του χρόνου να έχουμε το πρώτο VR Big Brother, Bachelor, Gntm κτλπ.

PhotoNot

Αφού θα υπάρχουμε σαν ψηφιακές οντότητες, τότε σημαίνει ότι θα είμαστε όπως και στην πραγματικότητα – αν δεν δημιουργούμε την εξιδανικευμένη μορφή του εαυτού μας-. ΑΝ όμως είμαστε ορατοί με την πραγματική μας εικόνα, τότε οι φωτογραφίες γεμάτες photoshop με κουρτίνες και τοίχους θα χορεύουν τσιφτετέλι δεν θα υπάρχουν πια (thanks God). Το ελπίζουμε δηλαδή.

Τέλος το stalking

Όλα τα παραπάνω αναπόφευκτα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν θα μπορείς να πεις ψέματα για τίποτα. Τέλος τα «είμαι άρρωστη/ος δεν μπορώ να βγω» που έλεγες γιατί απλά βαριόσουν ή γιατί απέφευγες κάποιον. Ίσως να βρεθεί κάποιος τρόπος για ψηφιακή χυλόπιτα ποτέ δεν ξέρεις. Πάνω από όλα όμως δεν θα μπορείς να κρυφτείς πίσω από την ανωνυμία του Facebook για ατελείωτο stalking στον/στην πρώην σου. Αχ θεέ μου πού βαδίζουμε; Facebook γύρνα πίσω ή έστω τηλεφώνα θα γράφουμε σε λίγο καιρό μαζί με το hashtag #FreeFb.