Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ήδη πολλά μαγαζιά έχουν αρχίσει να γεμίζουν με κάθε λογής χριστουγεννιάτικο στολίδι, που σου ξυπνά αυτομάτως την καταπιεσμένη σου επί 11 μήνες επιθυμία να τιγκάρεις το σπίτι σου με λαμπάκια.
Με μια πρώτη βόλτα στην πόλη θα έχεις ήδη παρατηρήσει πολλά από τα κλασικά εκατοχρονίτικα στολίδια σε μπαλκόνια και βεράντες, αυτά που έχουν καταντήσει να αποτελούν οικογενειακά κειμήλια και κάθε χρόνο μπαίνουν στην ίδια θέση – ούτε εκατοστό πιο δεξιά ή αριστερά-. Βέβαια, οι εποχές έχουν αλλάξει και δεν μπορούμε να μην παραδεχτούμε ότι δεν έχουν την παλιά τους αίγλη.
Η μαγεία έχει χαθεί ή αυτά έχουν καταντήσει κριντζ; Υπάρχουν πολλά για να επιλέξεις – κάποια πολύ σύγχρονα να τα λέμε και αυτά- αλλά δεν μπορούμε να μην παραδεχτούμε ότι τα περισσότερα από αυτά είναι καρακιτσαριά. Συγχωρούνται όμως γιατί είναι Χριστούγεννα, αλλιώς δεν θα πέρναγαν το πάσο.
Τα χειρότερα που θα βρεις στην αγορά
Ας ξεκινήσουμε με τους πλαστικούς Άγιους Βασίληδες που βλέπουμε να ανεβαίνουν επί χρόνια τα μπαλκόνια – φήμες λένε ότι δεν έφτασαν ποτέ πουθενά-. Ναι οι ψευτοsanta claus είναι cute για τα παιδάκια, αλλά αλήθεια ποιος δεν έχει νιώσει άβολα με έναν ψεύτικο Άη Βασίλη να τον κοιτάει κατάματα και να κουνά τον πωπό του, τραγουδώντας το «Jingle Bells». Υπάρχουν και αυτοί που ξεβρακώνονται.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ακόμα πουλιούνται εκεί έξω, όπως και τα πλαστικά μωρά ή οι πορσελάνινες κούκλες με χριστουγεννιάτικες στολές. Α, και οι καλικάντζαροι. Πραγματικά υπάρχει κάποιος σε αυτόν τον πλανήτη που να γουστάρει καλικάντζαρους μέσα στο σπίτι του; Όπου και αν τους έχω δει απλά αποφεύγω να τους κοιτάξω στα μάτια. Απλά κάντε τους ban από τις αγορές πλζ.
Υπάρχουν πολλά σπίτια που πετάνε μέσα χιονάνθρωπους, Άη Βασίληδες, καλικάντζαρους και ό,τι άλλο υπάρχει και…bingo, πετυχαίνουν το 3/3 της κακογουστιάς- κριντζιάς.
Με μια βόλτα στα πιο ξακουστά μαγαζιά με παιχνίδια και στολίδια, αυτά τα γνωστά που σε κατακλύζουν και σε ωθούν σε αλόγιστο καταναλωτισμό θα δεις πολλά παράλογα στολίδια. Να δεχτούμε τα δέντρα, να δεχτούμε και τις μπιρμπιλωτές γιρλάντες αλλά τα κέρατα ταράνδου; Ποιος αγοράζει κέρατα και τα φοράει κιόλας, εκτός από παιδιά σε σχολικές γιορτές.
Τι άλλο θα δεις τα Χριστούγεννα
Νομίζω ότι όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι οι μεγάλες φάτνες που θα δεις σε κάθε δήμο – τουλάχιστον πριν από τον Covid- είναι από τα πιο κριντζ πράγματα που μπορείς να πετύχεις εκεί έξω. Όχι μόνο γιατί οι φιγούρες είναι συνήθως κακοφτιαγμένες, αλλά και γιατί το όλο concept απλά δεν είναι λάθος.
Τι να μπεις μέσα να βγάλεις selfie με τον baby jesus και να την ανεβάσεις στο Instagram για likes. Μόνο αν είσαι θεία δικαιολογείσαι. Σε αυτό το σημείο να κάνουμε μνεία στα Άνω Λιόσια και στα χαρμάνια της περιοχής που το «σκάνε» κάθε χρόνο μέσα στην φάτνη. Θα είναι κάποια μορφή τελετουργίας μάλλον.
Μιας και αναφερθήκαμε σε δήμους και στα διάφορα που προσθέτουν για να κάνουν μπουν στο Χριστουγεννιάτικο κλίμα, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για του «ζωντανούς» Άη Βασίληδες. Οκ, μπορεί στα μάτια των παιδιών να είναι κάτι φαντασμαγορικό, αλλά δεν είναι περίεργο να βάζεις στα πόδια κάποιου άσχετου -και ας είναι ο καλύτερος άνθρωπος στον κόσμο- απλά για μια φωτογραφία;
Last but not least, που λέμε και στο χωριό μου, είναι τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια από τσιριχτές παιδικές φωνές που σου τρυπάνε το τύμπανο και μπαίνουν στο repeat σε καταστήματα ή super market μέχρι να πάθεις νευρικό κλονισμό. Θα ήταν καλύτερο να αφήσουμε αυτά τα τραγούδια για παιδικές γιορτές καλύτερα. Πάρε και τα ζουζούνια για να θυμηθείς σε τι αναφερόμαστε (αν και είναι cute το παραδέχομαι).