Ο Δείκτης Νοημοσύνης – IQ – είναι ο δείκτης ο οποίος μετρά προσεγγιστικά την ευφυΐα ενός ατόμου σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Το IQ κάθε ατόμου μετράται με διάφορες μεθόδους, οι οποίες περιλαμβάνουν συνήθως τεστ με ερωτήσεις ή διαδικασίες με καθορισμένα αντικείμενα.

Σύμφωνα με το Data Pandas όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία ενός ατόμου, τόσο πιο έξυπνο θεωρείται ότι είναι.

Ας δούμε όμως τον δείκτη IQ των χωρών σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχουν γίνει. Ποιες χώρες είναι στην τελευταία δεκάδα και σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα;

Ελλάδα

Νεπάλ – Μέσος όρος IQ: 42,99

Το Νεπάλ βρίσκεται στην τελευταία θέση της λίστας, με μέσο όρο IQ 42,99. Παρά την πλούσια πολιτιστική του κληρονομιά και τα εντυπωσιακά τοπία του, το Νεπάλ αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την παροχή επαρκούς εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης στον πληθυσμό του, ιδίως στις απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές. Η περιορισμένη πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση, η φτώχεια και οι διατροφικές ελλείψεις συμβάλλουν στους παράγοντες για τις χαμηλότερες βαθμολογίες IQ που παρατηρούνται στο Νεπάλ.

Λιβερία, Σιέρα Λεόνε – Μέσος όρος IQ: 45,07

Η Λιβερία και η Σιέρα Λεόνε, που βρίσκονται στη Δυτική Αφρική, μοιράζονται το δεύτερο χαμηλότερο μέσο όρο βαθμολογίας IQ, 45,07. Οι χώρες αυτές έχουν υποστεί χρόνια εμφύλιων ταραχών, φτώχειας και ανεπαρκών υποδομών, τα οποία έχουν αναμφίβολα επηρεάσει την εκπαίδευση και τη συνολική ανάπτυξη των πληθυσμών τους. Τα τραύματα που προκλήθηκαν από συγκρούσεις, η έλλειψη πρόσβασης στην εκπαίδευση και οι ανισότητες στην υγειονομική περίθαλψη συμβάλλουν σημαντικά στις χαμηλές βαθμολογίες IQ που παρατηρούνται σε αυτά τα έθνη.

Γουατεμάλα – Μέσος όρος IQ: 47,72

Η Γουατεμάλα, μια χώρα της Κεντρικής Αμερικής, κατατάσσεται τέταρτη στη λίστα με μέσο όρο IQ 47,72. Παρά τις προσπάθειες για τη βελτίωση των συστημάτων εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης, η Γουατεμάλα εξακολουθεί να παλεύει με υψηλά επίπεδα φτώχειας, ανισότητας και κοινωνικού αποκλεισμού, ιδίως μεταξύ των ιθαγενών κοινοτήτων. Η περιορισμένη πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση και οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες παίζουν ρόλο στις χαμηλότερες βαθμολογίες IQ που καταγράφονται στη Γουατεμάλα.

Δημοκρατία του Πράσινου Ακρωτηρίου – Μέσος όρος IQ: 52,5

Το Πράσινο Ακρωτήριο βρίσκεται στην πέμπτη θέση του καταλόγου με μέσο όρο IQ 52,5. Ενώ το Πράσινο Ακρωτήριο έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου στη βελτίωση της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις όπως η ανεργία, η φτώχεια και η μετανάστευση. Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες και ιστορικές επιρροές συνέβαλαν στις σχετικά χαμηλότερες βαθμολογίες IQ που παρατηρούνται σε αυτή τη νησιωτική χώρα.

Γκάμπια – Μέσος όρος IQ: 52,68

Η Γκάμπια κατατάσσεται στην έκτη θέση με μέση βαθμολογία IQ 52,68. Παρά τις προσπάθειες για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης, η Γκάμπια αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως υψηλά ποσοστά φτώχειας, περιορισμένη πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση και ανεπαρκείς υποδομές. Αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στις χαμηλότερες βαθμολογίες IQ που παρατηρούνται στη χώρα.

Νικαράγουα – Μέσος όρος IQ: 52,69

Η Νικαράγουα κατατάσσεται στην έβδομη θέση με μέσο όρο IQ 52,69. Παρά την πρόσφατη οικονομική ανάπτυξη και τις βελτιώσεις στην εκπαίδευση, η Νικαράγουα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως η φτώχεια, η ανισότητα και η πολιτική αστάθεια. Η περιορισμένη πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση και οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες συνέβαλαν στις χαμηλότερες βαθμολογίες IQ που καταγράφονται στον πληθυσμό της.

Γουινέα – Μέσος όρος IQ: 53,48

Η Γουινέα κατατάσσεται στην όγδοη θέση του καταλόγου με μέσο όρο βαθμολογίας IQ 53,48. Παρά τις προσπάθειες για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης, η Γουινέα αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως η φτώχεια, η πολιτική αστάθεια και οι ανεπαρκείς υποδομές. Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες και ιστορικές επιρροές μπορεί να συμβάλλουν στις χαμηλότερες βαθμολογίες IQ που παρατηρούνται στη Γουινέα.

Ακτή Ελεφαντοστού, Γκάνα – Μέσος όρος IQ: 58,16

Στην ένατη θέση ισοβαθμούν η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα, και τα δύο έθνη της Δυτικής Αφρικής με μέση βαθμολογία IQ 58,16. Παρά τις σχετικά υψηλότερες βαθμολογίες IQ σε σύγκριση με άλλες χώρες του καταλόγου, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως η φτώχεια, η ανισότητα και η πολιτική αστάθεια, οι οποίες επηρεάζουν την πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση και τη συνολική ανάπτυξη.

H θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη

Η χώρα μας δεν είναι αρκετά ψηλά στον πίνακα, καθώς σημειώνει μέσο όρο 90,77 και βρίσκεται στην 55η θέση. Στατιστικά το 50% των Ελλήνων έχει IQ από 85 έως 105 (μέση ευφυΐα), το 25% πάνω από 105 (ευφυΐα πάνω από τη μέση), το 25% κάτω από 85 (οριακή νοητική αναπηρία), ένας στους 100 Έλληνες έχει IQ μεγαλύτερο από 132 (προχωρημένη ευφυΐα) και ένας στους 100 Έλληνες έχει IQ μικρότερο από 59 (ήπια νοητική αναπηρία).

Λίγο πιο πάνω, στην 47η θέση, βρίσκεται η Κύπρος με 93,39 μέσο όρο, η Ιταλία με 94,23 βρίσκεται στην 42η θέση, η Βουλγαρία στην 54η θέση με 90,99, ενώ πιο χαμηλά βρίσκεται η Αλβανία, στην 109η θέση με 81,75, η Τουρκία με 86,8 βρίσκεται στην 77η θέση και η Βόρεια Μακεδονία με 81,91 βρίσκεται στην 108η θέση.

IQ και εκπαίδευση

Οι βαθμολογίες IQ αντικατοπτρίζουν συνήθως την ποιότητα της εκπαίδευσης και των πόρων που είναι διαθέσιμοι στους ανθρώπους στην τοπική γεωγραφική περιοχή τους. Οι περιοχές του κόσμου με χαμηλότερες βαθμολογίες είναι συνήθως φτωχότερες και λιγότερο ανεπτυγμένες, ιδίως στον τομέα της εκπαίδευσης, σε σύγκριση με τις χώρες με υψηλότερες βαθμολογίες.

Η συγκεκριμένη λίστα δημιουργήθηκε με βάση μια από τις πιο γνωστές και ευρύτερα δημοσιευμένες μελέτες για την παγκόσμια νοημοσύνη, που διεξήχθησαν από τον Βρετανό ψυχολόγο Richard Lynn.

Στη μελέτη του, με τίτλο The Intelligence of Nations, ο Lynn και ο συνεργάτης David Becker, μέτρησαν το μέσο IQ των πολιτών σε 132 έθνη και υπολόγισαν τις εκτιμώμενες βαθμολογίες για άλλα 71. Ωστόσο, υπάρχει μια επιφυλακτικότητα όσον αφορά τη λίστα.

Μια κοινή μέθοδος προσδιορισμού της νοημοσύνης για περισσότερο από έναν αιώνα είναι το τεστ IQ. Παρά το γεγονός ότι τα τεστ έχουν ελαττώματα, χρησιμοποιούνται συχνά ως απόδειξη ότι ορισμένα έθνη υπερτερούν από άλλα, όσον αφορά την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το IQ δεν είναι ο μόνος τρόπος μέτρησης της νοημοσύνης. Υπάρχουν στην πραγματικότητα πολλοί διαφορετικοί τρόποι αναζήτησης των πιο έξυπνων χωρών στον κόσμο, και πολλοί από αυτούς δεν έχουν καμία σχέση με τον μέσο όρο του IQ.

Για παράδειγμα, η σύγκριση των βαθμολογιών των ακαδημαϊκών εξετάσεων κάθε χώρας, την πιθανότητα να «διευρύνει τα σύνορα της γνώσης» και να εισάγει νέες τεχνολογίες δεδομένων (Δείκτης κεφαλαίου νοημοσύνης) ή ακόμη και τον αριθμό των βραβείων Νόμπελ που έχει κερδίσει κάθε χώρα.

Photo Credit: Shutterstock