Ο Bryan Szabo και η ομάδα του έχουν αφιερώσει ώρες κοιτάζοντας φωτογραφίες από φορεμένα τζιν, συμπεριλαμβανομένων vintage fades με λευκά υφάσματα και fades υψηλής αντίθεσης με μοτίβα κηρήθρας μέχρι τα γόνατα καθώς και μουστάκια γύρω από τον καβάλο. Στο διαδίκτυο, υπάρχουν έπαινοι για τους κορυφαίους faders της κοινότητας.

«Αυτή η επισκευή καβάλου είναι τρελή!» αναφωνούν. «Λεπτές και ομοιόμορφες αποχρώσεις… Μια σχεδόν τέλεια εξισορρόπηση… ξεθωριασμένων μοτίβων με εντυπωσιακούς μπλε τόνους.» Αυτός ο τελευταίος είναι ο νικητής.

Το Indigo Invitational είναι ένας «νεόκοπος» διαγωνισμός, όπου άνθρωποι από όλο τον κόσμο φορούν ακατέργαστα τζιν για ένα χρόνο. Αλλά οι ανταγωνιστές δεν είναι μόνο οι κορυφαίοι faders τζιν στον κόσμο. Είναι επίσης πρωταθλητές σε κάτι άλλο: Τα τζιν που δεν πλένονται συχνά.

Δεδομένου ότι το τζιν γίνεται πιο απαλό όταν ρίξεις σαπουνάδα και νερό, ένα από τα κλειδιά για την επίτευξη μοτίβων υψηλής αντίθεσης είναι να αποφύγετε το πλύσιμο. Τη στρατηγική ακολουθούν όλοι, από τα μέλη ενός no-wash club μέχρι τον CEO της Levi’s.

Ρούχα

Πώς ξεκίνησαν όλα

Για τον Szabo, η συνήθεια του χαμηλού πλυσίματος ξεκίνησε όταν αγόρασε το πρώτο του ζευγάρι ακατέργαστο τζιν το 2010. Ταξιδεύοντας από την πατρίδα του τον Καναδά στην Ευρώπη, έφερε το τζιν μαζί του για το εξάμηνο ταξίδι. «Ήταν μια ιδιορρυθμία για μένα που είχα αυτά τα βρωμερά τζιν», λέει στο BBC Culture. «Μύριζαν απαίσια».

Στη Βουδαπέστη γνώρισε τη μέλλουσα σύζυγό του και το τζιν έγινε «χαρακτήρας» στη σχέση τους. «Το τζιν μου ήταν σαν ένας σωρός στο πάτωμα στην άκρη του κρεβατιού», θυμάται. «Έμπαινες στο δωμάτιο και μπορούσες να το μυρίσεις… Ήμουν πολύ τυχερός που η γυναίκα μου ενδιαφερόταν για μένα όσο και για τον εαυτό της».

Μεταξύ των ανταγωνιστών στο Indigo Invitational, που τώρα ξεκινά την πέμπτη χρονιά του, περισσότερα από εννέα στα 10 άτομα καθυστερούν το πρώτο πλύσιμο του παντελονιού τους μέχρι να φορεθούν 150 ή 200 φορές, εκτιμά ο Szabo. «Μερικά από αυτά τα ζευγάρια, καθώς φθάνουμε στο τέλος του έτους, δεν θα ήθελα να τα επεξεργαστώ πάρα πολύ», λέει. «Μάλλον θα μύριζαν λάθος».

Μερικοί από τους φίλους του με ακατέργαστα τζιν προχωρούν ακόμη πιο μακριά, τηρώντας αυτό που αποκαλεί «φιλοσοφία του ποτέ δεν πλένεται». «[Για έναν από αυτούς], σε πολύ στενούς χώρους όπως ένα μικρό ασανσέρ ή κάτι τέτοιο, αν φοράει συγκεκριμένα ζευγάρια, μπορείτε να το μυρίσετε λίγο», λέει. «Μερικά από τα καλύτερα ξεθωριασμένα παραδείγματά του εμφανίζονται επίσης σε εμπορικές εκθέσεις τζιν. [Έχουν] ένα άρωμα… Δεν είναι μια δυσάρεστη μυρωδιά, αυτή καθαυτή, αλλά είναι μια μυρωδιά».

Αντί να στραφούν στο πλυντήριο ρούχων, όσοι φορούν ακατέργαστο τζιν μαθαίνουν άλλους τρόπους για να φροντίζουν τα ρούχα τους, όπως να τα εκθέτουν σε ακτίνες UV («το ονομάζω λουτρό του ήλιου», λέει ο Szabo) ή απλώς να τα αερίζουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Αν κάτι δεν χρειάζεται απόλυτο καθάρισμα, μην το καθαρίζετε»

Όσοι φορούν τζιν δεν είναι οι μόνοι που μειώνουν τις φορές που πλένουν τα ρούχα. Το 2019, η σχεδιάστρια Stella McCartney προκάλεσε τα πρωτοσέλιδα αναφέροντας λεπτομερώς τις συνήθειές της στο σπάνιο πλύσιμο ρούχων, λέγοντας στον Guardian: «Βασικά, στη ζωή ο εμπειρικός κανόνας είναι αν δεν χρειάζεται απολύτως να καθαρίσετε τίποτα, μην το καθαρίζετε.

Ρούχα

Δεν θα άλλαζα το σουτιέν μου κάθε μέρα και δεν βάζω απλά πράγματα σε ένα πλυντήριο ρούχων επειδή έχουν φορεθεί. Είμαι απίστευτα προσεκτική με την υγιεινή μου, αλλά δεν είμαι λάτρης του στεγνού καθαρισμού ή οποιουδήποτε καθαρισμού, πραγματικά».

Με το βλέμμα στην ενέργεια

Άλλοι αναθεωρούν τις συνήθειές τους στο πλύσιμο λόγω ανησυχιών για το περιβάλλον ή την αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Mac Bishop, ιδρυτής της εταιρείας ρούχων Wool & Prince, εξηγεί στην Fast Company ότι άλλαξε τον τρόπο ζωής του με βάση την «ευκολία και τον μινιμαλισμό» που είχε μεγάλη απήχηση στους άνδρες καταναλωτές – «ιδιαίτερα σε αυτούς που ήδη αντιπαθούσαν να πλένουν ρούχα» – όταν άρχισε να προωθεί τη γυναικεία επωνυμία του, Wool&.

Υποκείμενες σε αιώνες σεξιστικής διαφήμισης πλυντηρίων ρούχων, οι γυναίκες θα ανταποκρίνονταν λιγότερο στην ιδέα να μην πλένουν τα ρούχα τους, θεώρησε, και η έρευνα τον υποστήριξε, δείχνοντας ότι, με τις γυναίκες, ο περιβαλλοντισμός ήταν ένας πιο αποτελεσματικός λόγος για να το κάνεις.

Σήμερα, η μάρκα Wool& πουλά φορέματα από μαλλί μερίνο με τη βοήθεια μιας «πρόκλησης» όπου οι πελάτες φορούν το ίδιο φόρεμα κάθε μέρα για 100 ημέρες. Ένα συνηθισμένο συμπλήρωμα από τους λάτρεις των προκλήσεων είναι «το μειωμένο πλύσιμο ρούχων που συνοδεύεται από το να φοράτε μερίνο καθημερινά», σύμφωνα με τη Rebecca Eby από τη Wool&.

Ένας από τους πελάτες της Wool& είναι η Chelsea Harry από το Κονέκτικατ των ΗΠΑ. «Μεγάλωσα σε ένα σπίτι όπου πλένεις τα πάντα μετά από μία χρήση», λέει στο BBC Culture. «Πετσέτα μετά από μία χρήση, οι πιτζάμες σας μετά από μία χρήση». Ένα καλοκαίρι, η Chelsea Harry ζούσε με τη γιαγιά της, η οποία της έμαθε να βάζει τις πιτζάμες της κάτω από το μαξιλάρι της το πρωί και να τις φοράει ξανά το επόμενο βράδυ.

Αργότερα, γνώρισε τον σύζυγό της, ο οποίος, όπως λέει, «δεν πλένει σχεδόν ποτέ κανένα ρούχο». Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Χάρι άρχισε να κάνει πεζοπορία. Τότε είναι που τα πράγματα άλλαξαν πραγματικά. «Προφανώς δεν μπορείς να κάνεις ντους αφού έχεις κάνει πεζοπορία όλη μέρα και κοιμάσαι σε μια αιώρα ή σκηνή», λέει.

Άλλοι στην πεζοπορική κοινότητα συνέστησαν μάλλινα εσώρουχα Ex Officio, τα οποία μπορούν να φορεθούν τις επόμενες ημέρες ή να πλυθούν και να στεγνώσουν γρήγορα. Χρησιμοποιώντας αυτό και άλλα μάλλινα ρούχα, η Harry ανακάλυψε ότι μπορούσε να κάνει πεζοπορία για μέρες και να νιώθει ακόμα άνετα. «Τότε», λέει, «άρχισα να σκέφτομαι: Γιατί δεν το κάνω αυτό στην καθημερινότητά μου;» Και αυτό ήταν.

Αρώματα και ευαισθησία

Η ίδια δεν ανησυχεί για τη μυρωδιά. «Εμπιστεύομαι τη μύτη μου», λέει. Φορώντας ένα νέο φόρεμα με διαφορετικό μείγμα μαλλί, μπορεί να μυρίσει τον εαυτό της – κάτι που δεν συμβαίνει ποτέ στα άλλα φορέματά της, εξηγεί, ακόμη και όταν ταξιδεύει σε τροπικές τοποθεσίες όπως η Μέση Ανατολή το καλοκαίρι.

Ρούχα

Όπως η Szabo, χρησιμοποιεί κόλπα για να αποφύγει το πλήρες πλύσιμο: Αερίζει το ρούχο κατά τη διάρκεια της νύχτας ή ψεκάζει με ξίδι ή βότκα στις μασχάλες. «Μου αρέσει πολύ απλά, στο τέλος της ημέρας, να κρεμάω το μάλλινο φόρεμά μου, το μάλλινο κολάν μου, τις μάλλινες κάλτσες μου», λέει. «Αυτό κάνω. Τα κρεμάω δίπλα στο παράθυρο, κάνω ένα ντους, έχω τα εσώρουχα Ex Officio και το πρωί, τα ξαναβάζω όλα».

«Αν θες να χαλάσεις ένα ρούχο, πλύνε το»

«Ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις σε ένα ρούχο, όσον αφορά την αντοχή του, είναι να το πλύνεις». Έτσι λέει ο Mark Sumner, λέκτορας βιώσιμης μόδας στο Πανεπιστήμιο του Leeds. Κατά τη διάρκεια ενός πλυσίματος, λέει, τα ρούχα μπορεί να σχιστούν, να συρρικνωθούν και να χάσουν το χρώμα τους.

Με τον συνάδελφό του Mark Taylor, ο Sumner μελετά πώς οι μικροΐνες από τα οικιακά ρούχα καταλήγουν σε θαλάσσια ζώα. Όμως, ενώ λέει ότι η μείωση της συχνότητας του πλυσίματος των ρούχων μας είναι η σωστή επιλογή για το περιβάλλον, δεν υποστηρίζει ένα πλήρες μορατόριουμ στο πλυντήριο ρούχων.

«Δεν θέλουμε οι άνθρωποι να πιστεύουν ότι δεν μπορούν να πλύνουν πράγματα επειδή… καταστρέφουν τον πλανήτη», λέει ο Sumner στο BBC Culture. «Πρόκειται για την προσπάθεια να επιτευχθεί η σωστή ισορροπία».

Το πλύσιμο των ρούχων είναι σημαντικό για ιατρικούς λόγους και λόγους υγιεινής, λέει, για παράδειγμα για άτομα που πάσχουν από έκζεμα που προσπαθούν να αποφύγουν τον ερεθισμό που προκαλείται όταν τα φυσικά βακτήρια του δέρματος μας πολλαπλασιάζονται μέσα στα ρούχα μας. Είναι επίσης σημαντικό για την αυτοεκτίμηση των ανθρώπων «να μην ντρέπονται για τα ρούχα τους επειδή είναι βρώμικα ή μυρίζουν».

Η καλύτερη προσέγγιση φαίνεται να είναι η ευελιξία. «Αν τα ρούχα σας δεν μυρίζουν, τότε μην κάνετε τον κόπο [να τα πλύνετε]», συμβουλεύει ο Sumner. «Και όταν πρόκειται να τα πλύνετε, να είστε ξεκάθαροι τι πρέπει να κάνετε για να καθαρίσετε το ρούχο, αλλά με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο». Πλένετε τα πράγματα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, προτείνει, ή κάντε έναν πολύ σύντομο κύκλο ανανέωσης χωρίς καθόλου σκόνη πλυσίματος.

Εκτός αυτού – το να πλένεις τα ρούχα σου πολύ συχνά τρώει ώρες από τη ζωή σου. Ποιος έχει το χρόνο; «Με ενδιαφέρει πραγματικά η βιωσιμότητα και το περιβάλλον και η διαχείριση των φυσικών πόρων», λέει η Harry. «Αλλά με απασχολεί και ο χρόνος μου».

O Szabo ενδιαφέρεται επίσης για τη βιωσιμότητα, αλλά έχει και άλλους λόγους για να αποκλείσει τις υπερβολικές συνήθειες καθαρισμού. «Έχω άλλα πράγματα να κάνω», λέει. «Έχω έναν σκύλο να βγάλω βόλτα καθημερινά».

Με πληροφορίες από το BBC