Πολλοί από εμάς το πρωί τρέχουμε για να προλάβουμε να φτιάξουμε τα ταπεράκια για τη δουλειά και τα σάντουιτς των παιδιών, να τα πάμε στο σχολείο και έπειτα στην εργασία μας. Οι περισσότεροι τα προλαβαίνουμε με την …ψυχή στο στόμα και το τελευταίο που σκεφτόμαστε είναι να στρώσουμε το κρεβάτι μας.

Σύμφωνα με ειδικούς, το να στρώνουμε κάθε πρωί το κρεβάτι μας πριν φύγουμε για δουλειά, μπορεί να μας αρρωσταίνει και ο λόγος μπορεί να συνοψιστεί σε δύο λέξεις: ακάρεα σκόνης.

κρεβάτι

Αποδεικνύεται ότι τα ακάρεα σκόνης, τα οποία είναι μικροσκοπικά παράσιτα που μοιάζουν με έντομα που τρέφονται με νεκρά ανθρώπινα κύτταρα δέρματος, αγαπούν να ζουν σε κλινοσκεπάσματα στο κρεβάτι μας και μελέτες έχουν δείξει ότι ευδοκιμούν σε υγρά περιβάλλοντα.

Και τι συμβαίνει μετά από μια ιδιαίτερα ιδρωμένη νύχτα ύπνου; Τα κλινοσκεπάσματα μας γίνονται ένας υπέροχα υγρός παράδεισος που ταΐζει αυτά τα ενοχλητικά έντομα, οπότε είναι σημαντικό να αφήσουμε τα σεντόνια να αεριστούν λίγο αφού σηκωθούμε από το κρεβάτι, συμβουλεύουν ορισμένοι ειδικοί.

Ο Μάρτιν Σέλεϊ, Διευθύνων Σύμβουλος της MattressNextDay με σχεδόν 40 χρόνια εμπειρίας στην επιστήμη του στρώματος και του ύπνου, λέει: «Δεδομένου ότι ο μέσος άνθρωπος ιδρώνει 500 χιλιοστόλιτρα τη νύχτα το περιβάλλον του κρεβατιού σας είναι το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για ακάρεα σκόνης το πρωί. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να αφήσετε το κρεβάτι σας για τουλάχιστον 30 λεπτά, επιτρέποντας καλύτερο αερισμό, ο οποίος βοηθά στη διασπορά της υγρασίας και μειώνει τη συνολική υγρασία στο κρεβάτι σας.

Έτσι, πιθανότατα δεν θα έβλαπτε να μην στρώσουμε τα σεντόνια για λίγο για να διασφαλίσουμε ότι όλος αυτός ο ιδρώτας (που ισοδυναμεί με περίπου 2 φλιτζάνια!) εξατμίζεται. Και ο Σέλεϊ δεν έχει άδικο σε όσα υποστηρίζει – μια βρετανική μελέτη του 2006 δείχνει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για την καταπολέμηση των ακάρεων σκόνης. Ορίστε, η αναβλητικότητα στο στρώσιμο του κρεβατιού μας θα μπορούσε πραγματικά να έχει κάποια οφέλη!

Για να είμαστε σαφείς, τα ακάρεα σκόνης δεν μας βλάπτουν άμεσα, αλλά επιδεινώνουν τα συμπτώματα αλλεργίας για πολλούς ανθρώπους, ειδικά εκείνους που έχουν άσθμα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία, είναι στην πραγματικότητα τα περιττώματα (κόπρανα, ούρα κ.λπ.) των ακάρεων σκόνης που προκαλούν σωματικές αντιδράσεις όπως ρινική καταρροή, υγρά μάτια και φτάρνισμα – τα «υπολείμματα» τους παραμένουν σε υφάσματα όπως κλινοσκεπάσματα και τα εισπνέουμε.

Ακόμα κι αν δεν είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στα ακάρεα σκόνης, ίσως αξίζει να αφήνουμε τα σεντόνια στο κρεβάτι μας να αναπνεύσουν λίγο μετά το ξύπνημα . Σε γενικές γραμμές, δεν είναι σοφή ιδέα να παγιδεύουμε την υγρασία στα κλινοσκεπάσματα επειδή γίνεται γόνιμο έδαφος για βακτήρια, μούχλα και οσμές.

Φυσικά, καταλαβαίνουμε ότι για μερικούς ανθρώπους, το στρώσιμο του κρεβατιού όταν ξυπνάει είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει τη μέρα τους.

Εάν διαπιστώσετε ότι μπορείτε να κοιμηθείτε χωρίς συμπτώματα, τότε συνεχίστε να στρώνεται το κρεβάτι σας όταν ξυπνάτε. Ωστόσο, εάν παρατηρείτε δυσφορία που σχετίζεται με αλλεργίες όταν είστε στο κρεβάτι, ίσως αξίζει να δοκιμάσετε αυτή τη νέα συνήθεια.

Πηγή: Realsimple

Photo Credit: Shutterstock