Από την 1η Ιανουαρίου, η αλλαγή προσδιορισμού του φύλου στην Ελβετία είναι μια πολύ απλή διαδικασία. Όχι βιολογικά, αλλά στα κρατικά έγγραφα. Πας στο αρμόδιο γραφείο, πληρώνεις 75 φράγκα, αναγράφεσαι ως το φύλο που επιθυμείς, αλλάζεις όνομα και αυτό ήταν. Θεωρείσαι ό,τι σου αρέσει.

Αυτό που αναγράφεσαι όμως στα κρατικά έγγραφα, δε σημαίνει πως θα πρέπει να ταυτίζεται με την κανονική σου ζωή. Αυτό το κενό εκμεταλλεύτηκε ένας Ελβετός και έκανε αλλαγή του αναφερόμενου φύλου, ώστε να βγει μια ώρα αρχύτερα στη σύνταξη.

Μέσα σε 4 ημέρες από την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου, ο 64χρονος άνδρας από τη Λουκέρνη, σύμφωνα με την Luzerner Zeitung, έκανε αίτηση για να αλλάξει ο προσδιορισμός του φύλου του, ώστε να βγει στη σύνταξη ένα χρόνο νωρίτερα, αφού για τους άντρες αυτό είναι εφικτό στα 65.

Καθώς δεν υπάρχει τρόπος να πιστοποιηθεί από τους κρατικούς λειτουργούς ότι ο συγκεκριμένος άντρας είναι και στην κανονική του ζωή «γυναίκα» και δε μπορεί σε κανένα δικαστήριο να αποδειχθεί, αυτό το αίτημα δε μπορεί να αλλάξει, αν δεν το επιθυμεί ο ίδιος. Ο 64χρονος δημιουργεί μάλιστα και πρόβλημα, γιατί μπορεί ο οποιοσδήποτε να ακολουθήσει το παράδειγμα του. Η αστυνομία της Λουκέρνης θεωρεί πως θα συμβεί αρκετά μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ δεν είναι απίθανο αρκετοί άντρες να το εκμεταλλευτούν για να μην εκπληρώσουν τη στρατιωτική τους θητεία.

Πολλοί μπορεί να αποφύγουν τη στρατιωτική θητεία στην Ελβετία

Πρόκειται κιόλας για μια απλή διαδικασία, καθώς στην Ελβετία ο στρατός είναι υποχρεωτικός σε ηλικία 17 ετών, αλλά μετά τα 30 είναι εξαγοράσιμος έναντι 150 ελβετικών φράγκων. Άρα, κάλλιστα μπορεί κάποιος στα 17 του να αυτοπροσδιοριστεί ως γυναίκα και στα 30 να ξαναγίνει άντρας.

Η Alecs Recher από το Δίκτυο Τρανς της Ελβετίας, χαρακτήρισε ως μη ρεαλιστικό αυτό το σενάριο και εξήγησεη ότι η αλλαγή φύλου στα έγγραφα θα σήμαινε για τους ανθρώπους πως πρέπει να κάνουμ το coming out στην οικογένεια τους, στο εργασιακό τους περιβάλλον και στον κοινωνικό τους περίγυρο.

Ο Michel Montini από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Δικαιοσύνης στην Ελβετία παραδέχτηκε τον Νοέμβριο ότι το σύστημα έχει κενά σημεία και πως αρκετοί θα ανακηρύξουν εαυτούς ως γυναίκες για να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη. Δύο μήνες μετά η προφητεία του είχε βγει αληθινή.

Βλέπουμε λοιπόν πως σε ζητήματα αλλαγών φύλου, προκύπτουν μια σειρά από θέματα που τα κράτη θα κληθούν στο μέλλον να απαντήσουν. Στις ΗΠΑ μάλιστα έχει γίνει μεγάλο ζήτημα η περίπτωση της Lia Thomas, τρανς γυναίκας κολυμβήτριας που αγωνίζεται με γυναίκες, έχοντας όμως βιολογικά ένα προβάδισμα εναντίον τους. Έτσι, μπορεί να κάνουν ρεκόρ και να παίρνουν υποτροφίες εκμεταλλευόμενες το πλεονέκτημα τους.

Πηγή: rmx.news