Ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού της Νέας Υόρκης Max Burns δήλωσε ότι οι zoomers χρησιμοποιούν τη λειτουργία «Μην ενοχλείτε» (DND) για να αποφύγουν το άγχος όταν λαμβάνουν μια κλήση.

Ορισμένα παιδιά της Gen Z φτάνουν να κρατούν τα κινητά τους τηλέφωνα στο Do Not Disturb 24/7, ώστε να μην αντιμετωπίζουν ποτέ το άγχος της απάντησης στο τηλέφωνο, έγραψε ο Burns σε ανάρτηση στο X (γνωστό ως Twitter).

Η λειτουργία DND στα smartphone απενεργοποιεί τις ειδοποιήσεις σε κλήσεις, μηνύματα κειμένου ή εφαρμογές που στέλνουν ειδοποιήσεις push, αποσπώντας την προσοχή τους από την εργασία, τη μελέτη ή την ανάπαυση.

Μια μελέτη που διεξήχθη το 2023 από την CommBank και τον πάροχο τηλεπικοινωνιών More αποκάλυψε ότι στο 90% των Gen Zers προκαλεί αναστάτωση η ομιλία στο τηλέφωνο, κάτι που θα μπορούσε να αποδοθεί στη δημοφιλία της χρήσης του Do not Disturb στα κινητά.

Ο Burns κατέληξε στη θεωρία του αφού συζήτησε το στοιχείο αυτό με συναδέλφους του. «Είχα μια συνομιλία με δύο από τους συναδέλφους μου Gen Z σχετικά [με το Do not Disturb] και ανέφεραν και οι δύο το άγχος της λήψης απροσδόκητων κλήσεων», είπε στο BuzzFeed.

Η ανάρτηση συγκέντρωσε πάνω από 5,1 εκατομμύρια προβολές στο X με zoomers, millennials και Gen X να μοιράζονται την άποψή τους σχετικά με την επιλογή DND.

«Δεν νομίζω ότι είναι θέμα Gen Z, νομίζω ότι είναι γενικό άγχος να είσαι συνδεδεμένος 24/7», έγραψε ένα άτομο.

«Κύριε νομίζω ότι αναφέρεστε σε κάθε άτομο κάτω των 50», σχολίασε ένας με χιούμορ.

«Δεν είμαι Gen Z, το τηλέφωνό μου βρίσκεται σε λειτουργία DND εδώ και 8 χρόνια, δεν χρειάζεται να απαντήσω σε ανεπιθύμητες κλήσεις», έγραψε ένας χρήστης στο Twitter.

«Το να καλείς κάποιον στο κινητό του όταν δεν βρίσκεσαι σε κατάσταση ζωής ή θανάτου είναι ασέβεια [όπως f—k]. Για παράδειγμα, τι σας κάνει να πιστεύετε ότι δικαιούστε την προσοχή μου εκείνη τη στιγμή, αναγκάζοντάς με να χρησιμοποιήσω ένα χέρι για να κρατήσω το τηλέφωνό μου, όταν θα μπορούσατε να στείλετε μήνυμα στην ίδια ακριβώς συσκευή;» πρόσθεσε κάποιος άλλος.

«Το άγχος χρησιμοποιείται τόσο χαλαρά αυτές τις μέρες. Απλώς δεν θέλω να μιλάω στο τηλέφωνο το 90% του χρόνου μου», σημείωσε ένας άλλος. «Επίσης [το κρατώ κλειστό] επειδή οι ειδοποιήσεις είναι απλώς ατελείωτες».

Η συντριπτική πλειονότητα των απαντήσεων άφησαν να εννοηθεί ότι πολλοί άνθρωποι και εκτός της γενιάς Gen Z χρησιμοποιούν DND για να αποφύγουν κλήσεις από απατεώνες ή ρομπότ.

Ωστόσο, η χρήση της λειτουργίας 24/7 μπορεί να δημιουργήσει έλλειψη επικοινωνίας με φίλους, οικογένεια ή πιθανά ερωτικά ενδιαφέροντα.

Αποτελέσματα της μελέτης από την CommBank και τον πάροχο τηλεπικοινωνιών More, αποκάλυψαν 1 στους 5 Gen Zers έχει χωρίσει με το σύντροφό του μέσω μηνύματος κειμένου.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι θα το προτιμούσαν, καθώς εξοικονομεί μια πραγματικά άβολη συνομιλία», είπε ο Kean, 26 ετών, στο news.com.au.

«Πιστεύω ότι απέχουμε ουσιαστικά από τη σύγκρουση. Το να συναντήσουμε κάποιον για να του πούμε ότι “απλώς δεν τον αγαπάμε” είναι πιθανώς περισσότερο επιβαρυμένο συναισθηματικά για εμάς, παρά για το άτομο που δέχεται την απόρριψη».