Ήταν καλοκαίρι του 2014, όταν πληρώθηκα πρώτη φορά για μια φωτογραφία και αποφάσισα να παραιτηθώ από το δημόσιο και να ξεκινήσω μια καινούργια ζωή! Από τότε βέβαια όπως και κάθε χρόνο, ακόμα και σήμερα, με ρωτούν «Αααα τι ωραίο αυτό που κάνεις, αλλά με τι ασχολείσαι ακριβώς; Ποια είναι η δουλειά σου;».
Άντε τώρα να εξηγήσεις, λες και αν απαντήσω δεν θα ερωτηθώ ξανά…
Γράφει η Έλενα Γαλύφα
Όπως και στις φωτογραφίες που ταγκάρεις το brand που διαφημίζεις, αλλά θα σου στείλουν 100 DM στο inbox «Tι είναι αυτό που φοράς;»
Βέβαια το κατανοώ πλήρως αυτό το χαοτικό, τι, πώς, πού και γιατί όλη αυτή η insta παράνοια.. Άλλωστε δεν είναι απαραίτητο αυτό που θεωρούμε εμείς φυσιολογικό και δεδομένο να είναι και για τον άλλον. Και από την άλλη, βιώνουμε μια περίοδο αλλαγής και η σύγχυση λογικό είναι να υπάρχει.
Και πώς να μην υπάρχει άλλωστε, τόσες καινούργιες έννοιες, τόσες πολλές ονομασίες, πλέον και πάρα πολλά τα accounts.. Είναι όλο τόσο φρέσκο ακόμα..
Influencer, Micro ή Mega, Brand Ambassador, Content Creator, Instagrammer, Fashion Blogger, άντε τώρα να καταλάβεις τι είναι ο καθένας και πως να τον ξεχωρίσεις. Πάντως για να σε διευκολύνω, οι μικρές νεαρές κοπελίτσες που αναρτούν ημίγυμνες φωτογραφίες τους στο Instagram για μερικές χιλιάδες likes, σίγουρα δεν είναι κάτι από τα παραπάνω. Ίσως να αυτοβαφτίζονται μόνες τους, ίσως για αυτό και εσύ να υποτιμάς λίγο το Instagram, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να νομίζεις πως ό,τι κάνουν εκείνες χαρακτηρίζει και το σύνολο που ασχολούνται επαγγελματικά και με σεβασμό, όπως και στις υπόλοιπες δουλειές.
Ναι, μην ταράζεσαι και όμως θεωρείται δουλειά, από την στιγμή που αμείβεσαι, έχεις εταιρεία και πληρώνεις κανονικά το ΦΠΑ σου. Δυσκολεύεσαι να το αντιληφθείς το γνωρίζω, πολλές φορές το εισπράττω κιόλας, – στην χώρα μου, γιατί στο εξωτερικό έχουν ήδη αφομοιώσει την νέα πραγματικότητα – μιας και είναι κάτι εικονικό και φαινομενικά ειδυλλιακό.
Από την άλλη μπορεί και να ταυτίζεις την δουλεία με κάτι που δεν σου αρέσει, με κάτι που αναγκάζεσαι να κάνεις καθημερινά για τα προς το ζην, αλλά υπάρχει και αυτή η όψη του νομίσματος, να τα φέρεις έτσι στην ζωή σου, ώστε να ακολουθήσεις αυτό που γουστάρεις και να μην καταλαβαίνεις τόσο ότι εργάζεσαι. Να απολαμβάνεις αυτό που κάνεις και να δημιουργείς μέσα από αυτό και παράλληλα να εξελίσσεσαι, κοινώς να ζεις την ζωή που θες!!! Γιατί πρέπει να αισθανόμαστε ενοχές για αυτό;
Υπάρχουν και άλλα τέτοια επαγγέλματα, όπως οι τραγουδιστές, οι παρουσιαστές, αλλά και οι ζωγράφοι, οι ποιητές, οι δάσκαλοι και όλοι αυτοί που τους γεμίζουν οι επιλογές που έχουν κάνει.
* Δες όλο το άρθρο στο περιοδικό Nitro που κυκλοφορεί.
** Φωτογραφίες: Ιωάννα Χατζηανδρέου/shooterio / Styling: Φίλιππος Μίσσας/ Μακιγιάζ-Μαλλιά: Παναγιώτης Καρακάσης