Όλοι μας αναρωτιόμαστε το τι βρωμιά κουβαλάμε μέσα στο σπίτι μας με τα παπούτσια μας, όταν επιστρέφουμε από κάπου. Άλλοι τα βγάζουν πριν μπουν στο σπίτι και τα αφήνουν σε παπουτσοθήκη εκτός, άλλοι τα παίρνουν με τα χέρια μέσα και τα αφήνουν στο μπαλκόνι, άλλοι έχουν ειδικά πατάκια για να μη λερώσουν. Όμως, λίγοι δίνουν έμφαση σε όλο το παπούτσι όταν το καθαρίζουν ή όταν το πιάνουν. Νομίζουμε πως η βρωμιά είναι μόνο στη σόλα. Ειδικά για τους άντρες όμως, η βρωμιά και τα μικρόβια υπάρχουν και στην πάνω μεριά του παπουτσιού.

Είναι κάτι που μόνο αν είσαι άντρας θα το καταλάβεις, αλλά κι αυτό δεν είναι βέβαιο. Δεν δίνουν οι άντρες τόση σημασία σε αυτό, ίσως δεν έχουν καν σκεφτεί πόσο εύκολο είναι τα παπούτσια τους να τους κολλήσουν από ένα βακτήριο μέχρι έναν ιό.

Κι αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί αν έχουν χρησιμοποιήσει κάποια δημόσια τουαλέτα ή κοινόχρηστη σε κάποιο μαγαζί. Η απάντηση, προφανής. Οι γυναίκες κάνουν την ανάγκη τους καθιστές, κι ας μην ακουμπάνε, επομένως είναι λιγότερες οι πιτσιλιές που πέφτουν εκτός λεκάνης, ενώ τοποθετούν και χαρτί στη στεφάνη για να είναι ασφαλείς.

Γιατί οι άντρες πρέπει να προσέχουν περισσότερο τι παπούτσια θα βάλουν πριν βγουν και να τα καθαρίζουν από πάνω πριν μπουν

Οι άντρες, επειδή κατουράνε όρθιοι, είναι έκθετοι σε πιτσιλιές από τα δικά τους αλλά και άλλων. Είναι συχνό το φαινόμενο λεκάνες να είναι πιτσιλισμένες γύρω γύρω και να υπάρχουν και πιτσιλιές στο πάτωμα. Ειδικά σε πλοία, αεροπλάνα ή μαγαζιά όπου δεν υπάρχει σταθερή παρουσία καθαρίστριας, επικρατεί ένα χάος μικροβίων στις ανδρικές τουαλέτες και τα παπούτσια είναι το πρώτο θύμα.

Βγαίνοντας λοιπόν από την τουαλέτα, ένας άντρας δεν θα κάτσει να καθαρίσει με αντισηπτικό μαντηλάκι ή έστω με χαρτί και νερό την πάνω μεριά των παπουτσιών. Θα γυρίσει σπίτι, θα τα βγάλει, θα πιάσει τα κορδόνια, θα πιάσει την επιφάνεια για να τα τοποθετήσει στην παπουτσοθήκη και θα έχει πάρει τα μικρόβια κάποιου άλλου στο χέρι. Ακόμα κι αν πλύνει τα χέρια του κατευθείαν, αν δεν πλύνει και τα παπούτσια, θα έχει κάνει μισή δουλειά.

Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να σκέφτεσαι πριν πας κάπου έξω, τι παπούτσια θα βάλεις κι αν θες να πάρεις το ρίσκο να λερώσεις παπούτσια που δεν καθαρίζονται εύκολα. Για παράδειγμα, στο σουέντ ή στο ύφασμα, είναι δύσκολο να καθαρίσεις καλά. Το δέρμα είναι πιο εύκολο.

Μπορεί να σου φαίνεται αστείο όλο το κείμενο, μα αν παρατηρήσεις μια μέρα που θα πας σε τουαλέτα μαγαζιού, τι βρωμιά υπάρχει και μπορεί να τη μεταφέρεις σπίτι σου, θα γίνει το αστείο τραγικό. Ή, λοιπόν, θα αρχίσεις να καθαρίζεις τις βρωμιές που αφήνεις σε μια τουαλέτα που θα χρησιμοποιήσουν άλλοι, ή να καθαρίζεις τα παπούτσια σου πριν πας σπίτι.