Στον κόσμο των γαστρονομικών απολαύσεων, όπου το τσιτσίρισμα ενός τέλεια ψημένου γεύματος, όπως οι λατρεμένες πατάτες, βασανίζει τους γευστικούς μας κάλυκες, αποκαλύφθηκε μια εκπληκτική σύνδεση μεταξύ της τέχνης του ψησίματος και της εξέλιξης της ζωής στη Γη.
Ο λόγος για το Maillard, έναν χημικό «χορό» που εκτυλίσσεται όταν τα σάκχαρα και τα αμινοξέα εμπλέκονται σε μια λεπτή αλληλεπίδραση σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 140°C.
Το φαινόμενο αυτό, που παρατηρείται συνήθως, όταν ψήνεται το κρέας ή το ψωμί. Ωστόσο, η σημασία του φαίνεται να εκτείνεται πολύ πέρα από τα όρια της κουζίνας.