Δύο τεράστιες δυνάμεις συγκρούονται σε αυτή την περίσταση. Από τη μία ο Άκης Πετρετζίκης που είναι ο Γιώργος Νταλάρας της μαγειρικής και θέλει να έχει το όνομά του πίσω από κάθε συνταγή, αδιαφορώντας για το πώς φτιάχνεται σωστά. Θέλει να κάνει τη δική του προσθήκη. Αυτή είναι βέβαια η μαγειρική: ο πειραματισμός. Από την άλλη, η πιο ισχυρή κουζίνα στον κόσμο, η ιταλική. Δεν υπάρχει πραγματικά πιο αυστηρός λαός ως προς τις παραδοσιακές του συνταγές. Δε δέχονται να πειραματιστείς, δε δέχονται να πειράξεις τίποτα. Γι’ αυτό, κιόλας, έχουν φέρει την κουζίνα τους στην κορυφή του κόσμου.

Τι έχουν οι Ιταλοί; Ζυμαρικά και ζύμες. Μακαρονάδες και πίτσα. Στην πίτσα δεν είναι εύκολο να τους εκνευρίσεις, διότι η ζύμη έχει έναν και μόνο τρόπο να φτιαχτεί. Αν πεις δηλαδή πως κάνεις πίτσα ναπολιτάνα, μόνο ένας τρόπος υπάρχει. Μετά, στα toppings, είναι πιο διαλλακτικοί. Αλλά στα ζυμαρικά υπάρχουν πολλοί και ο Άκης Πετρετζίκης έχει βρει αρκετούς, ένας όμως εξ αυτών έγινε viral τις τελευταίες ημέρες, με Ιταλό σεφ να τον «λούζει» στην ειρωνεία.

Σε ένα βίντεο που έχει ξεπεράσει τις 325.000 προβολές, δηλαδή έχει πάει 7-8 φορές πάνω από τον μέσο όρο προβολών του Βιτσέντζο Προσπέρι, του Ιταλού σεφ που «μάλωσε» τον Πετρετζίκη.

«Πείραξε τα ιερά» ο Πετρετζίκης: Το «έγκλημα» σε ιταλική μακαρονάδα που εκνεύρισε κάθε Ιταλό - Τον «έλουσε» στην ειρωνεία γνωστός σεφ

Πείραξε ευαίσθητες χορδές ο Πετρετζίκης

Ο Πετρετζίκης είχε κάνει στο παρελθόν ένα βίντεο για μακαρονάδα alio e olio, δηλαδή με σκόρδο και λάδι, όπως είναι η μετάφραση. Η βασική συνταγή για αυτή τη μακαρονάδα, που όλο της το όνομα είναι alio, olio e peperoncino, περιλαμβάνει σκόρδο, λάδι, κομμάτια κόκκινης, καυτερής πιπεριάς, μαϊντανό και μια κούπα τριμμένη παρμεζάνα. Στο βίντεο και στη συνταγή στο σάιτ του, ο Πετρετζίκης βάζει και βασιλικό και θυμάρι, ενώ λέει πως ο μαϊντανός δεν υπάρχει στην παραδοσιακή συνταγή. Αυτό είναι ένα διπλό strike για τον Προσπέρι.

Το έτερο strike είναι μάλλον η ποσότητα παρμεζάνας που βάζει ο Άκης, με τον Ιταλό να τον ρωτάει ειρωνικά αν θα φτιάξει cacio e pepe, μια άλλη διάσημη ιταλική μακαρονάδα. Γενικά, ο Προσπέρι ενοχλείται με όλα, αφού τον πειράζει ακόμα και η προφορά του Άκη.

Στο βίντεο δείχνει τη συνταγή όπως την κάνουν οι Ιταλοί, όπως θα την ενέκρινε η nonna του, η κλασική Ιταλίδα γιαγιά που έχει όλη τη γνώση της ιταλικής κουζίνας και «απαντά» στον Άκη.

Για να πούμε, βέβαια, όλη την αλήθεια, ο Πετρετζίκης έχει κάνει τρομερή δουλειά στο seo του σάιτ του, μιας και η δική του συνταγή εμφανίζεται 2η στη Google αν αναζητήσετε “alio e olio pasta”.

Ο Βιτσέντζο από την άλλη, δεν εμφανίζεται εύκολα στην πρώτη σελίδα, ενώ ο ίδιος δηλώνει πως είναι αυτοδίδακτος σεφ και φέρει την ευθύνη της διατήρησης της ιταλικής γαστρονομικής παράδοσης. Είναι αρκετά ειρωνικός χωρίς λόγο, προφανώς για να έχει περισσότερο γκελ, να κερδίσει περισσότερες προβολές και να ενισχυθεί στον αλγόριθμο. Είπαμε, αυτό το βίντεο έχει τουλάχιστον 8πλάσιες προβολές από τα συνηθισμένα του στο Instagram. Δείτε ένα άλλο χαρακτηριστικό του βίντεο, με κάποιον Αμερικάνο σεφ των social που «ξεπάστρεψε» την cacio e pepe.

@vincenzosplate

What is he doing?! 😅 Let me show you how to make Cacio e Pepe the right way — no shortcuts, no tricks. Just cheese, pepper, and pasta magic. ✔️ Simple. ✔️ Classic. ✔️ Done right. #foodporn #italianfood #italiancuisine #italianchef🇮🇹 #viraltiktok #foryoupage #italianrecipe #foodtok #foodrecipe #cookingintiktok #tryingfood #pasta #fyp #foodfam #foodblog #italiancook #recipetok #PastaLovers

♬ original sound – Vincenzo’s Plate – Vincenzo’s Plate

Γενικά, οι Ιταλοί ενοχλούνται πολύ εύκολα με αυτά, σε βαθμό εκνευριστικό, γίνονται πιο πρήξες από τις μανάδες μας όταν δεν έχουμε μαζέψει τις κάλτσες μας και ετοιμάζονται για πόλεμο. Η καρμπονάρα είναι η πιο κραυγαλέα περίπτωση.

Ελπίζουμε δηλαδή να μη δουν και τη φωτογραφία λίγο πιο πάνω, που δεν είναι εικόνα για alio olio, αλλά το Shutterstock τη βγάζει στα αποτελέσματα.

* Photo credits: Shutterstock