Τι είναι αυτό που συζητάνε σήμερα οι περισσότεροι Έλληνες; Μα φυσικά ο καφές. Όχι ο Παντελής Καφές, ούτε ο Λορέντζο Μπράουν που πήρε ο Παναθηναϊκός, που ο κ. Γιαννακόπουλος τον ανέφερε στον γάτο του ως «Καφέ», μεταφράζοντας το επώνυμό του. Ο καφές που πίνουμε είναι το βασικό θέμα συζήτησης, γιατί από σήμερα, αν τον πίνεις καθιστός σε μαγαζί, θα τον πληρώνεις 60 λεπτά παραπάνω σε σχέση με πριν.

Πιο συγκεκριμένα, η επαναφορά του ΦΠΑ στο 24% στον σερβιριζόμενο καφέ και εν γένει στα ροφήματα και αφεψήματα, φέρνει ανατιμήσεις που αγγίζουν ως και το 15% της τιμής που είχε μέχρι και χθες, με το κάθε κατάστημα να επιλέγει αν θα διατηρήσει τις τιμές του απορροφώντας το ίδιο την επαναφορά του ΦΠΑ ή αν θα το ενσωματώσει στις τιμές λιανικής.

Από σήμερα λοιπόν, για να πιεις καφέ καθιστός σε καφετέρια ή καφενείο, θα πληρώσεις 4-4.1 ευρώ σε αντίθεση με τα 3.5 που έδινες μέχρι χθες, αν έχεις πάρει φρέντο εσπρέσο. Στο φρέντο καπουτσίνο η τιμή διαμορφώνεται στα 4.5-4.6 ευρώ από τα 4 που ήταν μέχρι χθες. Και ο ελληνικός καφές πήγε από τα 2.5 ευρώ στα 2.80.

Αν πάρεις όμως τον καφέ σου take away ή delivery, τότε η τιμή του θα παραμείνει ίδια, με τον ΦΠΑ να είναι στο 13%.

Την ώρα που τα μαγαζιά γκρινιάζουν γιατί αυτή η διαφοροποίηση θα τους στερήσει πελάτες που θα κάθονται στον χώρο, εμείς βλέπουμε το όραμα του κράτους που έχει ξεκάθαρο στόχο. Όχι έναν, αρκετούς.

Λιγότερος καφές, περισσότερο σουβλάκι

Πρώτος και καλύτερος, επειδή είναι καλοκαίρι, δεν θέλει να πηγαίνουμε να καθόμαστε με την άνεσή μας στις καφετέριες για ώρες και να πιανόμαστε και να μην περπατάμε και να παχαίνουμε. Θέλει να έχουμε summer bodies, οπότε γι’ αυτό μας λέει ότι αν πάμε σε μαγαζί, να περιμένουμε στα όρθια να πάρουμε τον καφέ και μετά να περπατήσουμε πίσω για τη δουλειά ή το σπίτι.

Για όσους πάλι επιλέξουν το delivery, κι εδώ το κράτος σκέφτεται τους ντελιβεράδες, αφού θέλει να κάνουν περισσότερες διαδρομές για να παίρνουν tips οι άνθρωποι.

Πάνω απ’ όλα όμως, το κράτος δεν θέλει η νεολαία να αποχαυνώνεται με τις ώρες ρουφώντας τους εσπρέσους και τους καπουτσίνους. Θέλει να εργάζεται, να παράγει, να σκέφτεται και να συμβάλλει στην εξέλιξη της χώρας. Θέλει να τρέχουν στα νησιά για να δουλεύουν σεζόν και να συνεισφέρουν στη βιομηχανία του τουρισμού.

Θέλουν, επίσης, από τη στιγμή που τα σουβλάκια είναι φθηνότερα, να ενισχύσουν και τον κλάδο των σουβλακοποιών-σουβλακοπωλητών, που επλήγησαν τα τελευταία 2 χρόνια με τις διαρκείς αυξήσεις. Έχεις λοιπόν να διαλέξεις ανάμεσα στο καλαμάκι του σερβιριζόμενου καφέ και στο καλαμάκι σουβλάκι. Το ένα 4 ευρώ, το άλλο 3.20-3.50.

Άσε που ο καφές πειράζει και τα νεύρα. Άσε που επειδή οι ποικιλίες καφέ βρίσκονται σε ράλι ανατιμήσεων προς τα πάνω εδώ και κάτι μήνες, υπάρχουν άνθρωποι στις φυτείες, στις παραγωγές, που δουλεύουν υπερωρίες και ταλαιπωρούνται για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Μείωση της ζήτησης, θα φέρει καλύτερες συνθήκες εργασίας στους εργάτες στις φυτείες στη Λατινική Αμερική και την Αφρική. Τα έχει σκεφτεί όλα αυτά το κράτος, που είναι κράτος των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Δεν κοιτάζει μόνο την πάρτη του.