Ο εμβολιασμός την ώρα που κρίνεται πιο αναγκαίος από ποτέ, φαίνεται να οπισθοδρομεί. Η Κυβέρνηση κάνει τα πάνδεινα για να πείσει τους νέους ηλικίας 18-25 ετών να κάνουν το εμβόλιο (αν ανήκεις σε ηλικίες πάνω των 25 δεν μπορείς να θεωρείσαι νέος και επίσημα). Το κατάλληλο δόλωμα για να τσιμπήσει η νεολαία, δεν είναι άλλο από 150 ευρώ. Ενώ πολλοί θα πουν ότι πρόκειται για μια ξεκάθαρη δωροδοκία, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι και σε χώρες του εξωτερικού ακολουθούν την ίδια τακτική.

Στην τελική στην Ελλάδα προτάσσουμε τον πολιτισμό δίνοντας free pass σε ακτοπλοϊκά και δωρεάν διαμονή (αν καταφέρεις βέβαια να βρεις ξενοδοχείο σε ελληνικό νησί με κάτω από 100 ευρώ το βράδυ). Πάντως είναι ένα καλό boost για να επιστρέψει ο κόσμος στα μουσεία, στα θέατρα και σε ότι θυμίζει στην πραγματικότητα πολιτισμό. Fact: Όλοι γνωρίζουμε όμως ότι όποιος παρακινηθεί από αυτή την ενέργεια θα είναι για να πάει τσάμπα διακοπές. Αυτές είναι οι πραγματικές ανάγκες των νέων ή μήπως κάποιες άλλες χώρες «έπιασαν λαχείο» με τα κίνητρα που επινόησαν;

Ας πάμε ένα ταξίδι στην μακρινή Αμερική, όπου ο Λευκός Οίκος σκέφτηκε να συνεργαστεί με γνωστές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Μια από αυτή ήταν και το Tinder, που είναι αναγκαίο στις μέρες μας για να βρεις σύντροφο (συνήθως για ένα βράδυ). Η λογική είναι η εξής: Θα συνεργαστούμε με apps που χρησιμοποιούν οι νεολαίοι και σαν επιβράβευση μετά το εμβόλιο θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στη Premium εκδοχή τους. Μεριμνά για την ερωτική τους ζωή και την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Την τακτική αυτή ακολούθησαν και στην Μεγάλη Βρετανία, που μάλλον εκστασιάστηκαν από την εφευρετικότητα.

Άδικο πάντως για τους υπόλοιπους χρήστες που χρησιμοποιούν τα dating apps. Ίσως στη νέα έκδοση της εφαρμογής να περιλαμβάνεται η επιλογή date με εμβολιασμένο, ενώ θα φώναζαν μετά για κοινωνικό αποκλεισμό για τους ανεμβολίαστους και από τα social. Μια καλή ιδέα έχω να προτείνω… Με την πρώτη δόση θα αποκτάς αυτόματα 15.000 ακόλουθους στο Instagram, και με την δεύτερη θα γίνεσαι ένας ακόμη Influencer. Εκεί να δεις πως θα έτρεχαν στα εμβολιαστικά κέντρα στη Ζαχάρω.

Και άλλες πολλές ενέργειες έχουν γίνει, βέβαια, αν και όχι τόσο αξιόλογες. Η πολιτεία του New Jersey αναγνωρίζει τις ανάγκες των νέων και τους δίνει δωρεάν μπύρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου. Σας φαίνεται ακραίο; Σε μια πόλη της πολιτείας του Μίσιγκαν, τη Walled Lake, έχουν πιάσει για τα καλά το νόημα. Γιατί να μην εκμεταλλευτούμε όσα μάθαμε από τους νέους που αράζουν στις πλατείες και πίνουν όλη μέρα; Αποφάσισαν μετά το εμβόλιο να τους δίνουν τσάμπα μαριχουάνα. Θα μπορούσε να θεωρηθεί μια μέθοδος αποθεραπείας από τους πόνους του κακού εμβολίου…προλαβαίνετε να μεταναστεύσετε.

Αν δεν ανήκετε στην μάζα όμως και το δωρεάν χασίς είναι μπας κλασαρία για εσάς, η δωρεά που γίνεται μετά τον εμβολιασμό στην Ινδία θα σας συναρπάσει. Συγκεκριμένα δίνουν στις πλήρως εμβολιασμένες γυναίκες από ένα χρυσό σκουλαρίκι μύτης, ενώ στους άνδρες από ένα μπλέντερ χειρός (!). Πόσο μπροστά αυτή η χώρα; Ίσως και η μόνη που χρησιμοποιεί τον εμβολιασμό για να καταργήσει τα πατριαρχικά πρότυπα.

Το Ντουμπάι δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα. Μπορεί να περιμένατε ότι μαζί με το εμβόλιο θα έδιναν ένα ακριβό ρολόι, μια διαμονή σε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο με πισίνα και τζακούζι ή μια Porsche στην τελική. Με όλα βολευόμασταν αλλά όχι. Δίνει δωρεάν είσοδο σε γυμναστήριο για 15 μέρες. Τι τσιγκουνιές είναι αυτές; Μάλλον τα expectation ήταν πολύ high για την περιοχή.

Υπάρχουν όμως και χειρότερα…στην Κίνα δίνουν δυο εξάδες αυγά, στην Ρωσία ένα παγωτό, και στο Ισραήλ ένα κομμάτι πίτσα και αναψυκτικό. Πού καταλήγουμε λοιπόν; Τα 150 ευρώ φαντάζουν ιδανικά ανάμεσα σε όλες τις επιλογές.