Είναι πολλοί εκείνοι στο TikTok που μοιράζονται το νέο «κόλπο» τους για να μην ροχαλίζουν το βράδυ: να κάνουν mouth taping, να κολλάνε δηλαδή ταινία, μονωτική ή σελο-τέιπ, στο στόμα τους χιαστί.

Όσοι επιδίδονται στην διαδικασία αυτή ορκίζονται ότι είναι το τέλειο κόλπο ώστε να αναπνέουν από τη μύτη και όχι από το στόμα όταν κοιμούνται.

Το mouth taping έχει γίνει τόσο γνωστή πρακτική, που είναι πλέον ένα από τα μεγαλύτερα trend στην πλατφόρμα του TikTok.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι, καθώς η συγκεκριμένη πρακτική δεν είναι καθόλου «αθώα».

Συγκεκριμένα, o Δρ. Raj Dasgupta του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, ο οποίος εξειδικεύεται σε θέματα ύπνου, σημειώνει ότι μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο για τους ανθρώπους που έχουν υπνική άπνοια (που δηλαδή κλείνει το διάφραγμα και δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε από τη μύτη), καθώς μπορούν να πάθουν ακόμη και ασφυξία.

Μορφές υπνικής άπνοιας, είτε σοβαρές είτε πιο ελαφριές, υπολογίζεται ότι έχουν πάνω από 1 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Επομένως, είναι πολύ επικίνδυνο να κλείνει κανείς την άλλη δίοδο του αέρα, το στόμα του.

Εάν και οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη μέθοδο εδώ και αιώνες, η τάση στο TikTok οδήγησε στο να γιγαντωθεί.

Έτσι, όλο και περισσότεροι γιατροί και ειδικοί χρησιμοποιούν και οι ίδιοι την πλατφόρμα του TikTok ώστε να προειδοποιήσουν τους χρήστες να σταματήσουν να προτείνουν την συγκεκριμένη εξαιρετικά επικίνδυνη πρακτική.

Από την άλλη, σημειώνουν ότι εάν θέλει κανείς να δοκιμάσει την συγκεκριμένη πρακτική, μπορεί να χρησιμοποιήσει ελάχιστη ταινία και να την τοποθετήσει κάθετα, ώστε εάν υπάρξει κάποια ανάγκη να μπορεί το στόμα να ανοίξει και να πάρει το άτομο μία βαθιά αναπνοή.

@yolkfather #ad Send this to someone who snores! ?? @Somnifix #somnifix #mouthtape #mouthtaping #funfacts #factsaboutsleep #snoring ♬ FEEL THE GROOVE – Queens Road, Fabian Graetz

@drzmackie How to breathe through your nose when you sleep! #dentist #learnontiktok #mouthbreathing #mouthtape #breathe @Giovanni Ferrara ♬ original sound – Your TikTok Dentist

@daxonperiodt #mouthtape ♬ Mimimimimi – Tik Toker

@lexfiish iykyk ?#mouthtaping #mouthtape #sleep #sleeptips #wellness #wellnesshacks #bresthe #mouthbreathing #nostrilbreathing #eveningroutine ♬ original sound – KHAENOTBAE ?