Η δεκαετία του ‘90 υπήρξε ένα «ξύπνημα» για τους νέους της εποχής, όχι απλώς στον τομέα της διασκέδασης και της μόδας, αλλά και σε εκείνον του φαγητού μιας και από το κλασικό σουβλάκι, ένα ακόμη fast plate έμπαινε στη ζωή μας, το μπεργκεράδικο: το μπέργκερ σε όλες του τις παραλλαγές.

Το μπεργκεράδικο σε εκείνες τις εποχές που δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα αποτελούσε στέκι συνάντησης των νέων πριν ή μετά τη διασκέδαση, αλλά και τα μεσημέρια που τρώγαμε έξω.

Και μπορεί οι περισσότεροι να θυμούνται κυρίως τα Goody’s ή τα Wendy’s, αλλά υπήρχε και ένας «φτωχός» συγγενής των μπεργκεράδικων που όμως όλοι είχαμε στην καρδιά μας και επιλέγαμε συχνά να τρώμε εκεί, τα Hambo! Θα σημειώσω ότι αυτό το μπεργκεράδικο-burger restaurant ήταν ελαφρώς πιο οικονομικό από τα υπόλοιπα μπεργκεράδικα, αν και τα μπέργκερ στα μακρινά εκείνα χρόνια ήταν φθηνή τροφή και δεν κόστιζαν 6 ή 7 ή 8 ευρώ όπως κοστίζουν πλέον στις περισσότερες αλυσίδες.

Ένα μπεργκεράδικο που σημάδεψε μια γενιά

Τα Hambo λοιπόν ήταν μία μάχιμη αλυσίδα μπέργκερ με πολλούς θαυμαστές που συχνά στις συζητήσεις μας όσοι τα πετύχαμε τα μνημονεύουμε και όλο και κάποια ιστορία θα έχουμε να θυμηθούμε που συνέβη μέσα στο χώρο τους, καθώς ζούσαμε μέσα εκεί αρκετές ώρες της καθημερινότητάς μας (ε δεν είμαστε δα και αρχαίοι!).

Πριν κάποια χρόνια μάλιστα είχαν ανοίξει ξανά στην άνω Γλυφάδα, όμως το εγχείρημα απέτυχε, καθώς οι παλιοί πελάτες μεγάλωσαν και ήταν δύσκολο να στηρίξουν με τον ίδιο τρόπο ένα φαστφουντάδικο, ενώ οι πιο μικροί δεν γνωρίζουν τι έχασαν. Εκείνο το ζουμερό μπέργκερ του Hambo ήταν όλα τα λεφτά…

Να πούμε ότι επρόκειτο για ελληνική αλυσίδα fast food που πρωτοάνοιξαν στα τέλη των 90s και το πρώτο της σήμα ένα μπεργκεράκι playmobil. Ήταν γνωστά για τις στριφτές τους πατάτες, τα χάμπουργκερ και το κλαμπ σάντουιτς, την σαλάτα του σεφ και το κοτόπουλο πανέ. 

Εκτός από την Αθήνα, τα Hambο αποτελούσαν μεγάλο χιτ και σε πολλές επαρχιακές πόλεις (ήταν μία νίκη να έχεις Hambo στην πόλη σου) και της Πάτρας θεωρούταν από τα πιο δημοφιλή στη χώρα καθώς ήταν τα πρώτα που άνοιξαν στη χώρα πρώτα σε άλλη περιοχή και τελικά στην πλατεία του Αγίου Ανδρέου (όπου κάποτε ένας έρωτας έσβησε πάνω από τηγανιτές πατάτες και ένα κλαμπ σάντουιτς).

Το μπεργκεράδικο Hambo πέρασε στην ιστορία ως το πρώτο κατάστημα αλυσίδας γρήγορου φαγητού με Πατρινή επωνυμία και δημιουργό, ενώ πέρα από τις δικές του δημιουργίες, τα μεσημέρια έβρισκε εκεί κανείς και κλασικά πιάτα, με το σνίτσελ και το μπιφτέκι του, να κάνουν θραύση.