Με έναν ανορθόδοξο τρόπο δρουν τα καρτέλ του Μεξικού, που από όσο φαίνεται ακολουθούν την τεχνολογική ανάπτυξη. Ξεχάστε, λοιπόν, τα όσα ξέρατε. Πλέον ψάχνουν επίδοξα βαποράκια όχι μέσω γνωστών, αλλά σε online παιχνίδια. Μια πηγή είναι το GTA online, το οποίο απεδείχθη χρήσιμο στην επιστράτευση νέων μελών.

Το Forbes ανακάλυψε μια καταγγελία σχετικά με μια γυναίκα, που συνελήφθη, επειδή προσπάθησε να εισαγάγει 60 κιλά μεθαμφεταμίνης μετά από επικοινωνία με έναν τύπο με το όνομα «George» στο GTA Online. Η Alyssa Navarro είπε ότι έπαιζε το παιχνίδι όταν της έστειλε μήνυμα ο George. Έκαναν μια διαδικτυακή φιλία που συνεχίστηκε στο Snapchat. Έτσι, της πρόσφερε μια δουλειά που φέρεται να περιελάμβανε την μεταφορά ηλεκτρονικών ειδών πέρα ​​από τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Μάλιστα, της είπε θα παίρνει 2.000 δολάρια για κάθε ταξίδι.

Στις αρχές είπε ότι αρχικά ήταν δύσπιστη σχετικά με την προσφορά, αλλά τελικά τη δέχτηκε και συμφώνησε να οδηγήσει ένα Jeep Cherokee στο Μεξικό. Εκεί θα παρέδιδε τα κλειδιά σε έναν τύπο, που λεγόταν Alfredo. Δεν πήγαν όλα βάσει σχεδίου όμως. Στα σύνορα με την Αριζόνα σταμάτησαν το όχημα και φέρεται να βρήκαν το φορτίο μεθαμφεταμίνης κρυμμένο μέσα στη δεξαμενή καυσίμου.

Ποιους «βάζουν στο μάτι» τα καρτέλ

Σύμφωνα με το Forbes, δηλώνει αθώα για την εισαγωγή και πώληση μεθαμφεταμίνης, καθώς και για κατοχή. Το συμβάν επιβεβαιώνει τον φόβο ότι τα μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών βρίσκουν νέους τρόπους για να στρατολογούν ανθρώπους και ότι μπορεί να είναι δύσκολο να αποτραπεί. Πέρυσι, οι αρχές σοκαρίστηκαν όταν ανακάλυψαν ότι ένα καρτέλ επικοινωνούσε με παιδιά μέσω παιχνιδιών κινητού τηλεφώνου.

Ο Ricardo Mejía, βοηθός γραμματέας δημόσιας ασφάλειας του Μεξικού, εξήγησε πώς τα Call of Duty, Gears of War και Grand Theft Auto V χρησιμοποιούνται επίσης από οργανωμένα συνδικάτα ναρκωτικών για τη στρατολόγηση μελών. Οι αρχές πιστεύουν ότι επιλέγουν αυτά τα παιχνίδια επειδή είναι «γεμάτα με βία». Συνήθως παίζονται από νεαρούς άντρες επιρρεπείς στην εγκληματικότητα και τις παραβιάσεις. Φαίνεται να «γοητεύονται από τα όπλα και είναι κάπως απευαισθητοποιημένοι στη δολοφονία, τουλάχιστον σε εικονικό επίπεδο», σύμφωνα με το ABC News.