Κάθε αγοροπαρέα έχει σκεφτεί ότι θα μπορούσε ένα βράδυ να σπάσει τη τζαμαρία ενός φαστφουντάδικου, να μπει μέσα, να πάρει κάποιο σουβλάκι ή κάποιο μπέργκερ, να αφήσει τα λεφτά και να φύγει. Παλιότερα ειδικά, που δεν υπήρχαν επιλογές μετά τις 11-12, ήταν μια μόνιμη σκέψη και ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι πιθανότατα τα σουβλάκια και τα μπέργκερ ή η πίτσα δεν φτιάχνονται μόνα τους, αλλά πρέπει κάποιος να τα φτιάξει.

Γι΄αυτό όμως κατανοούμε τους δύο έγκλειστους σε φυλακές στη Σουηδία, οι οποίοι είχαν τέτοια επιθυμία να φάνε πίτσα, που αποφάσισαν να πιάσουν ομήρους 2 σωφρονιστικούς υπαλλήλους και να ζητήσουν ως λύτρα μια 20αδα κουτιά.

Ο 24χρονος Χανέντ Αμπντουλαχί και ο 30χρονος Ισάκ Ντέβιτ, εκτίουν ποινή για δολοφονία στις φυλακές του Hallby, στην περιοχή Εσκιλστούνα, 70 χιλιόμετρα δυτικά της Στοκχόλμης. Το πρωί της Τετάρτης, γύρω στις 12 και 30, εισέβαλλαν με λεπίδες στο δωμάτιο με τις κάμερες, όπου ήταν δύο φύλακες, κλείδωσαν την πόρτα και τους κράτησαν ομήρους.

Η φυλακή περικυκλώθηκε γρήγορα από ειδικές δυνάμεις, ενώ έσπευσαν εκεί ένα ασθενοφόρο, ένα πυροσβεστικό όχημα κι ένα ελικόπτερο της αστυνομίας. Στάλθηκε τότε ένας διαμεσολαβητής, στον οποίο οι κρατούμενοι μετέφεραν το αίτημα τους για ελικόπτερο για να αποδράσουν. Όταν αυτό το αίτημα απορρίφθηκε, τότε είπαν αυτό που πραγματικά ήθελα. Ζήτησαν λοιπόν 20 κουτιά πίτσες με κεμπάμπ, που είναι δημοφιλές προϊόν στη Σουηδία, τις οποίες θα μοιράζονταν με όλους τους κρατούμενους. Μετά από 9 ώρες ομηρίας, οι πίτσες έφτασαν στη φυλακή και τέλος καλό όλα καλά, με τους δύο κρατούμενους να έχουν να λογοδοτήσουν στον διευθυντή.

Πάντως, κάτι μας λέει ότι το ελικόπτερο δεν ήταν κάτι που το ήθελαν εξ αρχής και εφάρμοσαν μια κλασική τακτική, όπου ζητάς κάτι απίθανο από κάποιον, γνωρίζοντας πως θα πει όχι. Κι όταν το λέει, του ζητάς κάτι εφικτό, γιατί είναι δύσκολο για κάποιον να αρνηθεί δύο φορές!

* Φωτογραφία: Unsplash/Ivan Torres