Ένας άνδρας στην Κίνα συνελήφθη και κρατήθηκε για εννέα ημέρες αφού έστειλε ένα meme σε μια ομαδική συνομιλία που θεωρήθηκε προσβλητικό για την αστυνομία. Το περιστατικό έχει γίνει viral στα κινεζικά μέσα και σχετίζεται άμεσα με την λογοκρισία που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση στο διαδίκτυο.

Ο άνδρας με το επώνυμο Lim φέρεται να έστειλε το meme στην κινεζική πλατφόρμα WeChat, σε μια ομαδική συνομιλία, ενώ παραπονέθηκε για τα τοπικά μέτρα που επιβλήθηκαν για τον Covid-19 στα τέλη του περασμένου μήνα. Δεν βρίσκουμε κάτι παράλογο μέχρι στιγμής.

Την ίδια άποψη με εμάς δεν είχε η κυβέρνηση της Κίνας. Να υπενθυμίσουμε ότι ακολουθεί μια ασυμβίβαστη πολιτική zero- Covid, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να επιβάλλεται συνεχώς lockdown και άλλα μέτρα έκτακτης ανάγκης τις τελευταίες εβδομάδες σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Η αστυνομία της πόλης Qingtongxia, στην περιοχή Ningxia, δημοσίευσε ένα screenshot της ανταλλαγής μηνυμάτων του Li στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά αργότερα διέγραψε την ανάρτηση.

Η κρατική εφημερίδα The Paper δημοσίευσε περαιτέρω λεπτομέρειες για το περιστατικό που έχει προκαλέσει αναστάτωση στην Κίνα, με ένα σχετικό hashtag να συγκεντρώνει 170 εκατομμύρια views. Πολλοί διαμαρτυρήθηκαν για την τιμωρία του Li, υποστηρίζοντας ότι η χρήση meme στο Διαδίκτυο δεν ήταν λόγος για να κρατηθεί από την αστυνομία. Δηλαδή δεν υπάρχει ελευθερία λόγου ούτε στα social;

Το meme έδειχνε έναν σκύλο με αστυνομικό καπέλο και σήμα, ενώ έδειχνε την κάμερα. Είναι μια κοινή εικόνα που έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στο διαδίκτυο στο παρελθόν, με διαφορετικές παραλλαγές που μερικές φορές περιλαμβάνουν μια γάτα ή έναν χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων στο αστυνομικό καπέλο.

Μηδενική ανοχή από την αστυνομία για το doge meme

Η αστυνομία προσβλήθηκε και διέταξε έρευνα στην ομαδική, που αποτελείται από 330 μέλη. Στην συνέχεια ανακάλυψαν ότι ο Li ήταν δυσαρεστημένος με τα νέα μέτρα – you don’t say- και τον κάλεσαν στο τμήμα.

Εκεί ανακρίθηκε και τελικά «ομολόγησε την παράνομη πράξη του». Η αστυνομία είπε ότι οι ενέργειές του εμπίπτουν στο αδίκημα της πρόσκλησης καυγάδων και αναταραχών και του επέβαλε εννέα ημέρες κράτηση ως τιμωρία.

Η αστυνομία βρίσκεται «στην πρώτη γραμμή της πρόληψης και του ελέγχου της πανδημίας ώστε να δημιουργηθεί  ένα τείχος ασφαλείας για τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων», αναφέρει η The Paper. «Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι δυσαρεστημένοι με τα μέτρα πρόληψης και μάλιστα προσβάλλουν ανοιχτά την αστυνομία», προσθέτει το άρθρο.

«Για τέτοιες παράνομες πράξεις, το αστυνομικό τμήμα της Qingtongxia επιμένει πάντα στην πολιτική «μηδενικής ανοχής» και τους τιμωρεί σύμφωνα με το νόμο για να υπερασπιστεί την εξουσία της επιβολής του και τη νομική αξιοπρέπεια της αστυνομίας».