H αγορά που έκανε μια Αμερικανίδα σε ένα κατάστημα με μεταχειρισμένα είδη στο Νιου Χαμσάιρ πριν από έξι χρόνια της στοίχισε μόλις 4 δολάρια, όμως δεν αποκλείεται να της αποφέρει έως και 250.000!
Τον Αύγουστο του 2017 η γυναίκα έκανε μια βόλτα σε ένα παλαιοπωλείο του Μάντσεστερ όταν είδε τον πίνακα που αποδείχθηκε πραγματικός θησαυρός. Ο πίνακας κόστιζε μόλις 4 δολάρια και για αυτό αποφάσισε και να τον αγοράσει για το σπίτι της.
Η γυναίκα δεν πίστευε ότι ο πίνακας που είχε αγοράσει με 4 δολάρια θα ήταν αληθινός. Κρεμόταν στην κρεβατοκάμαρα της για χρόνια πριν τον πετάξει σε μια ντουλάπα. Τον είχε ξεχάσει μέχρι που τον βρήκε ξανά τον Μάιο όταν καθάριζε το σπίτι της.
Όπως αποδείχτηκε, το έργο που αγόρασε τόσο φτηνά είναι δημιουργία του Νιούελ Κόνβερς Γουάιθ, ενός από τους γνωστότερους εικονογράφους της Αμερικής, και σύντομα πρόκειται να βγει σε δημοπρασία από τον Οίκο Bonhams Skinner με εκτιμώμενη τιμή μεταξύ 150.000 και 250.000 δολαρίων.
Αφού πόσταρε μια φωτογραφία του έργου σε μια σελίδα στο Facebook όπου χρήστες μοιράζονται τις ιστορίες τους για παλιά αντικείμενα που ανακάλυψαν κρυμμένα σε παράξενα μέρη, είχε την τύχη να δει την ανάρτησή της μιας συντηρήτρια έργων τέχνης που ήξερε καλά το έργο του Γουάιθ.
Η Λόρεν Λιούς, που είχε κάποτε διοργανώσει μια έκθεση με τα έργα του καλλιτέχνη στο Μουσείο Φάρνσγουορθ, και είχε συνεργαστεί με τον γιο και τον εγγονό του, ήταν σε θέση να αναγνωρίσει το μοναδικό στιλ του.
Έτσι ζήτησε να δει από κοντά το έργο και αποφάνθηκε ότι είναι κατά 99% αυθεντικό, και μάλιστα σε εξαιρετικά καλή κατάσταση, δεδομένου ότι αγνοούνταν η τύχη του εδώ και 80 περίπου χρόνια.
Η εν λόγω εικονογράφηση είχε δημιουργηθεί (μαζί με άλλες 3, εκ των οποίων έχει βρεθεί μόνο η μία) για την έκδοση του 1939 του μυθιστορήματος «Ραμόνα» της Έλεν Χαντ Τζάκσον.
«Ο Γουάιθ απεικονίζει με επιδεξιότητα την ένταση ανάμεσα στην Ραμόνα και την αυστηρή θετή της μητέρα, Σενιόρα Μορένο», αναφέρει ο οίκος δημοπρασιών στο site του. Οι ειδικοί που εξέτασαν το έργο που κοστίζει πλέον χιλιάδες δολάρια πιστεύουν ότι η κορνίζα μέσα στην οποία βρέθηκε η εικονογράφηση ήταν επιλογή του ίδιου του Γουάιθ.