Το Meta της Facebook είναι επίσημο και πλέον όλοι περιμένουμε να δούμε από τον Δεκέμβριο αυτόν τον νέο κόσμο που θα μας παρουσιάσει ο Mark Zuckerberg. Ο Zuckerberg, που σίγουρα είναι επικίνδυνος γιατί χρησιμοποιεί ένα μπουκάλι μπάρμπεκιου σος για βιβλιοστάτη, προλόγισε έναν ψηφιακό κόσμο που θα κατασπαράξει την πραγματική ζωή, όμως επέλεξε ένα όνομα που το έχουμε ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν και με πιο πρωτοποριακή ματιά.

Το Meta του Zuckerberg είναι το τελευταίο και πιθανώς το πιο dominant σε μια σειρά από φορές που έχουμε δει, ακούσει, διαβάσει για κάτι meta.

Το Metta World Peace του Ron Artest

Πριν από 8 χρόνια ο Ron Artest αποφάσισε ότι δεν του αρέσει το όνομά του και, επηρεασμένος από την επαφή του με την Άπω Ανατολή και τη φιλία του με τον Kim Jong Un, επέλεξε να γίνει Metta World Peace. Το όνομα αυτό το πήρε από ένα γιγάντιο πάντα στην επαρχία Σιτσουάν, στα νοτιοδυτικά της Κίνας.

Σε αυτά τα 8 χρόνια ο Artest έβγαλε μια φορά το Metta και έμεινε σκέτος World Peace, αλλά το επανέφερε και το 2020, μετά τον γάμο του, έγινε Metta World-Ford. Πώς έγραφε ο Huxley για τον μεταφορντισμό; Έτσι και ο Artest. Εδώ βέβαια το Metta έχει δύο t, αλλά βολεύει το αφήγημά μας. Άλλωστε, και το «Peace» δεν είχε και πολλή βάση στα πρώτα χρόνια, αφού ο Ron τα άπλωνε τα χέρια του στους αγώνες.

Το Meta Description της Google

Είναι η μάστιγα των τελευταίων 10 ετών στην εποχή της διαδικτυακής δημοσιογραφίας και του ψηφιακού περιεχομένου συνολικά. Ταλανιζόμαστε από τα seo scores και τα meta description στην προσπάθεια να μας κάνει παρέα η βασίλισσα του σχολείου, η κυρία Google, που είναι πολύ της τυποποίησης και έχει πάει στα άκρα τον κανόνα K.I.S.S. (Keep It Simple Stupid). Φυσικά για τα html η Google έχει και το meta tag.

https://www.intronews.gr/7519-2-6-pragmata-allazei-meta-zuckerberg

Η meta παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» στο Κωνσταντίνου & Ελένης

Ο Γιάννης Μαυρέας θέλησε να κάνει μια meta-πρωτοπορία με το κλασικό έργο του William Shakespeare και επέλεξε την Ελένεθ Βλαχάκοου για πρωταγωνίστρια της παράστασης. Meta θέατρο, meta κοινό, meta μοντέρνο, είναι μόνο μερικές από τις meta-φορές που ακούγονται στο συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς, που μετά από 49 επαναλήψεις, το έχουμε όλοι μας μάθει απ΄έξω.

https://www.youtube.com/watch?v=7Zem-jbvJBM

Ο Meta Knight της Nintendo

Αν τον γνωρίζεις αυτόν τότε είσαι απ΄αυτούς που πήραν σχετικά γρήγορα τις δόσεις για το εμβόλιο. Αν τον θυμάσαι όμως, τότε εμβολιάστηκες πρώτος απ΄όλους και είσαι από χρόνια έξω από το δυναμικό κοινό στην τηλεθέαση. Στο παιχνίδι Kirby της Nintendo στις αρχές των 90’s, ένας από τους χαρακτήρες που μπορούσε να πάρει ο παίκτης, ήταν ο Meta Knight, ο οποίος απέκτησε αυτό το όνομα στο sequel του παιχνιδιού, το Kirby’s Avalanche.

Meta Analysis για τους στατιστικολάγνους

Η στατιστική είναι η επιστήμη που λατρεύουμε να μισούμε και σιχαινόμαστε να αγαπάμε. Όμως, σαν παιδιά κι εμείς, παίξαμε με το SPSS στη σχολή μας και εκεί μάθαμε για την meta analysis, μια διαδικασία συλλογής και σύνθεσης δεδομένων από πολλές έρευνες και μελέτες, με στόχο να καταλήξει στο ίδιο αποτέλεσμα.

Κι επειδή εδώ στο Nitro φημιζόμαστε για την τρομερή αίσθηση του χιούμορ μας, θα βάλουμε κι ένα bonus: Meta εσύ τις ώρες, να meto τις μπόρες.