Γιατί είναι τόσο εκνευριστικό όταν οι άνθρωποι διακόπτουν ο ένας τον άλλο; Για πολλούς από εμάς, μπορεί να αισθανόμαστε ότι μας μειώνουν και ότι δείχνουμε συγκαταβατικοί, είπε η Μαρία Βενέτη, αναπληρώτρια καθηγήτρια επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Rutgers.

Μερικές φορές είναι ακόμη και «εξοργιστικό», πρόσθεσε, «επειδή υποδηλώνει ότι οι ιδέες μου ή η συμμετοχή μου δεν είναι σωστές».

Αυτό το συναίσθημα είναι ιδιαίτερα οικείο σε όσους το βιώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως οι γυναίκες, που διακόπτονται συχνότερα από τους άνδρες.

Όσοι διακόπτουν τους άλλους έχουν συχνά περισσότερη «επιτευχθείσα ή αποδοθείσα δύναμη» και συνηθίζουν να κάνουν τους ανθρώπους να ησυχάζουν όταν θέλουν να μιλήσουν, είπε η Alexandra Solomon, ψυχολόγος στο Family Institute στο Northwestern University και συγγραφέας του «Love Every Day».

Πώς, λοιπόν, διαχειριζόμαστε όταν μας διακόπτουν στη δουλειά και στο σπίτι; Ζήτησα από ειδικούς να μοιραστούν τις συμβουλές τους μαζί μου γράφει η Jancee Dunn των New York Times.

Αντιμετώπισε όσους σε διακόπτουν στη δουλειά

«Ζυγίστε» τις επιλογές σας κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, είπε η Elaine Swann, ειδικός στην εθιμοτυπία και συγγραφέας του «Let Crazy Be Crazy». Ρωτήστε τον εαυτό σας αν πρέπει να μιλήσετε ή να αφήσετε όσους σας διακόπτει να ξεφύγει, είπε.

Εάν αποφασίσετε να διακόψετε κάποιον, η Swann προτείνει «να σηκώσετε το χέρι σας και να πείτε: “Περιμένετε, θα ήθελα να ολοκληρώσω τη σκέψη μου”».

Η δρ. Βενέτης συνέστησε να πούμε «μόνο ένα δευτερόλεπτο, και θα δώσω τον λόγο». Κάνοντας αυτό αναγνωρίζεις το άλλο άτομο ενώ είσαι συνήγορος του εαυτού σου, είπε.

Εάν μας διακόπτουν συχνά κατά τη διάρκεια των συναντήσεων πρέπει να βρούμε έναν συνεργάτη που να μπορεί να επαναφέρει την συζήτηση και να εστιάσει ξανά στην ουσία της, είπε η Swann.

Μπορούμε επίσης να αντιμετωπίσουμε τις διακοπές πριν ξεκινήσουν, είπε η Swann. «Ορίστε τη σκηνή λέγοντας: «Έχω κάτι να μοιραστώ. Θα χρειαστώ μόνο πέντε λεπτά» και ενημερώστε τους ανθρώπους ότι θα έχουν χρόνο να απαντήσουν όταν τελειώσετε, είπε.

Οι συνεχείς διακοπές μπορούν να προκαλέσουν πραγματικά «ρήγματα» στην κατανόηση, τη σύνδεση και την εμπιστοσύνη, είπε η Solomon.

Εξερευνήστε τη βασική αιτία του προβλήματος, είπε η Solomon. Κάντε ο ένας στον άλλο ερωτήσεις όπως: Πώς θα περιγράφατε τα μοτίβα συνομιλίας μας; Πώς συζητούσαν οι άνθρωποι στην οικογένειά σας μεγαλώνοντας; Πώς νιώθετε όταν σας διακόπτουν;

Τι να κάνετε εάν είστε αυτός που διακόπτει τον άλλον

Παρακολουθήστε αυτόν που μιλάει , είπε η Solomon. Το άτομο φαίνεται ανυπόμονο; Αν διαβάσετε μια απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας, είπε, μιλάτε οι δυο σας για τον ίδιο περίπου χρόνο;

Αυτό είναι που πρέπει να στοχεύσετε, είπε η Solomon. «Τείνουμε να θέλουμε οι συνομιλίες μας να είναι σαν ένα παιχνίδι τένις, με πολύ μπρος-πίσω», είπε.

Ζήτησα από τους γονείς μου να μιλήσουν σχετικά με το γιατί με διακόπτει ο μπαμπάς μου (και γιατί η μαμά μου είναι τόσο θυμωμένη). Ο μπαμπάς ομολόγησε ότι το κάνει επειδή, τον τελευταίο καιρό, φοβάται ότι θα χάσει εντελώς τη σκέψη του.

«Εγώ θυμώνω για τον ίδιο λόγο όταν με διακόπτεις», μουρμούρισε η μητέρα μου.

Πηγή: New York Times / Πηγή φωτογραφίας: Pixabay