Η ανακάλυψη βασίζεται στον πειραματισμό. Κι ο πειραματισμός φαίνεται πάντοτε στο ξεκίνημα του ως περίεργος, σχεδόν ανώμαλος. Έτσι, στο σήμερα έχουμε δεδομένο πως υπάρχουν sex toys και έχουν και αρκετά διαφορετικά μεγέθη, με κάποια να είναι τρομερά ογκώδη σε βαθμό που αναρωτιέσαι αν προκαλούν ευχαρίστηση ή οδύνη. Κάτι αντίστοιχο προκαλεί και αυτό το ρόπαλο που ανακαλύφθηκε και φαίνεται πως είχε σεξουαλική χρήση στην αρχαία Ρώμη.
Κατασκευάστηκε περίπου πριν 2.000 χρόνια και βρέθηκε σε ανασκαφές στην περιοχή στην αρχαία Ρώμη το 1992, στο φρούριο της Βιντολάντα, κοντά στο Τείχος του Αδριανού στη Βρετανία, το οποίο αποτελούσε το βορειοδυτικό σύνορο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Όμως, για όλα αυτά τα χρόνια, οι επιστήμονες είχαν κατατάξει αυτό το ξύλινο κατασκεύασμα ως ένα εργαλείο κατάρριψης.
Αυτή η ερμηνεία είχε δοθεί γιατί είχε βρεθεί μαζί με παπούτσια και διάφορα αξεσουάρ ένδυσης, καθώς και μικρά εργαλεία και κατασκευές διαχείρισης αποβλήτων.
Τελικά όμως, αυτό το κάτι σαν ρόπαλο απέκτησε μια διαφορετική ερμηνεία ως προς την χρήση του. Οι ερευνητές το εξέτασαν και κατέληξαν πως πρόκειται για ένα φαλλικό σύμβολο, για ένα εξάρτημα που είχε πολλαπλές χρήσεις, ανάμεσα τους και σεξουαλική για αυτοϊκανοποίηση.
Το σκαλιστό αυτό αντικείμενο έχει μέγεθος περίπου 21 εκατοστά και λέγεται πως η χρήση του δεν ήταν για διείσδυση, αλλά για να τοποθετείται στην κλειτορίδα
«Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι σεξουαλικό αντικείμενο και, αν είναι, πρόκειται για το πρώτο τέτοιο αντικείμενο από την αρχαία Ρώμη. Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει κάτι τέτοιο. Ξέρουμε από την ρωμαϊκή τέχνη και λογοτεχνία ότι χρησιμοποιούσαν δονητές. Αλλά δεν έχουμε βρεθεί ακόμα άλλα αρχαιολογικά δείγματα», αναφέρει στο CNN ο Ρομπ Κόλινς, λέκτορας αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ.
Ένας βασικός λόγος που τέτοια ευρήματα είναι σπάνια, αφορά στο ότι τα sex toys στην αρχαιότητα φτιάχνονταν από οργανικά υλικά, άρα δεν άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου και καταστράφηκαν.
Ο αναθεωρητισμός του πέους
Η σεξουαλική χρήση του πάντως δεν περιορίζεται στην απόλαυση, αλλά ξεφεύγει από το σεξουαλικό και ενδεχομένως να το χρησιμοποιούσαν για γενετήσια προσβολή, ιδίως εις βάρος σκλάβων, για να δηλώνεται μέσα απ΄αυτό η κυριαρχία πάνω τους.
«Πρέπει να έχουμε συνείδηση πως θα ήταν εύκολο να πούμε ότι ένα τέτοιο αντικείμενο είναι χαζό και επιπόλαιο και μόνο για σεξουαλική ικανοποίηση, αλλά μπορεί να είναι και ένα εργαλείο επιβολής ανισότητας και υποδούλωσης», εξηγεί ο Κόλινς.
Η έρευνα συμπληρώνει πως ήταν σύνηθες στην αρχαιότητα να υπάρχουν σε μορφή φυλακτών και περιδέραιων φαλλικά αντικείμενα, που τα είχαν για το κακό μάτι, για την κακοτυχία.
Η υφή του φαλλικού αυτού αντικειμένου υποδηλώνει πως μάλλον ήταν πάνω σε κάποιο άγαλμα ή μια κατασκευή και οι περαστικοί το ακουμπούσαν για να έχουν καλή τύχη, ένα τελετουργικό πολύ σύνυθες στην αρχαία Ρώμη. Μετά από σύγκριση με άλλο φαλλικό αντικείμενο που έχει βρεθεί στην Αίγυπτο
Μια άλλη πιθανή χρήση για το αντικείμενο, είναι σαν γουδί, για να πολτοποιεί και να ανακατεύει υλικά μαγειρικής ή για φαρμακευτική χρήση. Κι εδώ η χρήση δεν είναι πρακτική, αλλά γιατί ο φαλλός προστάτευε το φαγητό ή το φάρμακο. Ήταν δηλαδή στο πλαίσιο τελετουργικού μαγείας.
Αυτός ο φαλλικός αναθεωρητισμός, που λογικά δεν ξεκίνησε από κάποιο φεμινιστικό κίνημα, δεν θα μείνει μόνο σε αυτό το ροπαλάκι, αλλά θα επεκταθεί και σε άλλα ευρήματα.
«Ο ξύλινος φαλλός ίσως είναι τώρα ο “μοναδικός επιζών” από την αρχαία Ρώμη, αλλά είναι απίθανο να ήταν μοναδικός με τέτοια χρήση, τόσο στα βρετανικά εδάφη όσο και στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία».
Αυτό το φαλλικό σύμβολο είναι ίσως το πρώτο επιβεβαιωμένο δείγμα «φυλομετάβασης», αφού για 31 χρόνια θεωρείτο εργαλείο και από προχθές παρουσιάστηκε στον κόσμο ως sex toy και απαντά σε αυτό.