Αν είχες υπάρξει παιδί στη δεκαετία του ’90 και στις αρχές του 21ου αιώνα, τότε θυμάσαι πολύ καλά δύο ονόματα: Hasbro, Giochi Preziosi. Είναι δύο εταιρείες συνδεδεμένες με τα παιχνίδια, τα κουκλάκια, τα λούτρινα, τα απτά εν πάση περιπτώσει. Στην πρώτη είναι που χρωστάμε ένα από τα πιο ιδιαίτερα και σχεδόν θρυλικά παιχνίδια, το Furby.

Έχοντας σχεδιαστεί από τρεις ανθρώπους, το Furby συστήθηκε στην παγκόσμια αγορά το 1998 και για περίπου μια πενταετία σάρωνε σε πωλήσεις. Μάλιστα, ενώ είχε ξεκινήσει η τιμή του στα 35 δολάρια, κάποια στιγμή έφτασε να πουλιέται ακόμα και 300 δολάρια, με αρκετούς να τα αγοράζουν σε δημοπρασίες. Ήταν τέτοιος ο χαμός μέχρι το 2002, ώστε να πουληθούν σε διάστημα 12 μηνών πάνω από 27 εκατομμύρια κουκλάκια.

Το Furby δεν ήταν ένα συνηθισμένο λούτρινο. Είχε την ικανότητα της προσαρμογής με το περιβάλλον στο οποίο βρισκόταν. Ήταν μια Τεχνητή Νοημοσύνη πολλά χρόνια πριν εμφανιστεί η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Αν και ήταν σχεδιασμένα όλα για να μιλούν στη δική τους γλώσσα, τα φερμπιανά, τα λεκτικά ερεθίσματα από το περιβάλλον τους, τα οδηγούσαν να μειώνουν τη χρήση των φερμπιανών και να μιλάνε μια από τις 9 γλώσσες που ήταν προγραμματισμένα να κατανοούν. Μάλιστα, είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνούν το ένα με το άλλο από αυτόν τον κόμβο στο μέτωπό τους.

Τα λούτρινα που είχαμε όλοι στα 90s/00s και έφτασαν να πουλιούνται σε δημοπρασία - Έλεγαν ότι έχουν μέσα τους τον διάολο

Μιλάμε για λούτρινα που είχαν ιδιότητες ζόμπι ή εντόμων. Ή κανονικών ρομπότ. Και η εμφάνισή τους ενίσχυε τις διάφορες θεωρίες για αυτά τα παιχνίδια. Μοιάζουν με Γκρέμλιν, τα οποία κι αυτά είναι γλυκά, μέχρι όμως να γίνει το λάθος και να παραβεί κάποιος έναν από τους κανόνες. Τότε, τρέχεις να κρυφτείς.

Αν τα άφηνες για ώρα αναποδογυρισμένα, σου έλεγαν φράσεις για να τα γυρίσεις κανονικά, ενώ ήταν ευαίσθητα στο άγγιγμα και γαργαλιόντουσαν. Μετά τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας, η εταιρεία έβγαλε και τα Furby Babies, τα οποία δεν μπορούσαν να χορέψουν όπως τα ενήλικα, αλλά προσαρμόζονταν πιο γρήγορα στη χρήση των αγγλικών και των άλλων 8 γλωσσών που ήταν προγραμματισμένα να μπορούν να μιλήσουν. Για να μπορεί να κάνει όλα αυτά, το Furby διέθετε πάνω από 6.500 μικροεπεξεργαστές.

Μέχρι το 2016, το παιχνίδι αυτό ανανεωνόταν και κυκλοφορούσαν νέες εκδοχές του, επετειακές κατά βάση, ανάλογα την εποχή που επανακυκλοφορούσε. Το 2016 σταμάτησε να κυκλοφορεί, αλλά πέρσι ανακοινώθηκε πως θα βγει μια νέα γενιά, η 5η, με λιγότερες όμως ικανότητες, μόνο με τα αυτιά του να μπορούν να κουνηθούν, σε αντίθεση με όσα ίσχυαν στις παλιότερες γενιές.

Φυσικά, όλοι θυμόμαστε την εποχή που η θεωρία πως τα Furby έχουν τον διάολο μέσα τους, είχε επικρατήσει και ακουγόταν στα κανάλια, ενώ, αν δε μας διαφεύγει κάτι, πρέπει να είχε εμφανιστεί παπάς μέχρι και σε κάποιες από τις εκπομπές της Στεφανίδου ή της Λαμπίρη.

Σίγουρα πάντως, είχαμε δει αυτό το βίντεο εξορκισμού των Furby που αν το δει ο Ατζαράκης, θα παρατήσει ό,τι κάνει.

Εσύ, είχες αγοράσει Furby κάποια Χριστούγεννα ή Πάσχα και κοιμόσουν μαζί του;

* Photo credits: Shutterstock