Χθες τέτοια ώρα, αν έμπαινες στα social media, θα έβλεπες την εικόνα της ατμόσφαιρας στην Ελλάδα με ένα πορτοκαλί χρώμα και πολλούς να μιλάνε για σκηνικό Dune, Blade Runner 2049 και ό,τι άλλο είχαν σε reference από ταινίες. Η αφρικανική σκόνη, που ο Γρηγόρης Πετράκος δεν την αποδέχεται και θα τον πάρουμε στα σοβαρά εννοείται, κατέφτασε σε αφθονία στον εναέριο χώρο της Ελλάδας γιατί αν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στον Μωάμεθ.
Αυτό το απόκοσμο σκηνικό που ξεπέρασε σε virality την έκλειψη Ηλίου πριν μερικές μέρες, δεν άφησε ασυγκίνητα τα διεθνή μέσα που βρήκαν για μια σπάνια φορά ευκαιρία να ασχοληθούν στις αναρτήσεις και τα posts τους με την Ελλάδα χωρίς να υπάρχει κάτι αρνητικό.
BBC, Guardian, New York Times και Reuters έκαναν μαζικά αναρτήσεις το μεσημέρι της Τετάρτης και έγινε ένας χαμούλης στα σχόλια, με κάποιους Έλληνες να μας κάνουν περήφανους λέγοντας πως γράφονται υπερβολές και πως επειδή οι ίδιοι δεν το είδαν, δεν ήταν τόσο έντονο το φαινόμενο με την αφρικανική σκόνη και το sepia φίλτρο που έκρυψε το φως το αληθινόν του Ήλιου.
Η αφρικανική σκόνη έκανε «σκόνη και θρύψαλλα» τη φαντασία μας
«Αθήνα ή Άρης;», αναρωτήθηκε το BBC στη μία από τις δύο αναρτήσεις που έκανε και ανέφερε πως πρόκειται για το πιο έντονο φαινόμενο με αφρικανική σκόνη μετά το 2018.
Οι New York Times δε θέλησαν να κάνουν κάποιο σαρκαστικό σχόλιο και αρκέστηκαν στην καταγραφή και στις εικόνες με ζευγαράκια που πήγαν να το ζήσουν ρομαντικά κάπου και η Αποκάλυψη τους χάλασε τα σχέδια. Γλωσσόφιλα με λίγη σκόνη δεν είναι και ό,τι καλύτερο.
Στη Guardian εξήγησαν πως η Σαχάρα υψώνει περίπου 60 με 200 εκατ. τόνους σκόνης ετησίως, με την πλειοψηφία να επιστρέφει γρήγορα στο έδαφος, αλλά μια σημαντική ποσότητα να ταξιδεύει εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, προς την Ευρώπη.
Λιτό στην καταγραφή του ήταν και το Reuters.
Δυστυχώς, καμία από τις 4 αναρτήσεις δεν μίλησε για Αράκις και Dune. Κρίμα, δεν ήταν τόσο κλισέ όσο εμείς.
* Κεντρική φωτογραφία: Instagram/John’s Cooking World