Από τον Μάρτιο του 2020 που ξεκίνησε η παγκόσμια καραντίνα, μέχρι σήμερα, το Onlyfans έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε τη χρονιά που πέρασε, μοίρασε κοντά στο 1.5 δισ. δολάρια στους content creators του. Όμως, σε μια εποχή που όλα εξελίσσονται ραγδαία και κάνουν τον κύκλο τους μέσα σε λίγους μήνες, σε αντίθεση με το παρελθόν που χρειάζονταν χρόνια, το Onlyfans έχει μετατραπεί σε κάτι πιο dominant που παίρνει μπόλικη από την ισχύ των πορνό ιστοσελίδων.

Έχοντας ξεκινήσει αρχικά ως μια πλατφόρμα αντίστοιχη του Patreon, με σεφ, συγγραφείς και fashion designers να διαθέτουν προφίλ, το Onlyfans έγινε συνώνυμο του πορνό περιεχομένου και του σεξουαλικού υλικού, είτε μιλάμε για βίντεο είτε για φωτογραφίες.

Γυναίκες που δούλευαν στη βιομηχανία του σεξ, είτε σε στριπτιτζάδικα είτε σε οίκους ανοχής, είδαν στην εποχή της καραντίνας τη ζωή τους να διαλύεται, δε μπορούσαν να πληρώσουν νοίκι, κατέληξαν να ζουν στο αυτοκίνητο τους κ.α. Η επιλογή του Onlyfans έμοιαζε αρχικά με σανίδα σωτηρίας, με μια απέλπιδα προσπάθεια. Για πάρα πολλές έγινε μια νέα επαγγελματική προοπτική. Ξαφνικά, είχαν έσοδα των 4-5 χιλιάδων δολαρίων το μήνα, βρήκαν ξανά σπίτι και μπόρεσαν να αγοράσουν εξοπλισμό για να το πάνε στο επόμενο στάδιο: την παραγωγή μίνι ταινιών.

Το Onlyfans έχει τη μέγιστη ελευθερία για τους creators του. Μπορούν να έχουν μόνο φωτογραφίες τους, γυμνές ή όχι, μπορούν να φτιάχνουν ερασιτεχνικά βίντεο, μπορούν να κάνουν και μίνι ταινίες πορνό. Όλα έχουν την τιμή τους και όσο υπάρχει ζήτηση, όλα επιτρέπονται. Η πλατφόρμα θέλει μόνο να παίρνει το 20% των κερδών. Το πώς θα έρχονται αυτά, δεν την αφορά. Άλλες κοπέλες στέλνουν φορεμένα τους εσώρουχα, άλλες στέλνουν μέχρι και ομοίωμα των γεννητικών τους οργάνων, ενώ υπάρχει πάντα η επιλογή για sexting, cybersex, φωνητικά μηνύματα ή και το girlfriend experience.

Πολύ γρήγορα το Onlyfans – υπάρχει και ο γαλλικός ανταγωνισμός με το Mym.fans που δε μπορεί να κοντράρει προς το παρόν – έγινε δέλεαρ ακόμα και για πορνοστάρ, οι οποίες περιορίζονταν αρκετά στη βιομηχανία του πορνό και ανήκαν μόνο σε κατηγορίες. Μια 45αρα πορνοστάρ για παράδειγμα, θα έπρεπε να έχει τον ρόλο της μαμάς, της milf. Έχοντας όμως ένα δικό της feed στο Onlyfans, μπορούσε να γράψει η ίδια το σενάριο και να γίνει μια μικρή παραγωγός, μια μικρή επιχειρηματίας.

Αυτό είναι ένα στοιχείο που δείχνει το επόμενο στάδιο της σχέσης μας με το porn content. Μια σχέση που ξεκίνησε τον 16ο αιώνα με σκίτσα, πέρασε στις φωτογραφίες σε περιοδικά, μετά σε βιντεοταινίες, μετά σε βίντεο στο διαδίκτυο και τώρα πάει στο επίπεδο της 1-on-1 διαπροσωπικής σχέσης του καταναλωτή με τον/την δημιουργό.

Ναι, τα ελεύθερα βίντεο σε πλατφόρμες όπως το Pornhub πάντοτε θα έχουν προβολές. Ναι, πλατφόρμες με συνδρομή τύπου Brazzers θα έχουν πάντοτε συνδρομητές, αλλά θα βρίσκονται ένα βήμα πίσω σε σχέση με το Onlyfans. Ποια η διαφορά; Στις μεν τα βίντεο είναι για όλους. Στο δε τα βίντεο είναι προσωπικά.

Αν ένας χρήστης μπορεί να ζητήσει κάποιο customised βίντεο, θα τον ικανοποιήσει περισσότερο από το να δει μια παραγωγή που την έχουν δει άλλοι πόσοι. Η αίσθηση της μοναδικότητας στην κατανάλωση είναι επομένως το νέο επίκεντρο του λιβιδινικού πυρήνα. Για ανθρώπους που καταναλώνουν σε καθημερινή βάση πορνό περιεχόμενο, φτάνει γρήγορα ο κορεσμός και αρχίζουν να εξερευνούν πιο extreme πλευρές. Το Onlyfans έρχεται να ικανοποιήσει την επιθυμία του ηδονοβλεψία να αποκτήσει επικοινωνία με την κοπέλα ή τον άντρα ή το trans άτομο που του προκαλεί τη λίμπιντο.

Πορνό χωρίς μεσάζοντες. Αυτή είναι η νέα εποχή. Δεν είναι όμως μια εποχή χωρίς κινδύνους.

Υπάρχουν όρια, υπάρχουν κανόνες που τίθενται από την πλατφόρμα και από κάθε creator ξεχωριστά. Όταν αυτά τα όρια ξεπεραστούν, έρχεται ο περιορισμός ή το ολοκληρωτικό ban. Η αντίδραση όμως δεν είναι πάντοτε άμεση ή ενδεχομένως να μην αρκεί μόνο ψηφιακά.

Η 26χρονη Skyla Rayne είχε μια εμπειρία παρενόχλησης από έναν συνδρομητή της και μέσα σε 6 μήνες τον έσβησε. Αυτός έκανε νέα προφίλ, την ακολούθησε στο Instagram, έγινε κανονικός stalker και πλέον είχε ξεφύγει από τον κόσμο του Onlyfans.

Η 31χρονη πορνοστάρ Victoria May, μητέρα δύο παιδιών κιόλας, είδε έναν συνδρομητή της να ενοχλείται από την άρνηση της να υποκύψει σε απαιτήσεις του που δεν της άρεσαν και να την απειλεί στον αίσχιστο βαθμό.

«Ξέρω που μένεις, θα σε κυνηγήσω, θα σκοτώσω τα παιδιά σου, θα σε βιάσω και θα βάλω τον άντρα σου να βλέπει όσο θα σε πονάω, μέχρι που θα σε σκοτώσω. Μακάρι να πάθουν Covid όλοι στην οικογένεια σου και να πεθάνουν».

Μπορεί η May να γνωρίζει ότι τα internet trolls δεν έχουν φραγμό και είναι σαν σκυλιά που γαβγίζουν αλλά δε δαγκώνουν, όμως δε μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος και πάντα κυκλοφορείς με έναν φόβο.

Αυτή η συμπεριφορά είναι ακραία. Δεν έχει συμβεί όμως μόνο μια φορά. Σε διάφορες εντάσεις συμβαίνει αρκετά συχνά στο Onlyfans. Αυτό συμβαίνει γιατί δημιουργείται η ψευδαίσθηση της σχέσης. Κάθε συνδρομητής πιστεύει ότι είναι μοναδικός, ότι είναι εκείνος για χάρη του οποίου η creator θα άλλαζε τους κανόνες της και θα συναντιόταν μαζί του για να κάνουν σεξ. Πιστεύει ότι για χάρη του θα είναι πάντοτε διαθέσιμη, να του μιλήσει, να του στείλει ό,τι της ζητήσει, να κάνει και πράγματα δωρεάν.

Κάνει λοιπόν μια διαδρομή το Onlyfans μέσα σε ένα χρόνο, την οποία θα έκαναν άλλες πλατφόρμες στο παρελθόν σε 4-5 χρόνια, και καλείται να αλλάξει τη στάση ουδετερότητας, καλείται να θέσει πιο αυστηρά πλαίσια και να αποκτήσει περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό που θα κάνει evaluate κάθε περίπτωση ξεχωριστά, θα λειτουργεί ως ντετέκτιβ, θα κάνει έρευνα.

Αυτό που μένει να φανεί είναι αν το Onlyfans θα αποτελέσει ένα ενδιάμεσο στάδιο, ένα εργαλείο μετάβασης σε μια άλλη εποχή για το πορνό και το σεξ εν γένει – ίσως σε κάποια εκδοχή όπως αυτή που είδαμε στο Altered Carbon – ή αν μετά απ΄αυτό θα επιστρέψουμε σε πιο… παραδοσιακά μέσα!